Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τα εφτά προειδοποιητικά συμπτώματα του σακχαρώδη διαβήτη



Το σάκχαρο του αίματος, όταν είναι αρρύθμιστο, αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας στον οργανισμό σας προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές.

Οι επιπλοκές αυτές μπορεί να επηρεάσουν την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, τα μάτια, τα νεφρά και τα νεύρα. Οι προκύπτουσες επιπλοκές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναπηρίες, ακόμη και σε απειλητικές για τη ζωή, συνθήκες. Γι 'αυτό, εάν έχετε διαβήτη τύπου 2, η καλή διαχείριση του διαβήτη και η διατήρηση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα είναι απαραίτητες.

Η ικανότητα αναγνώρισης των προειδοποιητικών ενδείξεων πιθανών επιπλοκών είναι ένα από τα πρώτα βήματα για την επιτυχή αντιμετώπιση του διαβήτη, λέει ο Gerald Bernstein, MD, διευθυντής του προγράμματος διαχείρισης του διαβήτη στο Ινστιτούτο Διαβήτη Gerald J. Friedman στη Νέα Υόρκη.

Εδώ είναι επτά τύποι συμπτωμάτων που τα άτομα με διαβήτη δεν θα πρέπει ποτέ να αγνοούν:

1. Σύγχυση, ζάλη και τρέμουλο

Αυτά είναι συχνά σημάδια χαμηλού σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία). «Οι άνθρωποι περιγράφουν το συναίσθημα ως νευρικό ή ανήσυχο», λέει ο Lori Zanini, RD, CDE, του Manhattan Beach, στην Καλιφόρνια. Το σάκχαρο του αίματος θεωρείται συνήθως χαμηλό όταν πέφτει κάτω από τα 70 χιλιοστόμετρα υδραργύρου (mmHg). Αν το αμελήσετε, το σάκχαρο του αίματος θα πέσει τόσο χαμηλά που θα μπορούσε να σας προκαλέσει λιποθυμία και χρειάζεται έκτακτη ιατρική περίθαλψη.

Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας, ελέγξτε το σάκχαρό σας στο αίμα. Όσο πιο συχνά ελέγχετε το σάκχαρό σας, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη (ADA).

Εάν ο αριθμός σας είναι μικρότερος από 70 mmHg, καταναλώστε 15 γραμμάρια υδατανθράκων, όπως τρία έως τέσσερα δισκία γλυκόζης, 90ml χυμού πορτοκαλιού ή 2 κουταλιές της σούπας σταφίδες. Περιμένετε 15 λεπτά και στη συνέχεια ελέγξτε ξανά το σάκχαρό σας. Αν δεν ανεβαίνει, καλέστε το γιατρό σας ή ψάξτε για αγωγή.

2. Υπερβολική ούρηση και δίψα

Αντίθετα, η δίψα και η συνεχής ανάγκη ούρησης μπορεί να είναι ενδείξεις ότι το σάκχαρο του αίματός σας είναι πολύ υψηλό. Με την πάροδο του χρόνου, το υψηλό σάκχαρο του αίματος (υπεργλυκαιμία) μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως η νεφρική βλάβη, οι καρδιακές παθήσεις και η βλάβη των νεύρων.


Μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη και τη θεραπεία υψηλού σακχάρου στο αίμα κάνοντας γυμναστική, ακολουθώντας το σχέδιο διατροφής για το διαβήτη και λαμβάνοντας τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις οδηγίες. Εάν συνεχίζετε να αντιμετωπίζετε επεισόδια υψηλού σακχάρου στο αίμα, συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να δείτε εάν πρέπει να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής ή προσαρμογές στο σχέδιο θεραπείας. Καλέστε το γιατρό σας ή αναζητήστε ιατρική περίθαλψη εάν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα παραμένει υψηλό για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

3. Θολή όραση και πίεση στα μάτια σας

Ο ανεξέλεγκτος διαβήτης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για πολλές οφθαλμικές καταστάσεις, όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, το γλαύκωμα και ο καταρράκτης. Αν δεν αντιμετωπιστεί ιατρικά, αυτές οι συνθήκες μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια όρασης και τελικά να προκαλέσουν τύφλωση. Είναι σημαντικό να κάνετε τακτικά εξετάσεις στον οφθαλμίατρο και να αναφέρετε τυχόν ανησυχίες μεταξύ επισκέψεων. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε ξαφνική αλλαγή στην όραση ή εάν έχετε θολή όραση, βλέπετε «μαύρα συννεφάκια» ή νιώθετε πίεση στα μάτια σας.

4. Τραύματα που δεν θεραπεύονται

Τα τραύματα μπορούν να μετατραπούν σε έλκη και πληγές, οι οποίες θα μπορούσαν να μολυνθούν. Και αν γίνουν αρκετά σοβαρές, οι μολύνσεις ίσως χρειαστούν ακρωτηριασμό. Εξετάστε τακτικά το σώμα σας, ειδικά τα πόδια σας, για κοψίματα ή μώλωπες και φροντίστε τες αμέσως, προτού να έχουν την ευκαιρία να επιδεινωθούν. Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν μια πληγή μολυνθεί ή δεν θεραπευτεί.

5. Απώλεια αισθήσεων στα πόδια σας

Να φοράτε πάντοτε καλά παπούτσια, να ελέγχετε τα άκρα σας κάθε μέρα και τα πέλματα των ποδιών σας καθημερινά και να αναζητάτε ιατρική φροντίδα για προβλήματα που δεν εξαφανίζονται.

6. Πρήξιμο των χεριών, του προσώπου, των ποδιών και των αστραγάλων

Το οίδημα μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι τα νεφρά σας δεν λειτουργούν σωστά. Άλλα συμπτώματα δυσλειτουργίας των νεφρών μπορεί να περιλαμβάνουν στομαχικές διαταραχές, αδυναμία, δυσκολία στον ύπνο και δυσκολία συγκέντρωσης, σύμφωνα με την ADA. Η κακή λειτουργία των νεφρών μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, καθώς δεν φιλτράρονται τα απόβλητα του οργανισμού, από το αίμα σας όπως πρέπει. Διατηρήστε την αρτηριακή σας πίεση και το σάκχαρο του αίματός σας εντός των ορίων-στόχων σας, για να αποφύγετε την καταστροφή των νεφρών σας και έχετε το γιατρό σας να παρακολουθεί τακτικά τη λειτουργία των νεφρών σας με εξετάσεις αίματος.


7. Πόνος στο στήθος, τη γνάθο ή το βραχίονα

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι σημάδια καρδιακής προσβολής, λέει ο Linda Siminerio, PhD, RN, πιστοποιημένος εκπαιδευτής του διαβήτη και διευθυντής στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh Diabetes Institute και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh School of Medicine.

Ο διαβήτης μπορεί να αποδυναμώσει τα αιμοφόρα αγγεία σας και να επιτρέψει τη δημιουργία πλάκας στις αρτηρίες σας. Η πλάκα μπορεί να σπάσει και να προκαλέσει βλάβη στον καρδιακό μυ, με αποτέλεσμα την καρδιακή προσβολή ή, εάν η πλάκα φτάσει στον εγκέφαλο, να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ενήλικες με διαβήτη είναι 2 έως 4 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις από τους ενήλικες χωρίς διαβήτη, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για την Καρδιά (American Heart Association - AHA). Επιπλέον, σημειώνει η AHA, τουλάχιστον το 68% των ατόμων με διαβήτη ηλικίας 65 ετών και άνω πεθαίνουν από κάποια μορφή καρδιακής νόσου και το 16% πεθαίνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αν υποψιάζεστε ότι παθαίνετε καρδιακή προσβολή, αναζητείστε άμεσα ιατρική βοήθεια, τονίζει ο δρ Siminerio. Θυμηθείτε ότι για να διαχειριστείτε αποτελεσματικά το διαβήτη, πρέπει να είστε σε επικοινωνία με τον ενδοκρινολόγο σας, τον οφθαλμίατρο σας και τον ποδίατρο που σας φροντίζει. Η συνεργασία με τους γιατρούς που σχετίζονται με το διαβήτη, θα σας βοηθήσει να προλάβετε επιπλοκές.


Πηγή: Κατερίνα Σπανού - iatronet.gr




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια