Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πώς έμοιαζαν τα όργανα γυμναστικής τον 18ο και 19ο αιώνα;



Τα όργανα γυμναστικής είναι σήμερα μοντέρνα και εντυπωσιακά και σαφώς περισσότερο εξελιγμένα ακολουθώντας την πορεία της τεχνολογίας.

Όμως και αυτά κάπως ξεκίνησαν. Ο εξοπλισμός των γυμναστηρίων του σήμερα βασίζεται σε κάποια πρωτότυπα που δημιούργησε ο Gustaf Zander, γιατρός στη Στοκχόλμη και καθηγητής φυσικής αγωγής.

Ο Zander γύρω στο 1857 συνειδητοποίησε πως δεν γινόταν να δείξει σε όλους τους μαθητές του πώς να γυμνάζονται σωστά και έτσι εφηύρε πατέντες από ξύλο, στις οποίες προσέθεσε μοχλούς και βάρη, ώστε να έχουν αυξανόμενη αντίσταση.

Ο κάθε ασκούμενος είχε πλέον ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα γυμναστικής από τον Zander για το πόσο θα έπρεπε να χρησιμοποιεί το κάθε όργανο, κάτι αντίστοιχο με τα σημερινά σετ και επαναλήψεις.

Αρχικά, τα όργανα αυτά λειτουργούσαν αποκλειστικά με τη δύναμη των ασκούμενων. Με τα χρόνια, όμως, στο παιχνίδι μπήκαν και μηχανές από ατμό, ενώ στα τέλη του 1800 οι μηχανές αυτές αντικαταστάθηκαν από ηλεκτρικά μοτέρ.

Το 1865 ιδρύθηκε το Zander Institute στη Στοκχόλμη, ένα πρώιμο γυμναστήριο τόσο για άνδρες, όσο και για γυναίκες, το οποίο λειτουργούσε ως κέντρο αποκατάστασης αλλά και ενδυνάμωσης. Χωριζόταν σε δύο μέρη, στο ένα οι γυναίκες γυμνάζονταν με κορσέδες και στο άλλο οι άνδρες με τα… κουστούμια τους.

Μέχρι το 1911 άνοιξαν 300 Zander Institutes σε όλον τον κόσμο, ενώ ακόμα και στον Τιτανικό υπήρχε δωμάτιο με όργανα που είχε σχεδιάσει ο Zander.

Δείτε παρακάτω πώς έμοιαζαν αυτά τα όργανα:



















Πηγές: vintag.es, digitaltmuseum.se, in2life.gr




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια