Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Λέκκας: Μετά τις πυρκαγιές είναι αναγκαία τα αντιπλημμυρικά έργα


Στην ανάγκη κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων αναφέρθηκε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Ευθύμιος Λέκκας, με
αφορμή και τη μεγάλη φωτιά που κατέκαψε την Εύβοια.

Μετά τις βροχοπτώσεις, σημείωσε ο κ. Λέκκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, θα πρέπει να δρομολογηθούν και να κατασκευαστούν άμεσα στοχευμένα αντιλημμυρικά έργα. Στόχος είναι να προληφθούν έντονα καιρικά φαινόμενα που ενδέχεται να σημειωθούν μετά τις πυρκαγιές ήδη από αρχές Σεπτεμβρίου ή τον Οκτώβρη και τον Νοέμβριο.

Μάλιστα, ο επιστήμονας υπενθύμισε ότι «είναι μια γνώριμη κατάσταση τα όσα συνέβησαν ανάλογες καταστάσεις ζήσαμε στην Χίο, στην Ηλία, στα Κύθηρα αλλά και σε άλλες περιοχές που εκδηλώθηκαν δασικές πυρκαγιές. Το θέμα είναι ουσιαστικά πολύ γνωστό για μας, δεδομένου ότι εφαρμόζουμε μεθοδολογίες αποκατάστασης γεωπεριβάλλοντος ώστε να μπορεί η περιοχή να ανακάμψει».

Μετά από μεγάλες πυρκαγιές, όπως αυτήν στην Εύβοια, υπάρχει αλυσίδα γεγονότων. Η κλιματική αλλαγή, που θα επιφέρει άνοδο της θερμοκρασίας κατά 0,5 βαθμούς τα επόμενα 30 χρόνια, ευνοεί την εκδήλωση πυρκαγιών στη Μεσόγειο.

«Αυτές οι πυρκαγιές που θα είναι συχνότερες λόγω της κλιματικής κρίσης, συνεπάγονται έντονες διαβρώσεις στα εδάφη άρα και υποβάθμιση της επιφάνειας της γης.
Εν συνεχεία αυτό που παρουσιάζεται είναι κατολισθητικά φαινόμενα, τα οποία δρομολογούν έντονες μετακινήσεις εδαφών. Μετά τις υψηλές θερμοκρασίες και τις πυρκαγιές ακολουθούν έντονες βροχοπτώσεις που συμπαρασύρουν τα ήδη ευπαθή εδαφικά υλικά με αποτέλεσμα πλημμυρικά φαινόμενα.

Τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν συντελούνται μόνο από την βροχή που πέφτει αλλά από τα στερεά υλικά που συμπαρασύρει το νερό», επισήμανε. Μάλιστα, ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι στη Μάνδρα υπάρχει υπάρχει διπλάσιος όγκος στερεών υλικών σε σχέση με το νερό που πέφτει στην περιοχή.
«Έχουμε να κάνουμε με πρωτόγνωρα φαινόμενα τα οποία ουσιαστικά συγκροτούν μια αλυσίδα. Όλα αυτά συμπλέκονται σε έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο ο οποίος συνεχώς επιταχύνεται και υποβαθμίζει το γεωπεριβάλλον», ανέφερε. Όπως είπε, θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις που θα μειώσουν το δυνατόν περισσότερο τον αντίκτυπο τέτοιων φαινομένων.


πηγή: tempo24.news 




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια