Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τατουάζ: Τρεις λόγοι που μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία σου



Δημοφιλή κατά τις τελευταίες δεκαετίες παραμένουν τα τατουάζ, τα οποία πολλοί άνθρωποι κάνουν για διαφορετικούς και ποικίλους λόγους.

Πριν, όμως, τελικά αποφασίσεις να «ζωγραφίσεις» το δέρμα σου, καλό είναι να γνωρίζεις όλους τους πιθανούς κινδύνους.

Ο Νοτιοαφρικανός δερματολόγος δρ Ian Webster είπε στο Health24 ότι πρέπει να εμπιστευθείς μόνο έναν επαγγελματία καλλιτέχνη τατουάζ. Μπορεί να προκύψουν σοβαρές επιπλοκές εάν τα εργαλεία δεν είναι καλά αποστειρωμένα ή δεν χρησιμοποιούνται σωστά. Και πάντα να ελέγχεις ότι το σαλόνι τατουάζ είναι υγιεινό και καθαρό.

Η μετάδοση σοβαρών λοιμώξεων, όπως ο HIV και η ηπατίτιδα, καθώς και οι αλλεργικές αντιδράσεις, μπορεί να συμβούν και πολλοί άνθρωποι δεν υπολογίζουν εκ των προτέρων αυτούς τους κινδύνους, ανέφερε ο δρ Webster.

Το τατουάζ εμφυτεύει μόνιμους κόκκους χρωστικών κόκκων κάτω από το δέρμα. Εκτός από τους συνήθεις κινδύνους (HIV και άλλες λοιμώξεις που μεταδίδονται στο αίμα), δες παρακάτω τρεις επιπλοκές που είναι πιθανόν να αντιμετωπίσεις από ένα τατουάζ.

Ένα τατουάζ θα μπορούσε να κρύψει τον καρκίνο του δέρματος

Γερμανοί γιατροί ανέφεραν μια περίπτωση στο «JAMA Dermatology», όπου ένας άνδρας ήθελε να αφαιρέσει πολύχρωμα τατουάζ από τα χέρια και το στήθος του. Ωστόσο, οι γιατροί παρατήρησαν μια ελιά με ύποπτη εμφάνιση μέσα σε ένα τατουάζ στο δεξί του χέρι, την οποία συνέστησαν να αφαιρεθεί πριν αρχίσει η θεραπεία με λέιζερ.

Ο άνδρας αρνήθηκε να την αφαιρέσει και άρχισε τη θεραπεία με λέιζερ. Σαράντα επτά χειρουργικές επεμβάσεις και επτά χρόνια αργότερα, η ελιά έπρεπε να αφαιρεθεί και διαγνώστηκε ως μελάνωμα δεύτερης φάσης.

Ο δρ Robert Shmerling, συντάκτης στο Harvard Health Publications, υποστηρίζει ότι το μελάνι του τατουάζ μπορεί να κρύψει τις αλλαγές στις ελιές, καθιστώντας δύσκολη την αξιολόγηση. Η μελάνη μπορεί επίσης να μετακινηθεί στους υποκείμενους ιστούς και να μοιάζει με την εξάπλωση του μεταστατικού μελανώματος.

Λέει ότι η θεραπεία απομάκρυνσης με λέιζερ είναι προβληματική αν έχεις ελιές, επειδή τα λέιζερ διαλύουν τη χρωστική ουσία του τατουάζ. «Τα λέιζερ διαλύουν τη χρωστική μέσα στο τατουάζ. Αλλά μπορούν επίσης να διασπάσουν τη χρωστική ουσία μέσα σε μια ύποπτη ελιά, καθιστώντας δύσκολη την αξιολόγησή της».

Εάν εξακολουθείς να θέλεις ένα τατουάζ, βεβαιώσου ότι θα το κάνεις σε σημείο του δέρματος που δεν έχει ελιές ή σημάδια εκ γενετής ή ζήτησε από το γιατρό σου να ελέγξει κάποια από τις ελιές πριν το τατουάζ.

Θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ιδρώνεις

Τα τατουάζ μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το δέρμα σου ιδρώνει, καθώς σε σύγκριση με το δέρμα χωρίς τατουάζ, το δέρμα με τατουάζ απελευθερώνει περίπου 50% λιγότερο ιδρώτα.

«Βρήκαμε επίσης ότι το νάτριο στον ιδρώτα ήταν περισσότερο συγκεντρωμένο όταν απελευθερωνόταν από δέρμα με τατουάζ», δήλωσε Health24 ο Maurie Luetkemeier, καθηγητής φυσιολογίας στο κολέγιο Alma στο Μίτσιγκαν. Το δέρμα σου επαναπορροφά συνήθως το νάτριο και τους ηλεκτρολύτες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της εφίδρωσης, αλλά ο καθηγητής λέει ότι τα τατουάζ μπορεί να εμποδίσουν εν μέρει αυτήν την επαναπορρόφηση.

Αυτό δεν θα έχει νόημα αν κάνεις ένα μικρό τατουάζ, αλλά αν κάνεις ένα μεγάλο τατουάζ, ειδικά στην πλάτη, τα χέρια ή σε άλλες περιοχές που ιδρώνουν πολύ, το σώμα σου μπορεί να αγωνίζεται για να κρυώσει και να κρατήσει τα θρεπτικά συστατικά.


«Ειδικά αν κάποιος έχει πολλά τατουάζ και εάν εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες και μεγάλο φόρτο εργασίας, θα μπορούσαν να υπάρξουν προβλήματα ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματός του», δήλωσε ο καθηγητής Luetkemeier.

Προσθέτει, ωστόσο, ότι αυτό είναι ακόμα μια εικασία και μπορεί να χρειαστεί περισσότερη έρευνα, αλλά αξίζει να το έχεις κατά νου εάν σχεδιάζεις να κάνεις ένα μεγάλο τατουάζ στο σώμα σου.

Ένα τατουάζ μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές κατά τη διάρκεια ιατρικών διαδικασιών

Σίγουρα δεν σκέφτεσαι τις μαγνητικές τομογραφίες όταν κάνεις τατουάζ, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι τα τατουάζ με μελάνη που έχει βάση μέταλλο, μπορούν να αντιδράσουν σε μαγνητικές τομογραφίες.

Ένα άρθρο στο «American Journal of Roentgenology» αναφέρει έναν άνθρωπο ο οποίος έπαθε δερματικά εγκαύματα δεύτερου βαθμού σε δύο τατουάζ, ενώ έκανε μαγνητική τομογραφία σπονδυλικής στήλης. Διαμαρτυρήθηκε για μια αίσθηση καψίματος στο χέρι του, ενώ το δέρμα του όπου ήταν το τατουάζ, πρήστηκε. Σε μια άλλη περίπτωση, ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής υπέστη ένα κάψιμο σε ένα τατουάζ μετά από μια μαγνητική τομογραφία της λεκάνης του.

Η μελέτη λέει ότι το κάψιμο προκαλείται από μια «ηλεκτρομαγνητική αντίδραση λόγω των σιδηρομαγνητικών μεταλλικών ενώσεων που απαντώνται στις χρωστικές τατουάζ, ιδιαίτερα του οξειδίου του σιδήρου, μια αντίδραση που έχει τη δυνατότητα να στρεβλώσει το πεδίο της εικόνας».

Ευτυχώς αυτή η αντίδραση είναι σπάνια, αλλά εάν σκέφτεσαι να κάνεις τατουάζ, οι ειδικοί προτείνουν να αποφύγεις μελάνια με βάση το σίδηρο που μπορεί να επηρεάσουν τις μαγνητικές τομογραφίες ή να ενημερώσεις το γιατρό σου εάν έχεις ήδη ένα τέτοιο τατουάζ.


Πηγή: womenonly.gr




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια