Εγκαίνια του Πληροφοριακού Κέντρου του ΠΣ στην 84η ΔΕΘ με εντυπωσιακή επίδειξη της ΕΜΑΚ (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)


Ο πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019, το Πληροφοριακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος, στην 84η
Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για την Μεταναστευτική Πολιτική κ. Γιώργο Κουμουτσάκο, τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για την Αντεγκληματική Πολιτική κ. Ελευθέριο Οικονόμουτον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο ΠΣ Βασίλειο Ματθαιόπουλο.
Στην εκδήλωση παρέστησαν οι βουλευτές της «Νέας Δημοκρατίας» κ. Δημήτρης Κούβελας και κ. Άγγελος Τσιγκρής, ο Αρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Αρχηγός Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Σταμάτιος Ράπτης, ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου Πάτροκλος Γεωργιάδης και ο Ειδικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γεώργιος Μάριος Καραγιάννης.
Κατά την έναρξη των εγκαινίων, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος ΠΣ Βασίλειος Ματθαιόπουλος, στην ομιλία του μεταξύ άλλων, ανέφερε: « […] Το Πυροσβεστικό Σώμα συμμετέχει στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για να προβάλλει την επιχειρησιακή και κοινωνική του δράση, ενδυναμώνοντας σε όλους τους φορείς το αίσθημα ασφάλειας, στοιχείο απαραίτητο για τη σύγχρονη κοινωνία και την οικονομία ειδικότερα. Εμείς από την πλευρά μας στοχεύουμε στην άμεση επέμβαση και στην αποτελεσματικότητα σε κάθε επιχείρηση πυρκαγιάς και διάσωσης και επιδιώκουμε τόσο τη μείωση του αριθμού των δασικών πυρκαγιών όσο και των καμένων εκτάσεων. […] Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται μπροστά μας με πυρκαγιές και πλημμυρικά φαινόμενα που τα προηγούμενα χρόνια ήταν μικρής έκτασης και τώρα εξαπλώνονται σε ελάχιστο χρόνο και μετατρέπονται σε μεγάλες φυσικές καταστροφές. Το Πυροσβεστικό Σώμα, προσπαθεί ακατάπαυστα να βελτιώνει την ποιότητα των υπηρεσιών του προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας. Η ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας στη γενικευμένη προστασία του περιβάλλοντος είναι μέρος της αποστολής μας και συμβάλλουμε στην εκπλήρωσή της με όλες μας τις δυνάμεις. Κάθε ημέρα το πυροσβεστικό προσωπικό έρχεται αντιμέτωπο με πολύ δύσκολες συνθήκες στα πεδία των δασικών πυρκαγιών, αλλά και κάθε φυσικής καταστροφής. […]» Αφού, αναφέρθηκε στα ακραία καιρικά φαινόμενα - βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις και ανεμοστρόβιλο μεγάλης έντασης - τα οποία εκδηλώθηκαν κατά τον μήνα Ιούλιο, καθώς και στις δασικές πυρκαγιές που κλήθηκε να αντιμετωπίσει φέτος το Πυροσβεστικό Σώμα, δίνοντας έμφαση σε αυτήν που εκδηλώθηκε στην κεντρική Εύβοια, συνεχάρη τους άνδρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι εκτέλεσαν τα καθήκοντα τους με προθυμία, ζήλο και αυταπάρνηση και έφεραν εις πέρας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τη δύσκολη αποστολή τους, εκθέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τους τη ζωή. Επιπλέον, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την πολιτική ηγεσία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και ιδιαίτερα την Πολεμική Αεροπορία, την Ελληνική Αστυνομία, τους εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και την τοπική αυτοδιοίκηση τονίζοντας ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες, οι άριστες και πολύπλευρες συνεργασίες φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κάλεσε τους συμπολίτες μας να δείξουν την εμπιστοσύνη και την αγάπη τους στο Πυροσβεστικό Σώμα και στους πυροσβέστες, τονίζοντας ότι η ενθάρρυνση στο δύσκολο και επικίνδυνο έργο που επιτελούν είναι απαραίτητη. Τέλος, διαβεβαίωσε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα θα συνεχίσει να μάχεται και να ανταποκρίνεται συστηματικά, με οργάνωση και αποτελεσματικότητα στις ανάγκες του πολίτη και της Ελληνικής κοινωνίας.
Κατά την ομιλία του, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μεταξύ άλλων επεσήμανε: « […] Η βασική υποχρέωση που έχουμε, ο βασικός κανόνας της δουλειάς μας είναι ένας, η πρόληψη, η οργάνωση, η Πολιτική Προστασία. Πρέπει να οργανώνουμε τις προσπάθειες μας και να οργανωνόμαστε οι ίδιοι ούτως ώστε να προλαβαίνουμε εννέα φωτιές και να σβήνουμε μια. […]». Εν συνεχεία αναφερόμενος ειδικότερα στο Πυροσβεστικό Σώμα υπογράμμισε ότι: « […] Φέτος το Πυροσβεστικό Σώμα έσβηνε 56 φωτιές τη μέρα χωρίς να τραυματισθεί ή να χαθεί άνθρωπος. Αν οι άλλοι φυλάνε τα σύνορα, η Πυροσβεστική φυλά μέσα στη χώρα, προστατεύει από καταστροφές, τις ζωές και τις περιουσίες […]».
Την εκδήλωση των εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους ο Συντονιστής Υποστήριξης Υποστράτηγος ΠΣ Αναστάσιος Σωτήρχος, o Επιχειρησιακός Συντονιστής, με έδρα την Θεσσαλονίκη, Υποστράτηγος ΠΣ Σπυρίδων Βαρσάμης, ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος, εν ενεργεία και εν αποστρατεία συνάδελφοι, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, Συνδικαλιστικών Φορέων, Συλλόγων και Οργανισμών, καθώς και πλήθος πολιτών.
Τέλος, το Πληροφοριακό μας Κέντρο, επισκέφθηκε ο Ευρωβουλευτής κ. Θεόδωρος Ζαγοράκης και ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε επίδειξη από στελέχη της 2ης Ε.Μ.Α.Κ.
Μέσα από τα εκθέματα του Πληροφοριακού μας Κέντρου ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στο χρόνο και να γνωρίσει την εξέλιξη των μέσων πυρόσβεσης που οι σύγχρονες ανάγκες επιτάσσουν.

Οπτικό υλικό από την επίδειξη στελεχών της 2ης Ε.Μ.Α.Κ. :