Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τροχαίο με όχημα της ΕΛ.ΑΣ.: Το Δημόσιο αποζημιώνει τον πολίτη αν καταστεί ανίκανος προς εργασία

Υποχρεωμένο να αποζημιώσει τον πολίτη που τραυματίστηκε σε τροχαίο με υπηρεσιακό όχημα είναι το ελληνικό δημόσιο. Η αποζημίωση δεν θα πρέπει να του επιδικασθεί μόνο για την ηθική βλάβη που

υπέστη από το συμβάν αλλά και για τις αποδοχές που έχασε, σε περίπτωση σοβαρού τραυματισμού του, λόγω της ανικανότητάς του προς εργασία.


Αυτό συνάγεται από απόφαση που εξέδωσε Μονομελές Εφετείο Πατρών δικαιώνοντας 29χρονη γυναίκα, η οποία είχε τροχαίο ατύχημα με όχημα της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο οδηγούσε αστυνομικός. Από τη σύγκρουση η νεαρή γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά και μετά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχε υποστεί κάκωση αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης και δεξιού ώμου. Το τροχαίο, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, έλαβε χώρα το 2008 και την ευθύνη για την πρόκλησή του είχε ο ο αστυνομικός που οδηγούσε το υπηρεσιακό όχημα της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος παραβίασε κόκκινο σηματοδότη!

Από τον τραυματισμό της η νεαρή γυναίκα κατέστη ανίκανη προς εργασία για χρονικό διάστημα περίπου 1,5 μήνα με αποτέλεσμα να χάσει ακαθάριστα εισοδήματα ύψους 2.277,00 ευρώ.
Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό οι νομικοί παραστάτες του ελληνικού δημοσίου, προέβαλλαν μεταξύ άλλων τον ισχυρισμό ότι η 29χρονη οδηγούσε χωρίς να φοράει ζώνη ασφαλείας, ισχυρισμός που όμως καταρρίφθηκε από τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων. Δεν αρνήθηκαν, ωστόσο, ότι ο αστυνομικός παραβίασε τον κόκκινο σηματοδότη οδηγώντας το υπηρεσιακό του όχημα.

Υιοθετώντας όσα είχε κρίνει και ο πρώτος βαθμός και λαμβάνοντας υπόψη του ότι η ενάγουσα έλαβε από το ασφαλιστικό φορέα και το ποσό των 949,71, το Εφετείο της επιδίκασε για την αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη λόγω της ανικανότητας της προς εργασία το ποσό των 1.327,29 ευρώ.

Ακόμη το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δέχθηκε ότι δεν είναι εσφαλμένο νομικά το σκέλος εκείνο της πρωτόδικης απόφασης που επιδίκασε στην 29χρονη και χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη, συνολικού ύψους 2.000 ευρώ.

φωτό αρχείου

πηγη: lawandorder.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια