Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Μπορείς να ψηλώσεις μετά τα 18;



Μπορεί να μην είσαι ευχαριστημένος για το ύψος σου, αλλά, δυστυχώς, σαν ενήλικας δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να κερδίσεις ύψος.

Ο ανθρώπινος οργανισμός σταθεροποιεί το ύψος σε ηλικία 18 ετών. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις ώστε να ψηλώσεις.

Υπάρχουν, όμως, τρόποι για να δείχνεις πιο ψηλός ή για να μη χάσεις το ύψος που ήδη έχεις. Μπορεί να μην μπορείς να κάνεις πολλά για να κερδίσεις έστω και μερικά χιλιοστά, υπάρχουν, όμως, κάποια πράγματα που μπορούν να σε κάνουν πιο κοντό. Αυτά είναι που θα πρέπει να προσέξεις περισσότερο.

Τι καθορίζει το ύψος

Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι το ίδιο ύψος και αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Ένας από τους βασικότερους είναι η κληρονομικότητα. Ανάλογα με το ύψος των γονιών σου διαμορφώνεται και το δικό σου. Το φύλο είναι εξίσου σημαντικό. Είναι γνωστό ότι οι άνδρες είναι ψηλότεροι από τις γυναίκες σύμφωνα με το μέσο όρο.

Οι υπόλοιποι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το ύψος, είναι κάποιες ιατρικές παθήσεις, η διατροφή και η άσκηση. Μερικές από τις ιατρικές παθήσεις είναι ο γιγαντισμός, ο νανισμός, η αρθρίτιδα, ο καρκίνος, το σύνδρομο Down, το σύνδρομο Turner, το σύνδρομο Marfan, οποιαδήποτε κατάσταση απαιτεί παρατεταμένη χρήση στεροειδών και η κοιλιοκάκη που δεν έχει θεραπευτεί.

Πώς να αυξήσεις το ύψος σου σαν ενήλικας;

Δυστυχώς το ύψος δεν μπορεί να αυξηθεί όταν κλείσουν οι πλάκες ανάπτυξης στα κόκκαλα. Υπάρχουν, όμως, τρόποι για να δείχνεις ψηλότερος. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για να δείχνεις πιο ψηλός είναι η στάση του σώματος. Εκτός από το ότι θα φαίνεσαι ψηλότερος, θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τους πονοκεφάλους και τους πόνους στην πλάτη.

Για να έχεις τη σωστή στάση του σώματος θα πρέπει να κάνεις τα εξής βήματα:
  • Κράτα πίσω τους ώμους σου
  • Κράτα την κοιλιά σου προς τη σπονδυλική στήλη χρησιμοποιώντας ελαφρά τους μυς σου
  • Ευθυγράμμισε το κεφάλι σου με το υπόλοιπο σώμα
  • Οι ώμοι σου να είναι ευθυγραμμισμένοι με τα πόδια σου
  • Μην κρατάς τεντωμένο το γόνατό σου
  • Βάλε το περισσότερο βάρος του σώματός σου στο μαξιλαράκι πίσω από τα δάχτυλα και όχι στη φτέρνα
  • Άφησε τα χέρια σου να κρέμονται φυσικά στα πλάγια

Για να έχεις τη σωστή στάση όταν κάθεσαι θα πρέπει να κάνεις τα εξής βήματα:
  • Βάλε τα πόδια σου στο πάτωμα
  • Ρύθμισε το ύψος της καρέκλας έτσι ώστε να πατάει ολόκληρο το πέλμα του ποδιού στο πάτωμα και η κλίση στο γόνατο να είναι 90 μοίρες
  • Απέφυγε το σταυροπόδι
  • Στήριξε την πλάτη με ένα μικρό μαξιλάρι ή πετσέτα
  • Άφησε τους ώμους σου ελεύθερους έτσι ώστε να είσαι άνετος

Ενίσχυσε τους μυς του πυρήνα

Οι μύες του πυρήνα είναι κάτι που θα σε κάνουν να δείχνεις πιο ψηλός αν τους γυμνάσεις. Οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι μπορούν να σε βοηθήσουν στη στάση σου πολύ περισσότερο από όσο φαντάζεσαι. Είναι οι μύες που κρατάνε το σώμα σου όρθιο και σε βοηθάνε να κάνεις οποιαδήποτε κίνηση του κορμού.

Πώς να αποφύγεις την απώλεια ύψους;

Όπως γνωρίζεις, ο άνθρωπος μετά τα 18 δεν μπορεί να πάρει άλλο ύψος, μπορεί, όμως, να χάσει αυτό που ήδη έχει. Αυτά που θα πρέπει να προσέξεις για να μην έχεις αυτό το πρόβλημα είναι τα εξής:
  1. Σωστή διατροφή και πρόσληψη ασβεστίου
  2. Ασκήσεις με βάρη για την καταπολέμηση απώλειας μυών
  3. Σωστή ενυδάτωση καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας
  4. Απόφυγε το κάπνισμα
  5. Ξεκουράσου σωστά


Πηγή: the-man.gr




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια