Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κατέθεσε υπόμνημα η Ένωση Αθηνών για φλέγοντα ζητήματα της καθημερινότητας των Υπηρεσιών


Διαβάστε την ανακοίνωση της Ένωσης


Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών κατά την παρουσία του προεδρείου της στο Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.ΑΣ.Υ. που διεξήχθη την 30 και 31 Ιουλίου 2019 στην Αθήνα, παρουσία της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας, κατέθεσε το κάτωθι υπόμνημα με τα ζητήματα που απασχολούν τα χιλιάδες μέλη της, τα οποία παραμένουν άλυτα και αποτελούν τη σημαία των διαχρονικών διεκδικήσεών μας. Δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη, θα διεκδικούμε την επίλυση όλων των προβλημάτων από το μικρότερο ως το μεγαλύτερο. Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε αφενός μεν να μη διαψεύσουμε την ελπίδα των συναδέλφων μας για ένα καλύτερο αύριο, αφετέρου δε, για να καταδείξουμε εμπράκτως την σημασία και την χρησιμότητα της θεσμικά κατοχυρωμένης συνδικαλιστικής μας λειτουργίας.
                                 ΥΠΟΜΝΗΜΑ
      ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  • 4.000 κενές οργανικές θέσεις στη Γ.Α.Δ.Α.
  •  Μη τήρηση του Π.Δ. 394/2001 (Χρόνος Εργασίας Αστυνομικού Προσωπικού) από Διοικητές.
  • Μη τήρηση του Π.Δ. 173/2013 (Έκδοση υπηρεσίας σε εβδομαδιαία βάση) από Διοικητές.
  • Ατιμωρησία Διοικητών Υπηρεσιών: Άμεσα αποδεικνύονται τα αντανακλαστικά της Υπηρεσίας σε περιπτώσεις τέλεσης πειθαρχικού παραπτώματος από το προσωπικό, με την κατά γράμμα εφαρμογή του Πειθαρχικού Δικαίου. Τα ίδια αντανακλαστικά δεν παρατηρούνται όμως και σε περιπτώσεις αναφορών παραπόνων ή καταγγελιών του προσωπικού εις βάρος Διοικητών τους. Οι Π.Δ.Ε. συνήθως καταλήγουν με μαγικό τρόπο στο αρχείο. Αυτό έχει ως συνέπεια την εμπέδωση αισθήματος  ατιμωρησίας Διοικητών που συστηματικά καταστρατηγούν τα θεσμοθετημένα δικαιώματα του προσωπικού, λόγω της εφαρμογής του Πειθαρχικού Δικαίου κατά το δοκούν από πλευράς των αρμοδίων για την άσκηση  πειθαρχικού ελέγχου. Ζητάμε ισονομία.
  • Μη έγκαιρη ανακοίνωση των μέτρων Τάξης, Τροχαίας και Ασφάλειας, ακόμα και για εκδηλώσεις που είναι από μήνες γνωστές, με συνέπεια να ανακαλούνται παράνομα ανακοινωμένες Ημερήσιες Αναπαύσεις του προσωπικού.
  • Σταθερές φυλάξεις - Έκθεση σε κίνδυνο ζωής:  Εξωτερική φρούρηση κτιρίων από αστυνομικούς της Τάξης ή της Ασφάλειας, πεζούς και ακίνητους χωρίς προστασία σκοπιάς ή με υπηρεσιακό όχημα επίσης ακίνητο, κατά παράβαση του Π.Δ. 141/91 και της Υπουργικής Απόφασης 7001/1994 (αφορά τις διμοιρίες της Δ.Α.Ε.Α.).
  • Ασάφεια επιχειρησιακών εντολών ακόμα και στις πιο απλές εκδηλώσεις που μπορεί να αποβεί μοιραία για τη σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων, είτε να τους οδηγήσει σε πειθαρχικές – ποινικές διώξεις.
  • Να επιστρέψει η αρμοδιότητα και διαχείριση των ομάδων της Ο.Π.Κ.Ε. από τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής στη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής που υπάγεται διοικητικά και επιχειρησιακά (Π.Δ. 12/2014).
Επαναπροσδιορισμός των καθηκόντων των Ο.Π.Κ.Ε. όπως προβλέπονται στο Π.Δ. 12/2014 και επιστροφή στους γεωγραφικούς τομείς αρμοδιότητάς τους, προκειμένου να εκτελούν αποκλειστικά υπηρεσία πρόληψης και καταστολής του εγκλήματος όπως έχουν εκπαιδευτεί και όχι να παραμένουν ανενεργές σε φρούρηση  κυβερνητικών κτιρίων.
  • Θέσπιση συνηγόρου του αστυνομικού.
  • Σαφής νομοθετική – θεσμική θωράκιση των αστυνομικών ώστε να μπορούν να εκτελούν απερίσπαστοι τις εντολές της εκάστοτε Ηγεσίας.
  • Αλλαγή διατάξεων του Ποινικού Κώδικα.
  • Βανάκι μεταγωγών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών:  Έχουμε πολλάκις προειδοποιήσει για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι μαζικές μεταγωγές κρατουμένων των Τμημάτων Ασφαλείας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών με υπηρεσιακό «βανάκι» μεταγωγής, κατά τις οποίες σπανίως τηρείται η προβλεπόμενη από το Π.Δ. 141/91 αναλογία κρατουμένων/συνοδών αστυνομικών. Όταν η μαζική μεταγωγή καταφτάνει στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, οι συνοδοί αστυνομικοί διασκορπίζονται σε διάφορες αίθουσες δικαστηρίων και γραφεία Ανακριτών, αφού οι δεκάδες κρατούμενοι κατηγορούνται για διαφορετικά αδικήματα, με συνέπεια ο επικεφαλής της συνοδείας να μετατρέπεται σε επικεφαλής ξεχωριστών συνοδειών ταυτόχρονα και οι συνοδοί αστυνομικοί να μην επαρκούν, γεγονός που  εκμεταλλεύονται κρατούμενοι και επιχειρούν να αποδράσουν.
Ζητάμε με την ενίσχυση σε προσωπικό των Τ.Α. της Αθήνας που επιχειρείται αυτό το χρονικό διάστημα από την νέα Ηγεσία, να παύσει η καθημερινή μαζική μεταγωγή των κρατουμένων με το βανάκι από συνοδούς αστυνομικούς διαφόρων Υπηρεσιών που δεν γνωρίζουν ούτε ποιον κρατούμενο πρέπει να παραλάβουν προς μεταγωγή. Οι συνοδείες να πραγματοποιούνται με ασφάλεια από αστυνομικούς της Υπηρεσίας κράτησης του κρατούμενου, όπως συμβαίνει με τις μεταγωγές κρατουμένων των Κεντρικών Υπηρεσιών της Ασφάλειας Αττικής.
  • Αποδέσμευση από τις επιδόσεις των Δικογράφων: Εδώ και χρόνια παρατηρείται επιβάρυνση των Αστυνομικών Υπηρεσιών με την επίδοση των δικογράφων (Δικαστικών- Στρατιωτικών αρχών) στους πολίτες, γεγονός που στερεί σημαντικό αριθμό συναδέλφων από το κύριο έργο της ΕΛ.ΑΣ., την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα πολλαπλασιαζόμενα καθημερινώς κενά που  παρατηρούνται στις οργανικές θέσεις του Σώματος,  επιβάλλει να τεθεί το ζήτημα της αποδέσμευσης  από τις επιδόσεις των δικογράφων σε πρώτη προτεραιότητα, ώστε να αναλάβουν την επίδοση αυτών οι καθ’ ύλην αρμόδιες Υπηρεσίες του Δημοσίου.
  • Φύλαξη πειστηρίων: Μετά τις εξιχνιάσεις εγκλημάτων και την ολοκλήρωση της προανακριτικής διαδικασίας από τις αστυνομικές αρχές, υποβάλλεται στις εισαγγελικές αρχές η δικογραφία, μαζί με τα πειστήρια των αξιόποινων πράξεων. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα Τμήματα Πειστηρίων που λειτουργούν στις κατά τόπους Εισαγγελίες Πρωτοδικών είναι αποκλειστικά αρμόδια για τη φύλαξη και αποθήκευση των πειστηρίων. Όμως, τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα, καθώς οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης αδυνατούν να τα παραλάβουν και οι Εισαγγελίες επιστρέφουν τα πειστήρια, συντάσσοντας υπηρεσιακά σημειώματα για τη φύλαξή τους στις Αστυνομικές Υπηρεσίες (λόγω έλλειψης χώρων). Το αποτέλεσμα είναι να τα παραλαμβάνει για φύλαξη εκ νέου η Ελληνική Αστυνομία, η οποία καίτοι δεν διαθέτει ειδικούς χώρους φύλαξης πειστηρίων, έχει επιφορτιστεί και με αυτό το πάρεργο.
      ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ
  • Τροποποίηση του Π.Δ. 75/2016 ως προς τις διατάξεις που δεν επιτρέπουν στους νεοεξερχόμενους Αστυφύλακες και Υπαστυνόμους να τοποθετούνται στη Δ.Α.Ε.Α. και στη Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής. Οι διμοιρίες της Δ.Α.Ε.Α.  λειτουργούν καθημερινά ακόμα και με 9 άτομα, δυσχεραίνοντας το έργο τους και την εκπλήρωση της αποστολής της Υπηρεσίας, ενώ ταυτόχρονα οι απαιτήσεις της Ηγεσίας αυξήθηκαν τα τελευταία έτη.
  • Η ΔΙ.ΜΕ.ΔΑ. έχει φτάσει στα όριά της και για να δύνανται να εκτελεστούν οι καθημερινές μεταγωγές κρατουμένων στα καταστήματα Κράτησης της Χώρας, καθώς και η φύλαξη αυτών στα κρατητήρια της Υπηρεσίας, να απαιτείται μεγάλος αριθμός ενισχυτικών δυνάμεων άλλων Διευθύνσεων της Γ.Α.Δ.Α., ο οποίες είναι ήδη αποδυναμωμένες. Αυτό έχει ως συνέπεια, αυτή τη στιγμή οι κρατούμενοι για τους οποίους εκκρεμεί εκτέλεση φυλακιστηρίου να συνωστίζονται επί μακρό  χρονικό διάστημα στα κρατητήρια των Αστυνομικών Υπηρεσιών.
  • Πρόβλεψη αντικειμενικών κριτηρίων, τόσο στις μεταθέσεις εντός Διευθύνσεων, όσο και των κάθε είδους αποσπάσεων.
  • Θέσπιση Β’θμιων Συμβουλίων Μεταθέσεων τα οποία θα εξετάζουν τις προσφυγές του Α’ θμιου Συμβουλίου, όπως συμβαίνει και στα Πειθαρχικά Συμβούλια. Είναι αντιδεοντολογικό η ίδια σύνθεση να εξετάζει και τις προσφυγές των μεταθέσεων που διέταξε η ίδια.
  • Σαφής νομοθέτηση του συνταγματικού δικαιώματος της προσφυγής εντός πενθημέρου από την κοινοποίηση, σε Διαταγή απόσπασης - προσωρινής μετακίνησης χωρίς αίτηση του ενδιαφερομένου, στις οποίες χορηγείται Φύλλο Πορείας.
  • Επανυπολογισμός μορίων χιλιομετρικής απόστασης μετά τη χάραξη νέων εθνικών οδών.
  • Επαναφορά στο πρότερο καθεστώς για τους υπηρετούντες στην Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, με κατάργηση του Π.Δ. 65/2019.               
         ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  • Καθαριότητα Αστυνομικών Υπηρεσιών: Σε πολλές Αστυνομικές Υπηρεσίες της Αθήνας δεν ανέλαβαν ποτέ καθήκοντα οι συμβασιούχοι υπάλληλοι καθαριότητας με αποτέλεσμα από αρχές του έτους να μην υπάρχει καθόλου καθαριότητα ή αυτή να πραγματοποιείται με ιδία έξοδα των υπηρετούντων συναδέλφων μας. Επίσης σε καμία Αστυνομική Υπηρεσία δεν προβλέφθηκε να πραγματοποιείται τακτική απολύμανση των χώρων από αρχές του τρέχοντος έτους, με κίνδυνο μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών σε αστυνομικούς, κρατούμενους και πολίτες.  Τα αποθέματα των ειδών καθαριότητας στις αποθήκες των διαχειρίσεων εξαντλούνται.  Για τους ανωτέρω λόγους ζητάμε να προκηρυχθεί άμεσα διαγωνισμός για την καθαριότητα των Αστυνομικών Υπηρεσιών και η ανάληψη του έργου από ιδιωτική εταιρεία όπως γινόταν μέχρι το έτος 2018, ώστε να επιλυθούν τα ανωτέρω προβλήματα.
  • Ανεξόφλητα υπομνήματα: Εκατομμύρια ευρώ ανεξόφλητων υπομνημάτων οδοιπορικών εξόδων για εκτός έδρας υπηρεσιακές μετακινήσεις από το 2016 έως σήμερα που αφορούν ημερήσιες αποζημιώσεις, έξοδα κίνησης και έξοδα διανυκτέρευσης. Πάνω από 1.000.000 ευρώ απλήρωτα στις Διαχειρίσεις των Διευθύνσεων της Γ.Α.Δ.Α. Ενώ τα εν λόγω αιτήματα για την έγκριση των δαπανών μετακίνησης Αστυνομικών σε όλη τη χώρα για έκτακτους υπηρεσιακούς λόγους είχαν εγκριθεί, η αρμόδια οικονομική Υπηρεσία (Γ.Δ.Ο.Ε.Σ.) της οποίας προΐσταται απευθείας το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αρνείται να αποζημιώσει στις Διαχειρίσεις των Διευθύνσεων λόγω νομικού κωλύματος που δημιούργησε η προηγούμενη Κυβέρνηση.  Ζητάμε άμεση νομοθετική ρύθμιση με αναδρομική ισχύ.
Ανεξόφλητες επίσης παραμένουν από την ίδια Υπηρεσία του Υπουργείου, δαπάνες που αφορούν οδοιπορικά έξοδα αστυνομικών, οι οποίοι ασθένησαν πριν τη λήξη της απόσπασής τους με έξοδα Δημοσίου και λόγω της ασθένειας παρέμειναν παραπάνω ημέρες στον τόπο της απόσπασης, από αυτές που αρχικά όριζε η Διαταγή της απόσπασης.
ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ
  •  Έλλειψη αναλωσίμων υλικών και υλικοτεχνικού εξοπλισμού στις Διαχειρίσεις των Διευθύνσεων της ΓΑΔΑ. 
  • Έλλειψη υπηρεσιακών οχημάτων και απαρχαιωμένος στόλος που τον καθιστά επικίνδυνο για τους επιβαίνοντες αστυνομικούς.
  • Η επιδιόρθωση βλαβών σε οχήματα και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, λαμβάνει χώρα πολλάκις με χορηγίες ή ιδίες δαπάνες των εργαζομένων αστυνομικών.
  •  Προβληματικό αναλογικό σύστημα επικοινωνιών εν έτη 2019 που δεν τιμά μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
                                                     Για το Δ.Σ.
                     - Ο -                                                            - Ο -
                  Πρόεδρος                                           Γενικός Γραμματέας                                            
        ΠΑΚΟΣ Δημοσθένης                                   ΧΥΤΑΣ Κωνσταντίνος








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια