Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το Συμβούλιο Μεταθέσεων Λ.Σ. τι έχει να πει για τις κραυγές αγωνίας της παραμεθορίου;


Μετά τα τελευταία γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη και την απομάκρυνση από αυτή δεκάδων χιλιάδων Μεταναστών -Προσφύγων, ήδη στα νησιά μας έχουμε απότομη  αύξηση στις από την αρχή
του χρόνου συνεχώς αυξανόμενες ροές παράτυπων μεταναστών και προσφύγων στα θαλάσσια σύνορα της χώρας.
Σε αυτή την νέα επαπειλούμενη μεταναστευτική κρίση- πιθανόν με κάποια χαρακτηριστικά ανάλογα με αυτά της κρίσης  των ετών 2015 και 2016-, την μεγαλύτερη πίεση εισπράττουν τα νησιά της Λέσβου, Χίου και Σάμου.
Χθες στην Λέσβο είχαμε την είσοδο πάνω από 500 άτομα σε μία ημέρα, στην Σάμο τις προάλλες  200 σε μία ημέρα κ.ο.κ.
Στην επερχόμενη αυτή κρίση και στα προβλήματα αναφέρεται με οξύτατη ανακοίνωσή της την 29-8-2019 και η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Λέσβου, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου.
Δεν θα επικροτήσουμε ούτε θα κρίνουμε το ύφος, τον τρόπο και τον χρόνο… που εκδόθηκε η ανακοίνωση αυτή. Το βέβαιο είναι, ότι σε αυτήν επισημαίνονται  στην ουσία μόνο αλήθειες.
Αναμφισβήτητα με την ανακοίνωση  αυτή κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου για το πρόβλημα  της έλλειψης προσωπικού και επιχειρησιακών μέσων, αλλά και το θέμα της χρόνιας ψυχολογικής κούρασης του προσωπικού της παραμεθορίου.
Καταγγέλλεται στην ανακοίνωση  ότι τα τελευταία χρόνια η στελέχωση στις Λιμενικές Αρχές της Λέσβου μειώθηκε κατά 20 άτομα.
Σαν να μην φτάνει αυτό, όταν χρειάζεται  ένας μηχανικός για να αντικαταστήσει λόγω ασθένειας (δεν πολυσυζητάμε αντικατάσταση για  λήψη άδειας…) έναν μηχανικό σε άλλο νησί της παραμεθορίου, αντί να πάει κάποιος από την ηπειρωτική Ελλάδα επιλέχθηκε ένας μηχανικός από τα σκάφη της Μυτιλήνης !!!
Είπατε τίποτα;
Εμείς αναρωτιόμαστε:
α) Εάν δεν υπήρχαν οι αποφοιτούντες  από τις Σχολές πόσο ακόμη  θα μειωνόταν-παρά το μεταναστευτικό πρόβλημα- η δύναμη των στελεχών στις Λιμενικές Αρχές στη Λέσβο; Να θυμίσουμε τις επιθέσεις το περασμένο έτος και τα «γιουρούσια» των χιλιάδων  μεταναστών για να ταξιδέψουν στην ενδοχώρα;
Το κωμικό σε όλη αυτή την ιστορία αποτελούν οι ανακοινώσεις των ιθυνόντων της προηγούμενης κυβέρνησης, ότι ενισχύθηκαν σε προσωπικό οι Λιμενικές Αρχές του Ανατολικού Αιγαίου!!!
Ίσως να ενισχύθηκαν όντως νησιά, όπως η Αίγινα και άλλα του ακριτικού Αργοσαρωνικού, αλλά σίγουρα όχι η Λέσβος, αφού και η οικεία Ένωση Προσωπικού το επιβεβαιώνει.
β) Το Συμβούλιο Μεταθέσεων είχε πληροφόρηση για την τραγική κατάσταση στα νησιά και τις συνεχώς αυξανόμενες τάσεις στις μεταναστευτικές ροές; Τι έκανε γι’ αυτό;
γ) Γιατί η προηγούμενη Πολιτική Ηγεσία και η σημερινή φυσική ηγεσία  δεν εξασφάλισαν κονδύλια από τον FRONTEX (είναι επιλέξιμη δαπάνη και είχε εφαρμοσθεί στο παρελθόν) ώστε να μετατεθεί στα Νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ο απαιτούμενος αριθμός στελεχών κατά την διαδικασία ;
δ) Γιατί το Συμβούλιο Μεταθέσεων έλαβε αποφάσεις ικανοποίησης αιτημάτων του προσωπικού που υπηρετεί  στη σιγουριά της Ηπειρωτικής Ελλάδας, μεταθέτοντας προσωπικό από την μια γειτονιά στην άλλη, εγκαταλείποντας ουσιαστικά την παραμεθόριο στην τύχη της;
ε) Γιατί δεν ανακλήθηκαν οι «χαριστικές» αποσπάσεις της προεκλογικής περιόδου που από πληροφορίες μας  ο αριθμός τους προσεγγίζει περίπου τις 500 ; Ναι, καλά διαβάσατε, 500!
στ) Ως πότε θα κρυβόμαστε πίσω από ένα εγκεφαλικής έμπνευσης Π.Δ. μεταθέσεων,  πού όλοι «καμώνονται» ότι δήθεν θέλουν να τροποποιηθεί αλλά καμιά πρωτοβουλία δεν αναλαμβάνεται, το οποίο  από το έτος 2009 που θεσπίστηκε έως σήμερα ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ και είναι σχεδόν αδύνατη η ικανοποίηση και των ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ αναγκών;

Σε όλα αυτά τίθεται  ακόμη πιο σοβαρά εθνικής σημασίας ερωτήματα που αφορούν στην εθνική ασφάλεια:

Με ποιο κριτήριο αποφασίζεται η μη ενίσχυση των Λιμενικών Αρχών που έχει άμεση επίπτωση στη φύλαξη  των θαλάσσιων συνόρων και την εθνική ασφάλεια της χώρας;

Μπορεί η εθνική ασφάλεια να αποτελεί θέμα βούλησης ή μη των ηγεσιών, συμβιβασμών και υποχωρήσεων, μόνο και μόνο για την αποφυγή του πολιτικού κόστους;


Κ. Υπουργέ,   κατά την προεκλογική περίοδο είχατε εξαγγείλει επανειλημμένα, ότι σε όλα αυτά θα μπει τέλος και ότι θα θεσπίσετε ένα νέο, σύγχρονο και δίκαιο  σύστημα  μεταθέσεων και διαχείρισης του Προσωπικού του Λιμενικού Σώματος, που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες στην αποστολή του.
Για να έχουν αποτέλεσμα οι όποιες πρωτοβουλίες σας στην ερχόμενη χρονιά, μάλλον δεν έχετε παρά ελάχιστο χρόνο για δράση.

Δημήτρης Α. Σαϊτάκης 
Επίτιμος Πρόεδρος  ΠΕΑΛΣ

ΥΓ. Να θυμίσουμε στην Ένωση Λέσβου- Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου ότι και αυτή, επί Υπουργίας κ. Βαρβιτσιώτη δεν υποστήριξε τότε μέτρα, που απέβλεπαν στην ενίσχυση με προσωπικό  των Λιμενικών Αρχών στο Ανατολικό Αιγαίο. Ούτε και αυτά που ήταν σε εθελοντική βάση (διετία κ.λ.π.)!!!





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια