Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Παγωτό ή frozen yogurt: Ποιο είναι πιο υγιεινό;



Το frozen yogurt, ή αλλιώς παγωμένο γιαούρτι, έχει γίνει γνωστό τα τελευταία χρόνια και απέκτησε πολλούς φαν. Πρόκειται για μία πιο ελαφριά και υγιεινή εναλλακτική του παγωτού.

Είναι, όμως, πραγματικά έτσι;

Ας δούμε λοιπόν σε τί διαφέρει το παγωμένο γιαούρτι από το παγωτό:

Συστατικά

Το παγωτό περιέχει κυρίως γάλα, κρέμα γάλακτος ή βούτυρο, ζάχαρη, αρκετά συχνά αβγά, αλλά και γαλακτωματοποιητές για την καλύτερη υφή του μίγματος. Πέρα από αυτά τα βασικά συστατικά, ανάλογα με τη γεύση, χρησιμοποιούνται φρούτα, κακάο, ξηροί καρποί και άλλα.

Το παγωμένο γιαούρτι αποτελείται κυρίως από γιαούρτι, γαλακτωματοποιητές, ζελατίνη, ζάχαρη και βακτήρια, όπως τα Lactobacillus bulgaricus and Streptococcus thermophilus. Ανάλογα και πάλι με τη γεύση προστίθενται σιρόπια, μπισκότο, ξηροί καρποί, φρούτα και άλλα.

Θερμιδικό περιεχόμενο

Καθώς η βάση και των δύο επιδορπίων είναι τα γαλακτοκομικά, το περιεχόμενό τους σε θερμίδες μπορεί να είναι παρόμοιο αν παρασκευάζονται με πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά. Ωστόσο, αν το παγωτό περιέχει επιπλέον κρέμα γάλακτος, τότε είναι πιθανότερο να παρέχει περισσότερες θερμίδες. Αν, όμως, το παγωμένο γιαούρτι περιέχει αρκετές γαρνιτούρες όπως σιρόπια, μπισκότα, σοκολάτα, τότε ίσως το θερμιδικό του περιεχόμενο να ξεπεράσει αυτό μίας μπάλας παγωτού χωρίς γαρνιτούρες.

Λιπαρά

Η περιεκτικότητα σε λίπος του παγωτού είναι συνήθως πιο αυξημένη σε σχέση με το παγωμένο γιαούρτι, καθώς πέρα από το γάλα, τα λιπαρά του προέρχονται και από την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο και τα αβγά. Αρκετά τυποποιημένα παγωτά περιέχουν επίσης και επιζήμια για την υγεία trans φυτικά λιπαρά, αλλά και φοινικέλαιο. Αντιθέτως, το παγωμένο γιαούρτι περιέχει κυρίως τα λιπαρά του γιαουρτιού και σε περίπτωση προσθήκης γαρνιτούρας η σοκολάτα μπορεί να αυξήσει το περιεχόμενό του σε λίπος.

Ζάχαρη

Το περιεχόμενο σε ζάχαρη του παγωμένου γιαουρτιού είναι πιθανό σε αρκετές περιπτώσεις να ξεπερνά αυτό του παγωτού. Ο λόγος είναι το χαμηλότερο σε περιεχόμενο σε λίπος το οποίο εξισορροπείται από την προσθήκη ζάχαρης. Με τον τρόπο αυτό βελτιώνεται η υφή του, αλλά μειώνεται η διατροφική του αξία.

Προβιοτικά

Ένα πλεονέκτημα του παγωμένου γιαουρτιού σε σχέση με το παγωτό είναι η παρουσία προβιοτικών, δηλαδή ευεργετικών για το πεπτικό σύστημα βακτηρίων. Ωστόσο, λόγω της βιομηχανικής παρασκευής, μεγάλο μέρος τους δεν επιβιώνει, αλλά μόνο ένα ποσοστό τους μπορεί να παραμένει στο παγωμένο γιαούρτι. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η διατροφική αξία του παγωμένου γιαουρτιού μπορεί να αντικαταστήσει εκείνη του συμβατικού γιαουρτιού.

Συμπερασματικά, το παγωμένο γιαούρτι μπορεί να είναι περισσότερο υγιεινό από το παγωτό προσέχοντας τα παρακάτω:
  • σερβίρουμε μία λογική ποσότητα περίπου ενός φλιτζανιού
  • προτιμούμε τις συνταγές χωρίς ζάχαρη
  • αποφεύγουμε γαρνιτούρες, όπως το μπισκότο, το σιρόπι και τα ζαχαρωτά και προτιμούμε μικρή ποσότητα από μαύρη σοκολάτα ή ξηρούς καρπούς.


Σε κάθε περίπτωση, είτε επιλέξουμε το παγωτό ή το παγωμένο γιαούρτι, οι σπιτικές συνταγές είναι προτιμότερες για να γνωρίζουμε την ποιότητα και την ποσότητα των υλικών που χρησιμοποιούμε.


Πηγή: mothersblog.gr





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια