Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πασσάκος: Το μόνο που επέφερε η αρμοδιότητα του ΛΣ και στον αιγιαλό και παραλία είναι πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων-αρμοδιοτήτων μας

Αναδημοσίευση από τη σελίδα Προέδρου ΠΕΑΛΣ στο FB


 22/08/2019 

Με αφορμή την σε καθημερινή βάση έκφραση παραπόνων , δυσαρέσκειας και αγανάκτησης που μας μεταφέρετε αναφορικά με την αρμοδιότητά μας στον αιγιαλό και παραλία παρεμβαίνω και ευελπιστώ ότι ο κ. Υπουργός θα εξετάσει την κατάργηση του άρθρου 26 ή έστω ότι θα επανεξετάσει την εμπλοκή του ΛΣ με τον αιγιαλό και παραλία και ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την προετοιμασία των Λιμενικών Αρχών , για προσλήψεις , για την ενίσχυση τους με επιχειρησιακά μέσα , για την κατάλληλη εκπαίδευση των στελεχών και για ένα κατάλληλο μνημόνιο συνεργασία με τις λοιπές εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ώστε να μπορεί ασκήσει το ΛΣ την αρμοδιότητά του αυτή σε περίπτωση που δεν καταργηθεί .

 

Υπενθυμίζω οτι η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, ως θεσμικός εκπρόσωπος των Αξιωματικών Λ.Σ., είχε πέραν των δημόσιων παρεμβάσεων -επιστολών της εκφράσει και δια ζώσης στη συζήτηση στη Βουλή για το άρθρο 26 περί αιγιαλού και παραλίας που συμπεριλαμβάνονταν στο υπό συζήτηση τότε σχεδίου νόμου του ΥΝΑΝΠ , τη διαφωνία της , την έντονη δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία της αναφορικά με την επέκταση των αρμοδιοτήτων μας και μάλιστα όχι προς την θάλασσα, αλλά προς την ξηρά .

 

Είχαμε τότε τονίσει ότι η επέκταση των αρμοδιοτήτων του ΛΣ στον αιγιαλό και παραλία συνδυασμό με την ήδη μειωμένη οργανική δύναμη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για την οποία καμιά θετική εξέλιξη για την αύξησή της δεν υπήρχε στο προσκήνιο αλλά και στο παρασκήνιο ήταν δεδομένο ότι θα επέφερε σημαντικά προβλήματα στις Λιμενικές Αρχές , ότι δε θα μπορούσαν χωρίς αύξηση του προσωπικού και των επιχειρησιακών μέσων να αντεπεξέλθουν ενώ η οποία προσπάθεια των Προϊσταμένων των Λιμενικών Αρχών και των στελεχών ΛΣ που υπηρετεί στις περιφερειακές υπηρεσίες να ανταποκριθούν και σε αυτά τα καθήκοντα θα επέφερε πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους .

 

Δυστυχώς όπως και σε άλλα ζητήματα έτσι και σε αυτό δεν εισακουσθήκαμε , η φωνή μας ακουγόταν «παράταιρα», ακουγόταν υπερβολική, συντεχνιακή.

 

Μάλιστα μας <<τιμώρησαν >> αποκλείοντας μας και απομονώνοντας μας περαιτέρω .....

 

Δυστυχώς για αυτούς και σε αυτό το ζήτημα όπως σε όλα τα ζητήματα που τοποθετηθήκαμε αυτά τα τελευταία 5 χρόνια επιβεβαιωνόμαστε και πάλι περίτρανα .

 

Μας επιβεβαιώνει η σημερινή κατάσταση που βιώνουν όλοι οι προϊσταμένου των Λιμενικών Αρχών και τα στελέχη όλων των βαθμίδων που υπηρετούν σε αυτές .

 

Έλλειψη προσωπικού , έλλειψη υπηρεσιακών μέσων ή κακή κατάσταση των υπαρχόντων , έλλειψη σοβαρής εκπαίδευσης για το θέμα του προσωπικού ,έλλειψη σαφών και σοβαρών οδηγιών, δυσκολία συντονισμού με τις άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες .

 

Το αποτέλεσμα γνωστό .

 

Αντί να αποδίδουμε τα μέγιστα στην αστυνόμευση , στην ασφάλεια των πολιτών , διακίνηση επιβατών και οχημάτων στα λιμάνια , στην επιθεώρηση -έλεγχο εγγράφων -πιστοποιητικών των σκαφών , στην προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος , στις αρμοδιότητές μας στη χερσαία ζώνη λιμένα , στη συστηματική και εντατική προσπάθεια που επιβάλλεται να πραγματοποιεί το προσωπικό για την καταπολέμηση των οργανωμένων μορφών εγκληματικότητας και την αποφυγή έκνομων πράξεων , στην παράνομη αλιεία , στον έλεγχο ταχυπλόων και Θ.Μ.Α , στα μέτρα τάξης για διάφορους λόγους , ασχολούμαστε προσωπικό και επιχειρησιακά μέσα σε καθημερινή βάση με το να μετράμε αν τα τετραγωνικά που καταλαμβάνουν οι ξαπλώστρες είναι αυτά που προβλέπει η άδεια , αν ένα κτίσμα είναι εντός ή εκτός , με καταγγελίες οτι ένας σκύλος ενοχλεί ,ότι η τιμή για την ξαπλώστρα είναι υπερβολική , ότι δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος στην παραλία γιατί έχει πολλές ξαπλώστρες , ότι πουλούν στην παραλία καλαμπόκι ,καρπούζια και βραχιόλια ,στη διενέργεια αστυνομικών ελέγχων προς διαπίστωση αυθαίρετων επεμβάσεων-καταλήψεων στους ανωτέρω χώρους , με τη διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες και σε ενα σωρό άλλα ζητήματα-καταγγελίες .

Ούτε τα επιφορτισμένα και κουρασμένα στελέχη που υπηρετούν στις δύσκολες Λιμενικές Αρχές του  Ανατολικού Αιγαίου δεν σεβάστηκαν . Φαίνεται θεώρησαν ότι μιας και νυχθημερόν βρίσκονται στις παραλίες οτι μπορούν παράλληλα με τα λοιπά καθήκοντά τους ,την έρευνα και διάσωση , την υποδοχή των μεταναστών-παράτυπων μεταναστών να ασκούν και τις αστυνομικές τους αρμοδιότητες στον αιγιαλό και παραλία.

 

Τι κι αν τα είχαμε προβλέψει , τι κι αν τα λέγαμε .

 

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είχε αποφασίσει .

 

Μονο το ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ θα φέρει αποτέλεσμα μόνο το ΛΣ θα φέρει τη νομιμότητα .

 

Προφανώς να θεωρούσε οτι το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως ,η Αστυνομία , η κτηματική υπηρεσία ασκούσαν πλημμελώς τις αρμοδιότητες τους στον Αιγιαλό και την Παραλία αλλιώς δεν εξηγείται η εμμονή να αναλάβει το ΛΣ και αυτή την αρμοδιότητα.

 

Το γιατί έχουνε οι Λιμενικές Αρχές περιέλθει σε αυτή την κατάσταση είναι γνωστό .

 

Δεν υπήρξε καμία εισήγηση ούτε από την πολιτική ούτε από τη στρατιωτική ηγεσία για αύξηση των οργανικών θέσεων του Λιμενικού Σώματος ή την συμπλήρωση της υπάρχουσας ούτε για τη ανακατανομή των οργανικών θέσεων και την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών προκειμένου έστω και με αυτό τον τρόπο καλυφτούν οι πραγματικές υπηρεσιακές ανάγκες του ΛΣ αλλά και του προσωπικού του ΛΣ .

 

Ακόμα και σήμερα υπάρχουν περί τις 500 θέσεις τις οποίες κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να καλύψει ενω τα τελευταία χρόνια προσελήφθησαν μόνο περι τους 69 αξιωματικούς και 76 υπαξιωματικούς κι αυτοί από επιλαχόντες παλαιότερων διαγωνισμών , δήθεν για την αποκατάστασή τους.

 

Δεν υπήρξε καμία εισήγηση από την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία ούτε για τη θεσμοθέτηση ενός δίκαιου και ορθολογικού πλαισίου τοποθετήσεων-μεταθέσεων του προσωπικού ΛΣ ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες του ΛΣ και οι ανάγκες του Προσωπικού του ΛΣ .

 

Δεν υπήρξε καμία εισήγηση ούτε από την πολιτική και από τη στρατιωτική ηγεσία ούτε για τον εκσυχρονισμό ούτε για την αύξηση των επιχειρησιακών μέσων ούτε για την ορθολογικότερη κατανομή τους.

 

 

Τέλος ενημερώνω όσους ακόμα  νομίζουν ότι μπορούν να συνεχίσουν με τα λόγια να χτίζουν ανώγια και κατώγια ότι πλανώνται πλάνην οικτράν και ότι η 5ετια του αποφασίζω και διατάζω τελείωσε και μαζί της και η πρόχειρη και βίαιη προσαρμογή προς τα κάτω με αρκετές συνέπειες στο αξιόμαχο ,το μορφωτικό επίπεδο , στην επιχειρησιακή δράση , την οργάνωση και δομή του ΛΣ σε όλα τα επίπεδα αλλά κυρίως στις υπηρεσίες μας προς τους πολίτες και τη ναυτιλία.

 

 

 

 

 

(ΠΕΑΛΣ) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Λ.Σ







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια