Εφτά αιτίες που προκαλούν αύξηση των λεμφοκυττάρωνΛεμφοκυττάρωση είναι η αύξηση του αριθμού των λεμφοκυττάρων (πάνω από 4.000/μικρολίτρο) στο αίμα.

Τα λεμφοκύτταρα είναι τα βασικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων. Αυξημένα λεμφοκύτταρα (λεμφοκυττάρωση) έχουμε σε οξείες ή χρόνιες ιογενείς λοιμώξεις σε λεμφοκυτταρικές λευχαιμίες και λεμφώματα.

Δείτε παρακάτω εφτά αιτίες που προκαλούν αύξηση των λεμφοκυττάρων.
  1. Σύφιλη: Η σύφιλη είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που προσβάλλει άνδρες και γυναίκες και προκαλείται από το βακτήριο Treponema pallidum.
  2. Μόλυνση ή λοίμωξη, που οφείλεται σε κάποιο βακτήριο.
  3. Αυτοάνοση πάθηση, που προκαλεί αυξημένα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό.
  4. Τα αυξημένα λεμφοκύτταρα, μπορεί να αποτελούν ένδειξη αιματολογικού καρκίνου (λέμφωμα ή και λευχαιμία).
  5. Λειτουργική διαταραχή του θυρεοειδούς κατά την οποία, ο αδένας λειτουργεί δυσανάλογα λιγότερο ή περισσότερο σε σχέση με τις ανάγκες του ατόμου.
  6. Φυματίωση: Η φυματίωση είναι μια κοινή και σε πολλές περιπτώσεις, θανατηφόρα, μολυσματική νόσος, η οποία προκαλείται από διάφορα στελέχη μυκοβακτηρίων και προσβάλει συνήθως τον πνεύμονα και άλλα μέρη του σώματος.
  7. Κοκκύτης: Ο κοκκύτης, επίσης γνωστός ως βήχας 100 ημερών και είναι μία εξαιρετικά μεταδοτική βακτηριακή νόσος. Αρχικά, τα συμπτώματα είναι συνήθως παρόμοια με εκείνα του κοινού κρυολογήματος με ρινική καταρροή, πυρετό και ήπιο βήχα.


Πηγές: mayoclinic.org, onmed.gr