Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Συνάντηση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Yπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη


Διαβάστε την ανακοίνωση της Ένωσης
Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας, πραγματοποίησε στις 07/08/2019 συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό κο Ελευθέριο Οικονόμου, για να συζητηθούν θέματα που άπτονται της φύσης της υπηρεσίας μας αλλά και θεσμικά ζητήματα διεκδικητικού περιεχόμενου . Το διοικητικό συμβούλιο έθεσε υπόψη του κυρίου Υφυπουργού το γενικό πλαίσιο αξόνων λειτουργίας της Υπηρεσίας, που κεντρικό πυρήνα είχε την αίσθηση της ασφάλειας που αποκομίζει η κοινωνία από την 20ετή παρουσία της Εξωτερικής Φρουράς ως μία υπηρεσία διαφύλαξης της εννόμου τάξεως. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην υποστελέχωση των Τμημάτων Εξωτερικής Φρούρησης ανά την Επικράτεια, ένα πρόβλημα που γίνεται ακόμα μεγαλύτερο λόγω της αποχώρησης των π. Δημοτικών Αστυνομικών από πολλά Καταστήματα Κράτησης και πολύ περισσότερο αυτό του Κορυδαλλού. Για την ελάφρυνση της τραγικής κατάστασης λειψανδρίας στο Κορυδαλλό προτείναμε μεταξύ άλλων, την άμεση διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων σχετικά με την λειτουργία του θαλάμου νοσηλείας κρατουμένων στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας. Προς αυτή την κατεύθυνση, της έλλειψης προσωπικού, και με γνώμονα την επιθυμία μας για την ανάληψη των μεταγωγών από όλα ανεξαιρέτως τα Σωφρονιστικά Καταστήματα από την Εξωτερική Φρουρά, η Ομοσπονδία μας αιτήθηκε την πρόσληψη Εξωτερικών Φρουρών, ανεξάρτητα από τον αριθμό θέσεων της 6Κ/2018 και της προκήρυξης επάνδρωσης του καταστήματος του Νικηφόρου Δράμας. Ο κος Υφυπουργός μας δήλωσε ότι υπάρχει η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας για την πρόσληψη επιπλέον 250 Εξωτερικών Φρουρών για την ενίσχυση των υπαρχουσών δομών μας.

 

Σχετικά με τα Καταστήματα υψίστης ασφάλειας και όπως αυτά θα δημιουργηθούν, συζητήθηκε διεξοδικά ότι η υπηρεσία της Εξωτερικής Φρουράς θα έχει την φρούρηση των εξωτερικών φυλακίων, την περιμετρική εποπτεία του χώρου, τις πάσης φύσεως μεταγωγές και φρουρήσεις κρατουμένων, κάτι που ο κύριος Υφυπουργός βρήκε απολύτως φυσιολογικό ειδικά για μία υπηρεσία που ούτως ή άλλως αυτή είναι που φρουρεί σε παρόντα χρόνο τα εν λόγω Καταστήματα Κράτησης. Στην νομοθετική πρωτοβουλία σύστασης αυτών των ειδικών Καταστημάτων Κράτησης Υψίστης Ασφάλειας, ζητήθηκε από τον κύριο Υφυπουργό να προβλεφθεί και η μεταγωγή κρατουμένων με σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα (π.χ. άσκηση βίας κατά προσωπικού, απόδραση, κ.α.).

Σχετικά με την φύλαξη των εξωτερικών θυρωρείων από την υπηρεσία μας ο κύριος υφυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος για την παρουσία μας σε αυτά και από πλευράς Ομοσπονδίας ζητήθηκε η εφαρμογή αυτής της διάταξης σε όλα ανεξαιρέτως τα Καταστήματα Κράτησης, με την ανάλογη φυσικά ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές. Επίσης προτάθηκε η έκδοση εγκυκλίου στην οποία να αποσαφηνίζεται, ρητά και κατηγορηματικά, ποια είδη επιτρέπονται από τις κείμενες διατάξεις (Υπουργική απόφαση, κανονισμός ασφαλείας) κατά την διάρκεια των επισκεπτηρίων ώστε να ακολουθείται σε όλα τα Καταστήματα ανεξαιρέτως.

Στο περιθώριο της συζήτησης, δεν μπορούσαν να μην αναφερθούν και επιμέρους θέματα εξόχως σημαντικά για την υπηρεσία μας όπως η ιεραρχία, η χορήγηση υλικοτεχνικού εξοπλισμού, εκπαιδεύσεις, η αποπληρωμή των οφειλομένων ρεπό για τους συναδέλφους μας, η έκδηλη ανησυχία μας σχετικά με το ασαφές πλαίσιο ενεργειών των υπαλλήλων της υπηρεσίας μας στην περίπτωση που drones επιχειρούν να μεταφέρουν αντικείμενα στο χώρο ενός καταστήματος, την τοποθέτηση ειδικών αδρανοποιητών για τα κινητά τηλέφωνα (jammers) καθώς και μία σειρά από άλλα θέματα που εκκρεμούν αλλά πρέπει να επιλυθούν μιας και επηρεάζουν την εργασιακή καθημερινότητα όλων, όπως η άμεση υπογραφή των αποφάσεων του Ειδικού Υπηρεσιακού συμβουλίου των μεταθέσεων και αποσπάσεων των Εξωτερικών Φρουρών, τον προγραμματισμό και την συνεδρίαση του υπηρεσιακού συμβουλίου με τα εκκρεμή θέματα αλλά και το «ξεπάγωμα» όλων των δαπανών μέσω ΤΑΧΔΙΚ που σχετίζονται με τα Καταστήματα Κράτησης. Ο κύριος υφυπουργός είδε θετικά όλες τις προτάσεις μας και αναμένουμε τις τελικές αποφάσεις του υπουργείου. Οι συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες από πλευράς Ομοσπονδίας θα συνεχιστούν αμείωτα σε μία κοινή προσπάθεια με γνώμονα πάντα την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας των υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης, αλλά και κατ’ επέκταση την αγαστή και απρόσκοπτη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων τόσο στα Καταστήματα Κράτησης

 

 

που εργαζόμαστε, όσο και στο Υπουργείο προστασίας του Πολίτη που πλέον υπαγόμαστε, με κοινή συνιστώσα το αίσθημα της ασφάλειας και της προστασίας προς τους κρατούμενους και τους πολίτες.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΓΙΑ ΤΟ Δ. Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ           Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Κωστίκας Γεώργιος    Στιβακτάκης Γεώργιος

 







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια