Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η μη τήρηση κανόνων πυρασφάλειας δεν είναι μια απλή αμέλεια... Είναι έγκλημα εναντίον της πολιτικής προστασίας της χώρας

Των Γ. Σταμούλη και Ν.Διαμαντή *

 
Πριν μερικές δεκαετίες (1982) ο τότε Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Κων. Χουσιανάκος, σε ένα κλασσικό βιβλίο με τίτλο "Στοιχεία πυρασφαλείας", περιγράφει μια πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 1/2/1974 στην Αθήνα, στο ισόγειο μιας παλιάς κατοικίας, στην οποία ο επιχειρηματίας είχε αποθηκεύσει σε μεγάλες ποσότητες φιαλίδια υγραερίου αναπτήρων, διάφορα απορρυπαντικά, κενά πλαστικά φιαλίδια, χαρτοκιβώτια και άλλα καύσιμα και εύφλεκτα είδη, γράφει χαρακτηριστικά: "επιπλέον για να κερδοσκοπήσει από αναμενόμενη αύξηση τιμών είχε σ αυτό το χώρο και 72 σιδερένια βαρέλια καθαρό ή φωτιστικό οινόπνευμα, ασετόν, καθαρή βενζίνη και άλλα. Δεν έφθαναν όλα αυτά, αλλά εκεί μέσα εμφιάλωνε παράνομα τα εύφλεκτα αυτά υγρά, χωρίς να λάβει τα προβλεπόμενα - έστω στοιχειώδη προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα προστασίας."

 

Όπως γράφει ο κ. Χουσιανάκος, ο επιχειρηματίας μάλιστα, απέκρυψε την ύπαρξη αυτών των υλικών στη σχετική ερώτηση του Επικεφαλή Αξιωματικού της Πυροσβεστικής, με αποτέλεσμα ενώ η επιχείρηση της πυρόσβεσης βρισκόταν σε εξέλιξη, να εκραγεί ένα βαρέλι οινοπνεύματος, τραυματίζοντας σοβαρά τον ίδιο, οποίος ήταν Διοικητής του Β΄Π.Σ. Αθηνών, τον επικεφαλή Ανθυποπυραγό της πυροσβεστικής εξόδου, έναν Αρχιπυροσβέστη, 2 αστυνομικούς, 1 στρατιώτη και 2 πολίτες.

 

Ο συγγραφέας τ.Υπαρχηγός καταλήγει: "όσο για τις ποινικές κυρώσεις, ο επιχειρηματίας αυτός εξαγόρασε ποινή 9 μηνών και 10 ημερών. Είναι και αυτό μια περίπτωση που μας δικαιώνει όταν επιμένουμε να θεσπιστεί μια επαρκής και αυστηρή νομοθεσία και να δοθεί νομοθετική εξουσία στο Πυροσβεστικό Σώμα, για την τήρηση των επιβαλλόμενων μέτρων πυροπροστασίας μς σαφείς και αυστηρές κυρώσει

Στην χώρα μας κατά τη διάρκεια του 2018, σύμφωνα με την στατιστική του Π.Σ.εκδηλώθηκαν 16.453 αστικές πυρκαγιές.

Σε αυτές τις πυρκαγιές έχασαν την ζωή τους 29 ιδιώτες, υπέστησαν εγκαύματα 22 ιδιώτες και 2 Πυροσβέστες, τραυματίστηκαν 36 ιδιώτες και 7  Πυροσβέστες.

 

Τον θλιβερό  αυτό κατάλογο  της πύρινης καταστροφής, ο οποίος αναφέρεται μόνο σε αστικές πυρκαγιές συμπληρώνει και η οικονομική αποτίμηση των καταστροφών από τις πυρκαγιές που ανέρχεται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 65.508.536  ευρώ, ποσό που αποτελεί μια  πρόχειρη, μη ενδελεχή μακροσκοπική εκτίμηση .

 

Στην πλειονότητα αυτών των πυρκαγιών, η αποφυγή της αμέλειας σε συνδυασμό με την ευλαβική τήρηση της νομοθεσίας πυρασφάλειας, θα μπορούσαν να ελαχιστοποιήσουν τις ενάρξεις πυρκαγιών, και τα καταστροφικά αποτελέσματά τους.

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι παραβάσεις των πυροσβεστικών διατάξεων, ποινικά, έχουν  χαρακτήρα πταισματικό και από την 1η Ιουλίου, με την αναμόρφωση του Π.Κ. δεν υπάρχει διαδικασία για την δίωξή τους, αφού καταργήθηκε το άρθρο 433 του Π.Κ.

*Ο Νίκος Διαμαντής είναι Αντιστράτηγος ε.α. και ο Γιάννης Σταμούλης Αρχιπύραρχος του Πυροσβεστικού Σώματος

 

Πηγή:   stamoylis.blogspot.com







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια