Με αυτήν τη μουσική τα κουνούπια δεν θα σας πλησιάζουν! [vid]Έχετε δοκιμάσει τα πάντα ενάντια στα κουνούπια, αλλά μάταιος κόπος!

Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη, για να μη σας τσιμπάνε τα κουνούπια πρέπει να ακούγεται στο χώρο σας ηλεκτρονική μουσική και συγκεκριμένα το είδος «dubstep» που παίζει ο Αμερικανός καλλιτέχνης Skrillex!

Ήχος και κουνούπια

Ο ήχος είναι «ζωτικής σημασίας για την αναπαραγωγή, την επιβίωση και τη διατήρηση πληθυσμού πολλών ζώων», υποστηρίζει μια διεθνής ομάδα επιστημόνων που ειδικεύονται στα κουνούπια και τις ασθένειες που μεταφέρουν.

Υποχρέωσαν ενήλικα κουνούπια του είδους Aedes aegypti, γνωστό και ως το κουνούπι του κίτρινου πυρετού, να μείνουν σε χώρο που ακουγόταν ηλεκτρονική μουσική για να δουν αν ο ήχος θα μπορούσε να λειτουργήσει ως απωθητικό.

Το κομμάτι «Scary Monsters and Nice Sprites» του Skrillex επιλέχθηκε λόγω του συνδυασμού πολύ υψηλών και πολύ χαμηλών συχνοτήτων που περιέχει.

«Στα έντομα, οι δονήσεις χαμηλής συχνότητας διευκολύνουν τις σεξουαλικές αλληλεπιδράσεις, ενώ ο θόρυβος διαταράσσει την αντίληψη των σημάτων από μέλη του ίδιου είδους (κουνουπιών)», ανέφεραν οι επιστήμονες με σχετική τους δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Acta Tropica».

Τα θηλυκά ενήλικα κουνούπια (εκείνα που μας τσιμπάνε δηλαδή) φάνηκε να... διασκεδάζουν με τη μουσική του Skrillex και έκαναν επιθέσεις πολύ λιγότερο συχνά και με μικρότερη ένταση σε σχέση με ίδια κουνούπια που βρίσκονταν σε ένα περιβάλλον χωρίς μουσική dubstep.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι τα κουνούπια που εκτέθηκαν στο εν λόγω τραγούδι αναπαράγονταν πολύ πιο αραιά.

Skrillex, το... απωθητικό κουνουπιών

Η παρατήρηση ότι μια τέτοια μουσική μπορεί να καθυστερήσει την επίθεση των κουνουπιών, να μειώσει την επιθυμία τους για αίμα και να διαταράξει την αναπαραγωγή τους, προσφέρει νέες δυνατότητες για την ανάπτυξη μέτρων προσωπικής προστασίας και ελέγχου κατά των ασθενειών που μεταδίδονται από το κουνούπι Aedes, τα οποία μέτρα βασίζονται στη μουσική.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα δείτε να σας... κυκλώνουν τα κουνούπια, βάλτε να παίζει κάτι σαν αυτό...Πηγές: bbc.com, iatropedia.gr