Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Επικοινωνιακό σκωτσέζικο ντους


Η χθεσινή μέρα, στο επικοινωνιακό επίπεδο, για την Αστυνομία είχε χαρακτηριστικά “σκωτσέζικου ντους”. Πιστή στην… παράδοση για «επικοινωνία χωρίς ουσία» αλλά και προσπάθειες να πάει ένα
«βήμα μπροστά». Θα ξεκινήσουμε με τα θετικά, για να μην θεωρηθούμε μίζεροι…
Στην Μυτιλήνη μια τοπική ιστοσελίδα, ανέδειξε τρεις αστυνομικούς που τις προηγούμενες μέρες έβγαλαν την «μπλε στολή» και φόρεσαν την «άσπρη μπλούζα» του γιατρού. Στην αρχή, βοήθησαν δυο τραυματισμένους ανήλικους Αφγανούς και τους έδωσαν τις πρώτες βοήθειες μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο. Δυστυχώς, ο ένας δεν τα κατάφερε καθώς τα χτυπήματα από μαχαίρι που είχε δεχτεί ήταν σοβαρά. Οι άλλοι δυο αστυνομικοί, βοήθησαν μια μετανάστρια από το Αφγανιστάν να φέρει στην ζωή το πρώτο της παιδί όταν της «έσπασαν τα νερά» λίγο πριν φτάσει στο γιατρό και στην κυριολεξία την ξεγέννησαν στον δρόμο. Η Φύση δεν περιμένει… Αν και λίγο, οι αστυνομικοί μίλησαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαν με την κατάλληλη «καθοδήγηση» να παρουσιάσουν ένα ακόμα καλύτερο πρόσωπο για το σώμα της Ελληνικής αστυνομίας που τόσο πολύ έχει βρεθεί στο στόχαστρο για συμπεριφορές προσωπικού της.
Όμως η συνέχεια ήταν απογοητευτική…
Το βράδυ της Τετάρτης οι διαπιστευμένοι συντάκτες έλαβαν ένα μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το οποίο τους ενημέρωνε για «συνάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη με τον Συνήγορο του Πολίτη Ανδρέα Ποττάκη. Μετά την συνάντηση θα ακολουθήσουν σύντομες δηλώσεις χωρίς ερωτήσεις. Υπάρχει δυνατότητα δημοσιογραφικής κάλυψης ενώ εικόνα θα δοθεί από την ΕΡΤ». Ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω τι νόημα θα είχε η παρουσία δημοσιογράφων χωρίς να μπορούν να υποβάλουν ερωτήσεις. Θα πήγαινε ένας αστυνομικός να κάνει σύλληψη χωρίς χειροπέδες;
Δεν γνωρίζω αν ήταν απόφαση του κ. Χρυσοχοίδη ή του επικοινωνιακού επιτελείου του να υπάρχουν δημοσιογράφοι που απλά θα τον… κοιτούσαν. Εκτός, αν θεωρούν ότι η δήλωση που θα έκανε θα ήταν τόσο άρτια που κανείς απλός πολίτης, γιατί αυτόν και τις απορίες του εκφράζουν οι δημοσιογράφοι, δεν θα ήθελε να τους ρωτήσει οτιδήποτε. Αν επίσης θεωρούσαν ότι το θέμα της συνάντησης τους ήταν μικρής σημασίας, τότε θα μπορούσαν να κάνουν ένα ραντεβού οι δυο τους, χωρίς τους «ενοχλητικούς» δημοσιογράφους.
Με απλά λόγια, οποιοδήποτε δημόσιο πρόσωπο είναι υποχρεωμένο να απαντά σε ερωτήσεις Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Το περιεχόμενο της απάντησης είναι δική του επιλογή. Τακτική τύπου «χωρίς ερωτήσεις» δεν μπορεί να είναι αποδεκτή σε πολιτισμένες και δημοκρατικές χώρες.
Εν αναμονή και κάποιας αντίδρασης από την ΕΣΗΕΑ.
Για την ιστορία, οι δηλώσεις που έκανε μόνος του ο κ. Χρυσοχοίδης και στη συνέχεια αναρτήθηκαν στο site της αστυνομία δεν ήταν ολοκληρωμένες. «Υπήρξε τεχνικό πρόβλημα» ήταν η απάντηση συνεργατών του. Υπήρχε τρόπος να λυθεί το πρόβλημα, που θα μπορούσε να συμβεί στον οποιονδήποτε, είναι η απάντηση. Η λύση ήταν λίγα εκατοστά από το μικρόφωνο του κ. υπουργού και λεγόταν «μικρόφωνο ΕΡΤ».
Όμως η μέρα δεν είχε ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς… Το πρωί υπήρχε εκδήλωση στο Ολυμπιακό Κέντρο Σκοποβολής στο Μαρκόπουλο «παρουσία της πολίτικης και φυσικής ηγεσίας και εκπροσώπων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που έκαναν την δωρεά» για την ανακαίνιση εξωτερικών χώρων των εγκαταστάσεων. Είδε μήπως κανείς σε κάποιο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης έστω και μια εικόνα της εκδήλωσης; Όχι… Ξέρετε γιατί; Διότι δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για την κοινή γνώμη η ανταλλαγή δώρων, φιλοφρονήσεων, αναμνηστικών πλακετών και τυπικών ομιλιών μεταξύ παραγόντων. Θα είχε ενδιαφέρον ένα βίντεο από την εκπαίδευση στις νέες εγκαταστάσεις. Θα είχε ενδιαφέρον μια «ζωντανή» εκπαίδευση από αστυνομικούς. Θα είχε ενδιαφέρον η παρουσίαση των δυνατοτήτων του Σκοπευτηρίου. Ένα βίντεο που θα έδειχνε το «πριν» και το «σήμερα». Την προοπτική του Σκοπευτηρίου και αν θα μπορούσε να γίνει πρόσκληση σε αστυνομικούς από άλλες χώρες να το χρησιμοποιήσουν. Όπως όμως συνηθίζω να λέω, διαχρονικά, για τον επικοινωνιακό τομέα της Ελληνικής Αστυνομίας… «Η αστυνομία, δεν ξέρει, δεν ρωτά, δεν μαθαίνει…».

Παναγιώτης Μπούσιος






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια