Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το rescEU στο επίκεντρο τής συνάντησης Χρυσοχοΐδη - Στυλιανίδη


Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συναντήθηκε σήμερα, Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019, στο γραφείο του με τον Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων
Χρήστο Στυλιανίδη.
Μετά το πέρας της συνάντησης έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις.
Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων:
«Με ιδιαίτερη χαρά συνάντησα τον νέο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη τον κ. Χρυσοχοΐδη, παλιό φίλο και ήταν συγκινητικό ότι βρεθήκαμε πάλι να υπηρετούμε σε ένα πολύ δύσκολο πεδίο, το πεδίο της Πολιτικής Προστασίας. Ήταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση. Τον ενημέρωσα για όλα όσα συμβαίνουν στους ευρωπαϊκούς Θεσμούς, που αφορούν στην Πολιτική Προστασία και βεβαίως στο επίκεντρο της συζήτησης, όπως καταλαβαίνετε ήταν η αναβάθμιση του ευρωπαϊκού μηχανισμού για το “rescEU”, το οποίο είναι κατά την άποψή μου, αυτό που λέμε, ο ορισμός της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης όταν θα σώζουμε ζωές των Ευρωπαίων πολιτών, όταν θα σώζουμε τις περιουσίες των Ευρωπαίων πολιτών, ειδικά όταν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο που επηρεάζει τόσο πολύ την κλιματική αλλαγή, όλα τα φυσικά φαινόμενα.
Συμφωνήσαμε ότι θα στηρίξουμε το “rescEU” και στη νέα του αναβάθμιση. Και βέβαια συγχάρηκα την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό και τους αρμοδίους γιατί η Ελλάδα έχει ήδη εντάξει δύο αεροπλάνα σε αυτή τη μεταβατική περίοδο του “rescEU” και συζητά το πώς θα μπορέσει να είναι ένα βασικό στέλεχος, ένας βασικός πυλώνας της μόνιμης βάσης αυτού του μηχανισμού.
Όπως ήταν φυσικό βεβαία συζητήσαμε και άλλα θέματα που αφορούν στην γεωπολιτική της περιοχής, ευρωπαϊκά θέματα, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αλλά νομίζω καλύτερα να μείνουμε στα θέματα που αφορούν στην αρμοδιότητά μας. Τον ευχαριστώ και πάλι και τον περιμένω στις Βρυξέλλες για να κουβεντιάσουμε ίσως και πιο διεξοδικά μερικά πράγματα που αφορούν στο μέλλον του “rescEU”.»
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:
«Καλωσορίζω τον Επίτροπο Στυλιανίδη στην Αθήνα, ένα παλιό σταθερό φίλο και προσωπικό και της Ελλάδας. Υπάρχει μια συμφωνία σήμερα που συζητήσαμε εδώ το “rescEU”, είναι αποτέλεσμα της δικής του επίμονης και επίπονης προσπάθειας, επί αρκετό καιρό για αυτό του αξίζει έπαινος.
Είναι πολύ σημαντική αυτή η συμφωνία για την Ελλάδα, διότι αφενός μεν  προσδίδει περαιτέρω επιχειρησιακή ισχύ και από την άλλη πλευρά αποτελεί μια προοπτική για την ευρωπαϊκή συνεργασία στο χώρο της Πολιτικής Προστασίας. Πρέπει να σας πω ότι αυτή η συμφωνία στην επόμενη φάση της, στη μόνιμη φάση της, θα αποτελέσει ένα μόνιμο μηχανισμό, ο οποίος ανά πάσα στιγμή θα είναι έτοιμος  για οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης να αποτελεί την ισχύ, το εργαλείο για να αντιμετωπιστούν οι ακραίες φυσικές καταστροφές που αντιμετωπίζουμε τον τελευταίο καιρό.
Όμως θα μου επιτρέψετε να πω και κάτι ακόμη, να ευχαριστήσω τον Επίτροπο Στυλιανίδη και για κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Ο Επίτροπος Στυλιανίδης αποτελεί για μένα τα τελευταία χρόνια το σύμβολο της αλληλεγγύης και της ανθρωπιστικής δραστηριότητας και βοήθειας στην Ευρώπη. Είναι το σύμβολο εκείνου του ανθρώπου, του δημόσιου λειτουργού ο οποίος αυτά τα χρόνια, δεν δίστασε ακόμα και πολλές φορές κόντρα στον προϋπολογισμό της Ευρώπης να στηρίξει και να είναι αλληλέγγυος στους λαούς της Ευρώπης, στους λαούς Τρίτων χωρών, τους μετανάστες, στους πρόσφυγες που είχαν ανάγκη την βοήθεια της Ευρώπης.
Του αξίζει ένας πολύ μεγάλος έπαινος, του αξίζει ο τίτλος ενός πολιτικού ο οποίος χαρακτηρίζεται από το πιο σημαντικό ίσως χαρακτηριστικό, ότι είναι ένας αλληλέγγυος πολιτικός και αυτές οι πολιτικές χρειάζονται σήμερα στις δύσκολες εποχές που ζούμε.»






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια