Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

1993: “Bόμβα” στα κοσμικά στέκια του Κολωνακίου

Η σφραγίδα του σούπερ μάρκετ «Βασιλόπουλος» στα χρήματα που βρέθηκαν στην τραπεζική της θυρίδα «έκαψε» την κοσμική κυρία Ντέπυ Πάνου, ιδιοκτήτρια του θρυλικού “Deppy΄s Magyar” στο
Κολωνάκι και του “Acapulco” στην Βουλιαγμένη. Οι έρευνες της Ασφάλειας για τη ληστεία σε βάρος χρηματαποστολής της εταιρείας “Wackenhut”, έξω από το κατάστημα της λεωφόρου Βουλιαγμένης 43-45 στο Ελληνικό, στις 13 Σεπτεμβρίου 1993, οδήγησαν στα ίχνη της 43χρονης «βασίλισσας της νύχτας», η οποία συνελήφθη για συνέργεια.
Εκείνο το απόγευμα ένας νεαρός με καλυμμένο πρόσωπο ακινητοποίησε με την απειλή καραμπίνας τον υπάλληλο της εταιρείας που έβγαινε από το σούπερ μάρκετ με τις εισπράξεις και του άρπαξε ένα σάκο με 16.175.000 δραχμές. Επιβιβάστηκε σε ένα “Nissan” όπου τον περίμενε ο συνεργός του με αναμμένη μηχανή και τράπηκαν σε φυγή προς τη Βούλα. Το αυτοκίνητο βρέθηκε αργότερα από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης. Οι ληστές το είχαν πυρπολήσει για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους.

Οι έρευνες δεν άργησαν να φτάσουν στην ταυτότητα των δύο νεαρών. Ήταν ο 21χρονος Γκαέλ Ρουό από τη Γαλλία και ο 19χρονος Αλβανός Ζαν Οικονόμου. Όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής Δημήτρης Αποστολόπουλος, το «δίδυμο» είχε ξεκινήσει τη δράση του από τη Θεσσαλονίκη, σχεδόν δύο χρόνια νωρίτερα, όταν στις 27 Δεκεμβρίου 1991 λήστεψε το υποκατάστημα της Εμπορικής τράπεζας στο Πανόραμα, με «λεία» 7 εκατομμύρια δραχμές.

Λίγες ημέρες μετά τη ληστεία στο Ελληνικό, η Ασφάλεια συνέλαβε την Ντέπυ Πάνου για συνέργεια, ρίχνοντας «βόμβα» στα κοσμικά στέκια του Κολωνακίου. Όπως φάνηκε από την επεξεργασία του οπτικού υλικού που είχαν καταγράψει οι κάμερες του κλειστού κυκλώματος του σούπερ μάρκετ, η 43χρονη επιχειρηματίας βρισκόταν ήδη στο κατάστημα ως πελάτισσα μαζί με το νεαρό Γάλλο, ο οποίος βγήκε δευτερόλεπτα πριν από τον συνοδό της χρηματαποστολής, που κρατούσε το σάκο με τις εισπράξεις. Ταυτόχρονα έδωσε το «σύνθημα» για τη ληστεία στον Αλβανό συνεργό του. Ο Ρουό μπήκε στο αυτοκίνητο, έβαλε μπροστά και μόλις ο Οικονόμου άρπαξε τα χρήματα, τράπηκαν σε φυγή με ταχύτητα.
Πυρπόλησαν το αυτοκίνητο της διαφυγής, το οποίο είχαν νοικιάσει με ψεύτικα στοιχεία και επιβιβάστηκαν στο αυτοκίνητο του πατέρα του νεαρού Γάλλου, στο οποίο είχαν τοποθετήσει πλαστές πινακίδες Διπλωματικού Σώματος.
Οι αστυνομικοί κατηγόρησαν την Ντέπυ Πάνου όχι μόνο για συνέργεια στη ληστεία, στον «Βασιλόπουλο», αλλά και για ηθική αυτουργία στον εμπρησμό του πολυτελούς εστιατορίου «Ιθάκη» του Μίλτου Οικονόμου στη Βουλιαγμένη, με φυσικούς αυτουργούς τους ίδιους νεαρούς και κίνητρο τον ανταγωνισμό. Η «Ιθάκη» τυλίχτηκε στις φλόγες και υπέστη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή τα ξημερώματα της 18ης Ιουνίου 1993. Το κατάστημα είχε ήδη κλείσει κι έτσι δεν κινδύνευσε κανείς, ενώ η Πυροσβεστική έκανε από την πρώτη στιγμή λόγο για εμπρησμό.

Στο σπίτι της κοσμικής κυρίας βρέθηκαν 460.000 δραχμές, ένα ψεύτικο πιστόλι, μια φιάλη οξυγόνου και ένα σιδηροπρίονο, ενώ στο “Acapulco” της Βουλιαγμένης κατασχέθηκε η καραμπίνα με την οποία έγινε η ληστεία της χρηματαποστολής. Η ίδια υποστήριξε ότι ήταν θύμα σκευωρίας από τον ιδιοκτήτη της «Ιθάκης» και τον δήμαρχο Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κασιδόκωστα, που ήθελαν να την «ξεφορτωθούν» από την πόλη, καθώς την έβλεπαν ανταγωνιστικά. Απαντώντας, ο δήμαρχος δήλωσε ότι η Ντέπυ Πάνου χρωστούσε περίπου 70 εκατομμύρια δραχμές στο δήμο από ενοίκια του “Acapulco” και στην Εφορία από εργοδοτικές εισφορές.
Η υπόθεση απασχόλησε και τον Άρειο Πάγο, όπου προσέφυγε η Ντέπυ Πάνου για να αναιρέσει το βούλευμα του συμβουλίου εφετών Αθηνών, που την παρέπεμπε στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Ωστόσο, το ανώτατο δικαστήριο, υιοθετώντας την πρόταση του αντεισαγγελέα Στέλιου Γυπαράκη, απέρριψε την αίτησή της και επικύρωσε το παραπεμπτικό βούλευμα, κρίνοντάς το αιτιολογημένο. Η 43χρονη επιχειρηματίας κατηγορήθηκε ακόμη για παράνομη οπλοκατοχή, κλοπή και παράνομη απασχόληση αλλοδαπού.
Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών κάθισε μόνη της το Μάρτιο του 1999, αφού οι δύο νεαροί παρέμεναν άφαντοι. Το δικαστήριο δέχθηκε ότι η κατηγορούμενη τους έδωσε πληροφορίες για τα μέτρα ασφαλείας στο σούπερ μάρκετ και στη συνέχεια φύλαξε τα σύνεργα της ληστείας στο σπίτι της, αφού τους υποσχέθηκε ότι με τα κλεμμένα χρήματα θα άνοιγαν δική τους επιχείρηση. Η ίδια αρνήθηκε τα πάντα στην απολογία της, αλλά το δικαστήριο την έκρινε ένοχη για συνέργεια στη ληστεία της χρηματαποστολής, ενώ την απάλλαξε από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στον εμπρησμό της «Ιθάκης», που δεν αποδείχθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία. Την καταδίκασε σε κάθειρξη 7 ετών και την έστειλε στη φυλακή. Η Ντέπυ Πάνου έφυγε από τη ζωή το Νοέμβριο του 2016, σε ηλικία 66 ετών.
Νίκος Τσέφλιος
https://astinomiko.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια