Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Νευροπάθεια: Τα ύποπτα συμπτώματα



Εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο πάσχουν από βλάβη περιφερικών νεύρων, γνωστή και ως νευροπάθεια.

Στο σώμα μας υπάρχουν δισεκατομμύρια νεύρα. Τα περισσότερα από αυτά, τα περιφερειακά νεύρα, είναι σαν κλαδιά ενός δέντρου που απλώνεται παντού και μεταδίδουν μηνύματα από τον εγκέφαλο στο σώμα και πάλι πίσω.

Όταν όλα κυλούν ομαλά, ο εγκέφαλος παίρνει τις πληροφορίες που χρειάζεται, ώστε να μπορεί να μετακινήσει τους μυς, να αναγνωρίσει τον πόνο και να διατηρήσει τη σωστή λειτουργία των εσωτερικών οργάνων.

Αλλά όταν τα περιφερικά νεύρα υποστούν βλάβη, ξεκινούν τα προβλήματα: Το περπάτημα θα μπορούσε να γίνει δύσκολο, μπορεί να αντιμετωπίσετε πόνο ή θα μπορούσατε να καταλήξετε με ένα σοβαρό τραυματισμό, επειδή δεν είχατε ιδέα πόσο ζεστό ήταν το αντικείμενο που ακουμπήσατε.

Η Νο 1 αιτία της νευροπάθειας είναι ο διαβήτης. Η Νο 2 αιτία είναι η… κακή τύχη, να έχετε δηλαδή κληρονομήσει ένα ανατομικό ελάττωμα. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις και η νόσος Lyme είναι οι επόμενες συχνότερες αιτίες.

Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν έναν ξαφνικό τραυματισμό, όπως, για παράδειγμα, ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, τη γήρανση, την ανεπάρκεια βιταμινών, τη βαριά έκθεση σε τοξίνες (συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ, των φαρμάκων κατά του καρκίνου, του μόλυβδου, του υδράργυρου και του αρσενικού), τις λοιμώξεις και τις αυτοάνοσες διαταραχές, όπως η ηπατίτιδα C, η διφθερίτιδα, η νόσος Barr, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και το σύνδρομο Guillain-Barré.

Στο μεταξύ, περίπου το 30%-40% των περιπτώσεων νευροπάθειας είναι «ιδιοπαθής», που σημαίνει ότι δεν υπάρχει γνωστή αιτία.

Τα καλά νέα είναι ότι η νευροπάθεια αναπτύσσεται σε γενικές γραμμές αργά. Αυτό σημαίνει ότι έχετε την ευκαιρία να την αντιμετωπίσετε προτού επιδεινωθεί. Όμως, η σωστή διάγνωση δεν είναι πάντα εύκολη.

Εάν έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό:

1. Μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή αίσθηση καψίματος

Αυτή η αίσθηση μπορεί να ακτινοβολεί στα χέρια και στα πόδια. Η συμπίεση των αισθητήριων νεύρων, κατά τον ύπνο, είναι σχετικά συχνή και συμπτώματα, όπως μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα, μπορεί να είναι προσωρινά. Αλλά αν αυτή η αίσθηση δεν φεύγει μετά από λίγο χρονικό διάστημα, τότε θα πρέπει να ελέγξετε από πού προέρχεται.

2. Είναι δύσκολο ή αδύνατο να μετακινήσετε μέρος του σώματός σας

Εάν επηρεαστούν τα κινητικά νεύρα, τότε μπορεί να εμφανιστεί αδυναμία ή ακόμα και παράλυση. Αυτά τα ίδια συμπτώματα θα μπορούσαν επίσης να υποδεικνύουν ότι υπάρχει ένα υποκείμενο ζήτημα που χρήζει επείγουσας προσοχής, οπότε είναι καλύτερο να κατευθυνθείτε στα επείγοντα περιστατικά, καθώς θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχετε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Σ’ αυτήν την περίπτωση μετράει ακόμα και το δευτερόλεπτο.

3. Έχετε πόνο μόνο στο ένα πόδι

Ένας συνεχής αιχμηρός πόνος, κάψιμο ή μυρμήγκιασμα που ξεκινά από το κάτω μέρος της πλάτης και ταξιδεύει κατά μήκος του πίσω μέρους του ποδιού σας, σημαίνει ότι έχετε ισχιαλγία. Αυτό συμβαίνει όταν το ισχιακό νεύρο συμπιέζεται ή έχει υποστεί βλάβη, είτε από κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου (δισκοπάθεια ή δισκοκήλη), είτε από μια ασθένεια, όπως ο διαβήτης.


4. Είστε πιο αδέξιοι απ’ ό,τι συνήθως

Μήπως εντελώς ξαφνικά σκοντάφτετε και πέφτετε συχνότερα από πριν; Εάν τα μεγάλα νεύρα, που επηρεάζουν την αίσθηση, υποστούν βλάβη, τότε η έλλειψη συντονισμού και η αδυναμία της αίσθησης της θέσης του σώματος μπορεί να οδηγήσει σε πτώσεις. Μπορεί επίσης να αποδειχθεί ότι έχετε μια κατάσταση, όπως η νόσος του Πάρκινσον, στην οποία τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο έχουν υποστεί βλάβη.

5. Τρέχετε συνεχώς στην τουαλέτα   
                 
Τα νεύρα που έχουν υποστεί βλάβη, μπορεί να στείλουν στην ουροδόχο κύστη λανθασμένα μηνύματα και να αισθάνεστε ότι πρέπει να ουρήσετε άμεσα και πολύ. Μπορεί, όμως, να συμβεί και το εντελώς αντίθετο, με αποτέλεσμα τα μηνύματα να μη φτάνουν όταν πρέπει και έτσι να έχετε πρόβλημα να πάτε στην τουαλέτα εγκαίρως. Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος εάν έχετε γεννήσει ένα παιδί φυσιολογικά (δηλαδή χωρίς καισαρική) ή αν έχετε διαβήτη.

6. Έχετε σύντομους πονοκεφάλους που μοιάζουν με ηλεκτροσόκ

Μπορεί, επίσης, να έχετε μια κατάσταση που ονομάζεται ινιακή νευραλγία. Πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί να συμβεί αν ένα νεύρο στο λαιμό σας είναι πιασμένο. Μια θεραπευτική αγωγή είναι η εφαρμογή αποκλεισμού του υπεύθυνου νεύρου με τοπικό αναισθητικό και στεροειδή, που θα το μπλοκάρει προσωρινά και δεν θα του επιτρέπει να μεταδίδει σήματα πόνου.

7. Ιδρώνετε υπερβολικά ή καθόλου

Ένα σημάδι νευροπάθειας μπορεί να είναι ο υπερβολικός ιδρώτας ή η απουσία εφίδρωσης. Θα μπορούσε να είναι μία ένδειξη ότι τα νεύρα που μεταφέρουν πληροφορίες από τον εγκέφαλο στους ιδρωτοποιούς αδένες έχουν καταστραφεί. Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει να κάνετε εξετάσεις για να μετρήσει την εφίδρωση και τον καρδιακό ρυθμό.

8. Τραυματισμός από έλλειψη αίσθησης

Τα αισθητήρια νεύρα υποτίθεται ότι λένε στον εγκέφαλό σας πως μια επιφάνεια είναι επικίνδυνη κατά κάποιο τρόπο. Αν δεν το κάνουν, σημαίνει ότι δεν λειτουργούν σωστά και τότε μπορεί να είστε επιρρεπείς σε ατυχήματα. Αν έχετε εγκαύματα, κοψίματα ή κάποιο άλλο τραύμα που προκλήθηκε επειδή δεν συνειδητοποιήσατε ότι αγγίζετε κάτι ζεστό ή αιχμηρό, επισκεφθείτε το γιατρό σας.


Πηγή: newsitamea.gr




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια