Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

2014: Οι χούλιγκαν ξαναχτυπούν στη Νέα Αλικαρνασσό

Με το χειρότερο τρόπο έγιναν τα εγκαίνια του νέου γηπέδου της Νέας Αλικαρνασσού, στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 14 Σεπτεμβρίου 2014. Στην πρεμιέρα της Γ’ Εθνικής ο τοπικός Ηρόδοτος υποδέχθηκε
τον Εθνικό Πειραιώς, αλλά το παιχνίδι έμελλε να μην τελειώσει ποτέ. Στα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου, ένας 46χρονος Χανιώτης, φίλαθλος του Εθνικού, έπεσε βαρύτατα τραυματισμένος στην εξέδρα, από χτυπήματα οπαδών των γηπεδούχων. Επί 15 ημέρες ο Κωνσταντίνος Κατσούλης έδινε «μάχη» για τη ζωή του, όμως δεν συνήλθε ποτέ από τις εγκεφαλικές βλάβες. Ο χουλιγκανισμός είχε χτυπήσει για μια ακόμη φορά…
Όλα ξεκίνησαν όταν στο 75ο λεπτό του αγώνα και με αποτέλεσμα 0-0, οπαδοί του Ηροδότου κατευθύνθηκαν απειλητικά προς την απέναντι εξέδρα, όπου βρίσκονταν οι φίλαθλοι του Εθνικού. Δύο απ’ αυτούς προσπάθησαν να κατεβάσουν τη σημαία που είχαν αναρτήσει οι φίλαθλοι του συλλόγου του Πειραιά. Παράγοντες του Ηροδότου δεν ήθελαν να χαλάσει η «γιορτή» και τους απώθησαν. Όμως δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τα επεισόδια. Μέσα σε λίγα λεπτά έφτασαν «ενισχύσεις» και περίπου 100 άτομα επιτέθηκαν στους φιλοξενούμενους. Κάποιοι, σύμφωνα με μαρτυρίες, κρατούσαν ξύλα και λοστούς. Ο Κώστας Κατσούλης έπεσε αναίσθητος στην εξέδρα. Άλλοι δύο νεαροί τραυματίστηκαν ελαφρά. Οι δράστες έσπευσαν να εξαφανιστούν μέσα στην αναμπουμπούλα.

Ο αγώνας διακόπηκε και για τον 46χρονο φίλαθλο του Εθνικού άρχισε ένας άλλος αγώνας, πολύ πιο δύσκολος… Μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, αλλά η σοβαρότητα της κατάστασής του έκρινε επιβεβλημένη τη μεταφορά του στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Αθήνας. Είχε υποστεί βαριά εγκεφαλική αιμορραγία λόγω ρήξεως εγκεφαλικού ανευρύσματος, ενώ σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν δεν υπήρχαν εμφανείς σωματικές κακώσεις. Την ίδια ώρα στην Αλικαρνασσό η Αστυνομία αναζητούσε τους χούλιγκανς που είχαν αιματοκυλήσει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.
«Ο Κώστας προσπάθησε να προστατέψει με το σώμα του έναν πατέρα με τα παιδιά του, που βρισκόταν δίπλα του», είπαν κάποιοι φίλοι του. «Καλύτερα να φάω εγώ μερικές που αντέχω, παρά οι πιο αδύναμοι, έλεγε συχνά»… Ήταν ρομαντικός οπαδός του Εθνικού και όταν ήταν μικρός έγραφε τα συνθήματα «Πινέζες» και «14» στους τοίχους του Ζαννείου στον Πειραιά, όπου τελείωσε το Λύκειο. Σπούδασε στο ΤΕΙ Τουριστικών Επαγγελμάτων στην Πάτρα. Μετακόμισε από τον Πειραιά στην Κρήτη για να ζήσει σε ένα καλύτερο περιβάλλον με τοπικά χαρακτηριστικά και τοπική διάρθρωση, στοιχεία μιας ζωής στην οποία πίστευε. «Παιδιά και εγώ κρητικός είμαι», φώναξε την ώρα της επιδρομής, αλλά δεν πτόησε κανένα από τα φανατισμένα μυαλά…

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2014 η καρδιά του Κώστα Κατσούλη σταμάτησε να χτυπά. Στο λιμάνι του Πειραιά, όπου έφτασε η σορός του για να ταξιδέψει στην Κρήτη, τον αποχαιρέτησαν δεκάδες φίλοι του, ανάμεσά τους και ο γνωστός «’Εθνικάρας», Γιάννης Ματζουράνης. «Η δολοφονία σου να βασανίζει τις συνειδήσεις των υπευθύνων του ελληνικού ποδοσφαίρου», έγραφε ένα πανό. Αντί στεφάνων η οικογένεια ζήτησε να ενισχυθούν το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά ή οποιοσδήποτε άλλος οργανισμός υποστηρίζει αδύναμους ανθρώπους. Αποφάσισε, επίσης, να δωρίσει τα ζωτικά του όργανα. Ο Ηρόδοτος ανακοίνωσε ότι θα δώσει το όνομά του Κώστα Κατσούλη στη μεγάλη εξέδρα του γηπέδου της Νέας Αλικαρνασσού, αλλά οι συγγενείς αρνήθηκαν. «Αυτή την στιγμή ΤΟ ΜΟΝΟ που επιθυμούμε είναι να βοηθήσετε στην διαλεύκανση της υπόθεσης», ήταν η απάντησή τους…
Tις επόμενες ημέρες η Ασφάλεια Ηρακλείου προχώρησε σε συλλήψεις έξι νεαρών που, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, συμμετείχαν στην επίθεση εναντίον των φιλάθλων του Εθνικού. Άλλωστε, σε μια μικρή κοινωνία όπως είναι η Νέας Αλικαρνασσός, δεν θα μπορούσαν να μείνουν για πολύ στο σκοτάδι. Στο γήπεδο τους ήξεραν και με τα ονόματά τους. Τρεις απ’ αυτούς κατηγορήθηκαν για θανατηφόρο σκοπούμενη σωματική βλάβη σε βάρος του Κώστα Κατσούλη και προφυλακίστηκαν. Το Δεκέμβριο του 2015 άρχισε η δίκη τους στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ανατολικής Κρήτης, στη Νεάπολη Λασιθίου και διήρκεσε τρεις μήνες. Δύο από τους κατηγορούμενους, 34 και 28 χρόνων, κρίθηκαν ένοχοι για το θάνατο του 46χρονου φιλάθλου του Εθνικού. Καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 16 και 13 ετών αντιστοίχως και επέστρεψαν στη φυλακή, καθώς απορρίφθηκε το αίτημα των συνηγόρων τους για αναστολή εκτέλεσης της ποινής, με το σκεπτικό ότι τα αδικήματα τελέστηκαν σε αθλητικό χώρο και οι ποινές επιβλήθηκαν με βάση τον αθλητικό νόμο για τον χουλιγκανισμό και την οπαδική βία. Ο τρίτος κατηγορούμενος για το θάνατο του Κώστα Κατσούλη, 26 χρόνων, αθωώθηκε κατά πλειοψηφία. Σε φυλάκιση 4 ετών για συμπλοκή και επίθεση σε άλλους φιλάθλους του Εθνικού καταδικάστηκε ένας 36χρονος, η έφεση του οποίου είχε αναστέλλουσα δύναμη, ενώ αθωώθηκαν οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι, 29 και 24 χρόνων, οι οποίοι ξεκίνησαν το επεισόδιο προσπαθώντας να κατεβάσουν το πανό του Εθνικού, χωρίς να πάρουν μέρος στη συμπλοκή.

«Η Νέα Αλικαρνασσός έχασε την ευκαιρία να βγάλει από πάνω της τη ρετσινιά της συγκάλυψης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πατέρας του Κώστα Κατσούλη, Βασίλης και συνέχισε: «Είδαμε μια δίκη όπου κανείς από τους ντόπιους που ήρθαν να καταθέσουν δεν είδε και δεν άκουσε τίποτα για το πώς χάθηκε το παιδί μας». Με σκωπτική διάθεση απάντησε ο αδελφός του Κώστα, Θύμιος Κατσούλης: «Είναι σαν να ήρθαμε ισοπαλία. Αδικημένοι μάλλον πρέπει να αισθάνονται οι δύο που την πλήρωσαν και για τους υπόλοιπους. Από τη μία η συγκάλυψη και από την άλλη οι δύο καταδίκες. Μοιάζει σαν να ήθελε το δικαστήριο να είναι όλοι ευχαριστημένοι…».
Λίγες ημέρες μετά το τέλος της δίκης ο εισαγγελέας εφετών άσκησε έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης για τον τρίτο κατηγορούμενο, ο οποίος θα καθόταν και πάλι στο εδώλιο. Η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό έγινε στο Ηράκλειο τον Οκτώβριο του 2018 και η ολοκλήρωσή της τον βρήκε και αυτόν ένοχο και τον καταδίκασε σε κάθειρξη 12 ετών. Η ποινή για τους άλλους δύο βασικούς κατηγορούμενους ήταν κάθειρξη 13 ετών.

Τον Ιούνιο του 2019 ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, που κατέθεσε ένας από τους κατηγορούμενους. Οπότε η δίκη αναμένεται να επαναληφθεί εξ’ αρχής. Η οικογένεια του Κώστα Κατσούλη, σε ανακοίνωση που κοινοποίησε χθες, παραμονή της συμπλήρωσης πέντε χρόνων από το θάνατό του, έκανε λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης και υποστηρίζει ότι πρόκειται για έγκλημα καλά σχεδιασμένο και προμελετημένο. «Για την αποκατάσταση της αλήθειας και της μνήμης του Κώστα Κατσούλη θα συνεχίσουμε την τιτάνια προσπάθεια αποκάλυψης όλων των στοιχείων που αφορούν στη βρώμικη αυτή υπόθεση, με στόχο την τιμωρία όλων όσων συνειδητά συμμετείχαν στην συγκάλυψη της υπόθεσης και στην παραπλάνηση της δικαιοσύνης. Θα κρατήσουμε έτσι ζωντανό το ηρωικό παράδειγμα ανθρωπισμού που επέδειξε ο Κώστας για να σωθούν παιδιά και ηλικιωμένοι».
Είχε προηγηθεί μία ακόμη επιστολή του πατέρα του Κώστα Κατσούλη προς το νέο υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του. Τον κατηγορούσε ότι προσπάθησε, ως βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, να εμπλακεί στην υπόθεση, σε μια προσπάθεια να μην τιμωρηθεί ο Ηρόδοτος. Αλλά και οι οργανωμένοι οπαδοί του Εθνικού εξέδωσαν ανάλογη ανακοίνωση, ακόμη πιο σκληρή για τον Λευτέρη Αυγενάκη, στην οποία ανέφεραν μεταξύ άλλων: «Ο εν λόγω κύριος είναι αυτός που δέκα ημέρες μετά τη δολοφονία του αδερφού μας Κώστα Κατσούλη πήρε την πρωτοβουλία να ανεβεί στην Αθήνα στην απολογία του Ηροδότου στην πειθαρχική επιτροπή. Και δεν έφτασε μόνο αυτό. Ακόμη και μετά την τιμωρία του σωματείου της ντροπής, έκανε σχετική ερώτηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο για τη μείωση της ποινής». Και κατέληγε η ανακοίνωση: «Βέβαια, η Πολιτεία θα καταδικάζει τη βία, όμως η ίδια θα έχει την πραγματική ευθύνη για τη συντήρηση των οπαδικών στρατών και την παρακμή του ελληνικού αθλητισμού όταν άνθρωποι δικοί της έχουν αβαντάρει δολοφόνους. Κώστα, ζεις, είσαι εδώ μαζί μας… Όσοι δεν σέβονται τη μνήμη σου θα μας βρουν απέναντί τους…».
Νίκος Τσέφλιος
https://astinomiko.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια