Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

2013: Ο “Killah P” νεκρός στο πεζοδρόμιο της Αμφιάλης

«Πού είναι ο Παύλος σου τώρα;». Η κραυγή μίσους και τυφλού φανατισμού προς την Μάγδα Φύσσα, μητέρα του δολοφονημένου Παύλου, που είχε γίνει πλέον κομμάτι του αντιφασιστικού
αγώνα, διαπέρασε την αίθουσα του Εφετείου Αθηνών και «ζωντάνεψε» ταραγμένες εποχές της μετεμφυλιακής ιστορίας, που όλοι ήθελαν να ξεχάσουν. Στις σελίδες της ογκώδους δικογραφίας που είχαν μπροστά τους οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών ξεδιπλωνόταν η άγρια δολοφονία του 34χρονου μουσικού, ξημερώματα 18ης Σεπτεμβρίου 2013 στον κεντρικότερο δρόμο της Αμφιάλης, την Παναγή Τσαλδάρη. Τότε που έτρεχε μαζί με τη φίλη του για να γλιτώσουν από ένα μπουλούκι φανατικών, οπλισμένων με ρόπαλα και σιδηρογροθιές.
«Όλοι τώρα στην τοπική. Όσοι είσαστε κοντά. Δεν θα περιμένουμε μακρινούς. Τώρα». Αυτό ήταν το μήνυμα που έλαβαν στα κινητά τους τηλέφωνα τα μέλη της Χρυσής Αυγής, λίγα λεπτά μετά την φραστική αντιπαράθεση ανάμεσα στην παρέα του Φύσσα και 2-3 νεαρούς σε καφετέρια της περιοχής. Μέσα σε λίγη ώρα, ντυμένοι με μαύρες μπλούζες και παντελόνια παραλλαγής, έφτασαν στην Αμφιάλη με τις μοτοσικλέτες τους. Μαζί και ένα αυτοκίνητο, αντίθετα στο ρεύμα. Ξαφνικά σταμάτησε κι απ’ αυτό κατέβηκε ο Γιώργος Ρουπακιάς.

Στην δηλητηριασμένη ατμόσφαιρα που είχε ήδη διαμορφωθεί, η μοιραία κίνηση ήταν πια θέμα χρόνου. Και ήρθε από το χέρι του 45χρονου άνδρα, ο οποίος κάρφωσε το στιλέτο στην καρδιά του Παύλου Φύσσα. Στα λίγα δευτερόλεπτα ζωής που του απέμειναν, ο νεαρός μουσικός πρόλαβε να υποδείξει το δολοφόνο του, που μόλις είχε πετάξει το ματωμένο στιλέτο κοντά στο αυτοκίνητό του, πριν οι αστυνομικοί του περάσουν χειροπέδες. Όταν μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Πειραιά ήταν αργά. Οι γιατροί ανέφεραν ότι το πλήγμα που δέχθηκε ήταν χτύπημα επαγγελματία, το οποίο δεν είχε σκοπό απλώς να τον τραυματίσει, αλλά να του στερήσει τη ζωή…

Ο Παύλος Φύσσας ήταν παιδί εργατικής οικογένειας του Πειραιά. Ο πατέρας του εργαζόταν στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος. Αλλά και ο ίδιος όταν τελείωσε το σχολείο είχε δουλέψει σε παρόμοιες εργασίες και ανήκε στο Συνδικάτο Μετάλλου. Όμως το μεγάλο του πάθος ήταν η μουσική. Ο ράπερ με το καλλιτεχνικό όνομα “Killah P” μέσω της μουσικής του εξέφραζε την ευαισθησία του και την συμπαράσταση του σε πρόσφυγες και μετανάστες, καταγγέλλοντας τη βία και την κοινωνική αδικία. Και αυτό ενοχλούσε κάποιους. Οι στίχοι του τον έφεραν στο στόχαστρο της Χρυσής Αυγής. «Δεν θα με διώξουν αυτοί από την γειτονιά μου», έλεγε, μέχρι που ήρθε το τέλος…
Δύο ημέρες αργότερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε έκκληση σε τηλεοπτικό διάγγελμά του για ηρεμία και εμφανίστηκε αποφασισμένος να εμποδίσει «τους επιγόνους των ναζί να δηλητηριάζουν την κοινωνική μας ζωή, να εγκληματούν, να τρομοκρατούν και να υποσκάπτουν τα θεμέλια της χώρας που γέννησε τη δημοκρατία». Την ίδια ημέρα αναρτήθηκε στο διαδίκτυο μήνυμα του Νίκου Μιχαλολιάκου, στο οποίο έλεγε ότι «λαμβάνει χώρα ένα παράνομο κυνήγι μαγισσών εναντίον της Χρυσής Αυγής, η οποία θα συνεχίσει να αντιστέκεται απέναντι στη λάσπη και τη σκευωρία».

Ο Γιώργος Ρουπακιάς κρίθηκε προφυλακιστέος και οδηγήθηκε στις φυλακές Μαλανδρίνου. «Έχω κλείσει δύο σπίτια, το δικό μου και του παιδιού», είπε στην απολογία του, υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν σε άμυνα. «Μου άνοιξαν την πόρτα του αυτοκινήτου μου 5-6 άτομα και με γρονθοκόπησαν στο κεφάλι. Πήρα ασυναίσθητα το μαχαίρι που είχα για αυτοπροστασία. Επιτέθηκα στον Παύλο Φύσσα γιατί αυτός ήταν ο πρώτος που βρήκα μπροστά μου». Οι γονείς του Ρουπακιά ήταν μετανάστες στη Γερμανία και ο ίδιος πέρασε τα παιδικά του χρόνια με την γιαγιά και την ετεροθαλή αδελφή του. Δεν σπούδασε και έβγαζε το μεροκάματο με βαριές δουλειές στην ιχθυόσκαλα Κερατσινίου. Αρνήθηκε ότι ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής, λέγοντας ότι η σχέση του με το κόμμα ήταν «χαλαρή», αλλά σε κατάλογο των «πυρηναρχών» που βρέθηκε μετά από έρευνα του ΣΔΟΕ στο σπίτι της λογίστριας του κόμματος, αναφερόταν ως αναπληρωτής οικονομικός υπεύθυνος της οργάνωσης της Νίκαιας.

Στο τελευταίο αντίο στον Παύλο Φύσσα στο κοιμητήριο του Σχιστού βρέθηκαν χιλιάδες απλού κόσμου. Η οικογένειά του ζήτησε αντί για κατάθεση στεφάνων να ενισχυθεί το «Χαμόγελο του Παιδιού». Η εν ψυχρώ δολοφονία του 34χρονου ράπερ ξεσήκωσε κύματα αντιδράσεων, «πυροδοτώντας» πορείες διαμαρτυρίας και επεισόδια. Ταυτόχρονα αποτέλεσε αφορμή ώστε να αποκαλυφθούν στοιχεία για τον ιστό της αράχνης που υφαινόταν στις εργατικές γειτονιές του Πειραιά και να δρομολογηθούν διώξεις στους κόλπους της Χρυσής Αυγής, που έφτασαν μέχρι την κορυφή της πυραμίδας.

Στο πόρισμα εννιά σελίδων που παρέδωσε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης στην εισαγγελέα Ευτυχία Κουτζαμάνη γινόταν αναδρομή στην πορεία της εγκληματικής οργάνωσης, που αποτελείτο από μέλη της Χρυσής Αυγής και αναφορά στις καταγεγραμμένες συνομιλίες μεταξύ βουλευτών του κόμματος, οι οποίοι αναφέρονταν σε περιστατικά που «έδεναν» τη βασική κατηγορία περί συστάσεως εγκληματικής οργάνωσης. Ο αρχηγός Νίκος Μιχαλολιάκος και οι βουλευτές Παππάς και Λαγός προφυλακίστηκαν, ενώ ανάμεσα στους κατηγορούμενους ήταν οι βουλευτές Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τοποθετήθηκε το άγαλμά του στο σημείο όπου έπεσε νεκρός, το οποίο βεβηλώθηκε ουκ ολίγες φορές, ενώ με απόφαση του δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας η οδός Παναγή Τσαλδάρη μετονομάστηκε σε οδό Παύλου Φύσσα.

Οι φόβοι ότι το δικαστικό μας σύστημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί εγκαίρως στην εκδίκαση της υπόθεσης με τους 70 κατηγορούμενους βγήκαν αληθινοί και στο 18μηνο αποφυλακίστηκαν όλοι όσοι είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι, πλην του Γιώργου Ρουπακιά, ενώ η δίκη βρισκόταν στο στάδιο της εξέτασης των πρώτων μαρτύρων, πότε στο Εφετείο Αθηνών και πότε στις φυλακές Κορυδαλλού. Τα πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής επέλεξαν από την έναρξη της δίκης τη συστηματική απουσία, σε μια προσπάθεια να την υποβαθμίσουν, αλλά και για να επικρατήσει η εντύπωση ότι η ακροαματική διαδικασία επικεντρωνόταν σε παράνομες πράξεις, με τις οποίες ο πολιτικός πυρήνας του κόμματος δεν είχε καμία σχέση.
Έξι μήνες μετά την αποφυλάκισή του ο Νίκος Μιχαλολιάκος δήλωσε ότι η Χρυσή Αυγή αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και πολλοί στο κόμμα μίλησαν για «μεγάλη γκάφα» του αρχηγού. «Όσο για την ποινική ευθύνη», πρόσθεσε, «δεν υπάρχει, όπως δεν υπήρχε για τη δολοφονία του Τεμπονέρα ή του Λαμπράκη. Κατηγορούν ένα ολόκληρο κόμμα γιατί ένας οπαδός του προέβη σε μία καταδικαστέα πράξη».

Στις 18 Μαρτίου 2016 οι πόρτες της φυλακής άνοιξαν και για τον καθ’ ομολογία δράστη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, ενώ η εκδίκαση της υπόθεσης προχωρούσε ακόμη με απελπιστικά αργούς ρυθμούς. Αποφυλακίστηκε με αυστηρότατους περιοριστικούς όρους, όπως να παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό, υπό 24ωρη αστυνομική φύλαξη, με δυνατότητα μετάβασης μόνο στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών, κατά τις ημέρες της δικασίμου και με αστυνομική συνοδεία. «Κανείς δεν περίμενε ότι θα περνούσαν 30 μήνες και δεν θα είχε γίνει τίποτα», σχολίασε η Μάγδα Φύσσα. «Κανείς δεν το περίμενε και κανείς δεν ρωτάει πώς αντέχουμε…».

Χθες, παραμονή της έκτης επετείου από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η οικογένειά του κοινοποίησε την παρακάτω ανακοίνωση:
Μετράμε τον 6ο Σεπτέμβρη χωρίς τον Παύλο και όλα αυτά τα χρόνια δίνουμε ο καθένας μας τις προσωπικές του μάχες αλλά και όλοι μαζί, προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη, όχι μόνο μέσα στην δικαστική αίθουσα, όπου η δίκη κατά των δολοφόνων της ΧΑ βαίνει προς τον πέμπτο χρόνο της, αλλά και στην κοινωνία.
Όλα αυτά τα χρόνια, λοιπόν, η προσπάθεια των αντιφασιστών οδήγησε στην – σε μεγάλο βαθμό – κοινωνική απομόνωση του ναζιστικού μορφώματος, αρχικά με το σταδιακό κλείσιμο των γραφείων του ανά την Ελλάδα και στη συνέχεια με τον εκλογικό του αποκλεισμό από το κοινοβούλιο, αλλά και την έγερση του ενδιαφέροντος του κόσμου για τις εξελίξεις στην δίκη.
Η τεράστια προσπάθεια για ενημέρωση που καταβλήθηκε, και παρά τον αρχικό αποκλεισμό από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, οδήγησε τελικά αρκετά χρόνια μετά την έναρξη της δίκης σε προβολή της από μεγάλος μέρος αυτών, προσπάθεια που θα συνεχιστεί μέχρι και την έκδοση της απόφασης, καθώς ήδη βρισκόμαστε στο στάδιο των απολογιών και ουσιαστικά στην τελική ευθεία για το αποτέλεσμα, το οποίο για εμάς είναι μονόδρομος: συνολική καταδίκη των κατηγορουμένων, συνολική καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης.
Η επιθυμία αυτή, δική μας αλλά της κοινωνίας, που ερείδεται όχι απλά στο κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά στο πραγματικό γεγονός της επί 30 έτη ανεξέλεγκτης δράσης της νεοναζιστικής οργάνωσης, που δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη, γίνεται να καταστεί σαφής τόσο με την παρουσία όλων μας στη δίκη, που συνεχίζεται και πάλι από τις 9/9, όσο και με την στήριξη αντιφασιστικών δράσεων.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, της συλλογικής και πολυεπίπεδης προσπάθειας για την όσο το δυνατόν συνολικότερη εξάλειψη του φασιστικού φαινομένου, εντάσσονται και οι φετινές μας δράσεις και εκδηλώσεις για τον Αντιφασιστικό Σεπτέμβρη, έναν Σεπτέμβρη που δεν στοχεύει απλά να τιμήσει την μνήμη του Παύλου, αλλά και να δώσει το σαφές μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί ξανά κανένας ελεύθερος άνθρωπος από χέρι ναζί.
Μέσα από δράσεις πολιτικής αλλά και πολιτισμού, στόχος μας είναι να ενημερωθεί και να συμμετάσχει τόσο η νεολαία (Street art και εκδήλωση με μαθητικά – νεανικά συγκροτήματα) όσο και η υπόλοιπη κοινωνία στην προσπάθεια μας να υψώσουμε τείχη αντίστασης στο δηλητήριο του φασισμού της ΧΑ αλλά και όσων άλλων θιασωτών της ναζιστικής ρητορικής έχουν παρεισφρήσει στο πολιτικό και κοινωνικό προσκήνιο. Έτσι εκδηλώσεις και συζητήσεις λαμβάνουν χώρα κατά το τριήμερο της 13 έως 15/9 στο Εργοστάσιο Καχραμάνογλου στο Κερατσίνι, στις 17/9 θα λάβει χώρα η ετήσια συναυλία στον Πολυχώρο Λιπασμάτων και στις 18/9 στηρίζουμε την πορεία με συμμετοχή οργανώσεων, κοινωνικών χώρων και συλλογικοτήτων από το μνημείο του Παύλου στο Κερατσίνι μέχρι το κέντρο του Πειραιά.
Αναλυτικό πρόγραμμα έχει αναρτηθεί στην σελίδα στο Facebook Αντιφασιστικός Σεπτέμβρης, ενώ παράλληλα στηρίζουμε και κάθε δράση σε τοπικό επίπεδο από χώρους και συλλογικότητες.
Οικογένεια Π. Φύσσα
Νίκος Τσέφλιος


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια