Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

2004: Ο “άγουρος” δολοφόνος του Ηρακλείου


Μπορεί ένα 16χρονο αγόρι, με τα σημάδια της ακμής ακόμη στα μάγουλά του, να σκοτώσει και να βιάσει μια 73χρονη γυναίκα, απλώς και μόνο επειδή τον κακολογούσε στο
χωριό; Μπορεί, αποφάνθηκε η δικαιοσύνη, στέλνοντάς το στη φυλακή για ένα έγκλημα που συγκλόνισε τη Γέργερη του νομού Ηρακλείου Κρήτης, τις τελευταίες ημέρες του καλοκαιριού του 2004.
Οι κακές διαδόσεις σίγουρα επηρεάζουν ένα παιδί της ηλικίας του. Αλλά μπορούν συνάμα να γίνουν και κίνητρο δολοφονίας; Ο μικρός υποστήριξε ότι η ομολογία του ήταν προϊόν πίεσης από τους αστυνομικούς, αλλά δεν κατάφερε να πείσει το δικαστήριο, που τον έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία και βιασμό, αναγνωρίζοντάς του ελαφρυντικά.
Όλα έγιναν στις 30 Αυγούστου, στο σπίτι της 73χρονης Ελισάβετ Τζωρτζάκη. Η ηλικιωμένη γυναίκα, που καταγόταν από τα Απομαρμά Ηρακλείου, είχε παντρευτεί στη Γέργερη, όπου έμενε μόνη μετά τον θάνατο του συζύγου της. Είχαν περάσει δύο ημέρες που δεν απαντούσε στα τηλεφωνήματα και ο αδελφός της ξεκίνησε γεμάτος ανησυχία για το σπίτι της. Μπαίνοντας μέσα την βρήκε νεκρή, ημίγυμνη στο κρεβάτι, με ένα μανταλάκι στη μύτη και το στόμα φραγμένο με χαρτιά. Αμέσως ειδοποίησε την Αστυνομία.
Η άτυχη γυναίκα είχε καταλήξει από ασφυξία και, όπως προέκυψε από την ιατροδικαστική εξέταση, είχε βιαστεί. Ο ιατροδικαστής πήρε υλικό από τα νύχια της και βρήκε ίχνη DNA που δεν ανήκε σ’ αυτήν. Όπως όλα έδειχναν, είχε προσπαθήσει να αμυνθεί, αλλά δεν κατάφερε να αντισταθεί στη μοίρα της.
Το νέο έπεσε σαν κεραυνός στο χωριό. Το σενάριο της ληστείας είχε αποκλειστεί, ενώ η Ελισάβετ Τζωρτζάκη δεν είχε διαφορές με κανέναν. Ποιος είχε λόγο να σκοτώσει μια ανυπεράσπιστη γυναίκα, αν όχι για να την ληστέψει; Συνολικά 17 άτομα υποβλήθηκαν σε εξέταση DNA. Ανάμεσά τους, μακρινοί συγγενείς του θύματος, άτομα με αντικοινωνική συμπεριφορά και κάποιοι εργάτες που είχαν πάει τις προηγούμενες ημέρες για «μερεμέτια» στο σπίτι της ηλικιωμένης.
Το αποτέλεσμα στο εργαστήριο ιατροδικαστικής του καθηγητή Mανόλη Mιχαλοδημητράκη «έδειχνε» ως δράστη τον 16χρονο. Τα αποτυπώματα του ταυτοποιήθηκαν με αυτά που είχαν βρεθεί στην κουζίνα και την κρεβατοκάμαρα του σπιτιού της ηλικιωμένης γυναίκας. Δεν είχε μείνει πλέον καμία αμφιβολία στους αστυνομικούς ότι αυτός ήταν ο δράστης. Λίγες ώρες αργότερα ο νεαρός προσήχθη στην Ασφάλεια Ηρακλείου και ομολόγησε. Επί τρεις ώρες περιέγραφε την πράξη του. Ισχυρίστηκε ότι κάποιος του έδωσε ένα τσιγάρο και αυτό τον έκανε να μην αντιλαμβάνεται τις πράξεις του. Τσακώθηκε με την άτυχη γυναίκα, όταν της ζήτησε εξηγήσεις για όλα αυτά που διέδιδε σε βάρος του στο χωριό και στη συνέχεια της επιτέθηκε. Την φίμωσε, την στραγγάλισε, και, νεκρή πλέον, την βίασε.
Την επόμενη ημέρα ο 16χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα. Οι κατηγορίες σε βάρος του ήταν βαριές. Κανείς από την οικογένειά του δεν ήθελε να πιστέψει ότι ήταν και βάσιμες.
Δύο 24ωρα αργότερα, απολογούμενος στην ανακρίτρια, ανασκεύασε όσα είχε πει και αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με το φόνο, αποδίδοντας την προανακριτική του κατάθεση στη ψυχολογική βία που δέχτηκε από τους αστυνομικούς. Είπε ότι έμαθε από ένα φίλο του πως η 73χρονη τον κατηγορούσε και πήγε στο σπίτι της για να της ζητήσει το λόγο. Καθώς έμπαινε, είδε έναν άνδρα να φεύγει. Προχώρησε από την ανοιχτή πόρτα μέσα στο σπίτι, όπου βρήκε την ηλικιωμένη γυναίκα πάνω στο κρεβάτι να ψυχορραγεί. Την πλησίασε και εκείνη τον άρπαξε από το χέρι σε μια ύστατη προσπάθεια να ζητήσει βοήθεια. Έτσι δικαιολόγησε την παρουσία δικού του γενετικού υλικού στα νύχια της.
Τα ίδια υποστήριξε και στο δικαστήριο, τον Ιούλιο του 2005. Η δίκη κράτησε δύο ημέρες και κατέθεσαν 23 μάρτυρες. Ο πατέρας του δήλωσε βέβαιος για την αθωότητα του και κατονόμασε τον «πραγματικό δράστη», τον οποίο γνώριζε, όπως είπε. Υποστήριξε ότι το δικαστήριο δεν δέχθηκε να καταθέσουν μάρτυρες που είχε προτείνει η πλευρά της υπεράσπισης στην αρχή της διαδικασίας, με αποτέλεσμα να υπερτερούν οι μάρτυρες κατηγορίας.
Στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας της έδρας Νίκος Ποιμενίδης πρότεινε την ενοχή του νεαρού, καθώς, όπως είπε, έπεσε σε αντιφάσεις και δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις. Το δικαστήριο του επέβαλε κάθειρξη 20 ετών κατά συγχώνευση, για ανθρωποκτονία και βιασμό. Η ετυμηγορία, που ανακοινώθηκε με παρόντα μόνο τον ίδιο, τη φρουρά και τους δικηγόρους, έφτασε σαν ψίθυρος σε όσους περίμεναν έξω από την δικαστική αίθουσα. Με την απορία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του, το 16χρονο αγόρι πήρε το δρόμο για τις φυλακές του Αυλώνα, ενώ οι συγγενείς του αποχωρούσαν αμίλητοι. «Η Ελισάβετ Τζωρτζάκη θα κοιμάται πια με την ψυχή ανάλαφρη», δήλωσε ο ιερέας ανιψιός του θύματος, Μιχάλης Παπαδάκης.
Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Κρήτης, τον Ιούλιο του 2013, στα 25 του χρόνια πλέον, ο νεαρός που συγκλόνισε την Γέργερη, απασχόλησε ξανά τις αρχές, όταν δεν επέστρεψε στις φυλακές Γρεβενών μετά από πενθήμερη άδεια και έκλεψε από το σπίτι της μια 15χρονη κοπέλα, με την οποία ήταν ερωτευμένος!
Νίκος Τσέφλιος
https://astinomiko.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια