Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σοφία ΝικολάουQ Η αντικειμενικότητα των αριθμών


Ο τρόπος που κάποιος διαβάζει τους αριθμούς των οικονομικών μεγεθών είναι ένα μέσο άσκησης πολιτικής. Το ίδιο ακριβώς οικονομικό μέγεθος, εάν ιδωθεί από διαφορετική σκοπιά, μπορεί να
προσφέρει επιχειρήματα, είτε σε εκείνον που θέλει να εξάρει την πολιτική του ικανότητα, είτε σε εκείνον που επιθυμεί να τον υποβαθμίσει.
Υφίστανται, όμως, αριθμητικά δεδομένα, που ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει. Αντιθέτως, είναι συγκεκριμένα νούμερα, που εκείνοι που παρατηρούν την περίπτωση της Ελλάδας με αίμα κρύο και με τρόπο αντικειμενικό, τις περισσότερες φορές, θα κοιτάξουν και θα αναλύσουν πρώτα, θέλοντας να εμβαθύνουν λίγο στην πολιτική αντιπαράθεση εάν, τελικά, στην Ελλάδα έχει συντελεστεί ένα «οικονομικό θαύμα», όπως διατείνεται ο απερχόμενος πρωθυπουργός, που μάλιστα χαρακτήρισε σε ανύποπτη φάση «ατού του» την οικονομία. Ή, μήπως, έχει δίκιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία, όταν κάνουν λόγο για μία άνευ προηγουμένου αφαίμαξη, με μοναδικό στόχο και σκοπό μία άνευ αναπτυξιακού αντικρίσματος επιδοματική πολιτική;
Ο Μίχαελ Τούμαν είναι δημοσιογράφος της γερμανικής εφημαρίδας «Die Zeit». Κατά καιρούς, έχει ασχοληθεί αρκετά με το ελληνικό φαινόμενο, με ανταποκρίσεις από το εγχώριο δράμα, ακόμα και την τρικυμιώδη περίοδο, που ο Αλέξης και το επιτελείο του ονειρεύονταν νομισματοκοπεία και νταούλια. Σε πρόσφατο άρθρο του, ξεκινά με μία αναδρομή στα γεγονότα και στη συνέχεια φιλοξενεί δήλωση του Σόιμπλε, ο οποίος λέει ότι ο Τσίπρας συμπεριφέρθηκε σαν «statesman», επειδή «έλυσε» το Μακεδονικό. Όχι ότι είναι πολιτική προσωπικότητα, αλλά ότι συμπεριφέρθηκε ως τέτοια!
Το σημαντικότερο, όμως, που συνδέεται με τα αρχικώς λεχθέντα για την αντικειμενικότητα των αριθμών, είναι ο τρόπος, με τον οποίο καταλήγει το άρθρο, λέγοντας ότι, στον Τσίπρα, είναι εύκολο να μιλά αριστερά, αλλά όχι να ενεργεί αριστερά. Και ότι τελικά ήταν ο υπαίτιος για την απώλεια του 25% του ΑΕΠ της χώρας, για την εξαθλίωση της μεσαίας τάξης και για τη φυγή μισού εκατομμυρίου ανθρώπων στο εξωτερικό.
Νομίζω ότι αυτά είναι τα σημαντικότερα νούμερα και τα πλέον αντικειμενικά. Είναι εκείνα που στοιχειώνουν το σύγχρονο δράμα μας. Και είναι οι 3 σημαντικότεροι λόγοι, από έναν ιδιαίτερο και μακρύ κατάλογο αιτιών, που ο Τσίπρας θα χάσει τις εκλογές της Κυριακής και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.
Είναι όμως και 3 από τους σημαντικότερους λόγους, για τους οποίους οφείλουμε να παλέψουμε από την επομένη κιόλας των εκλογών.

Γράφει η Σοφία Νικολάου
Υποψήφια Βουλευτής ΝΔ Α΄ Αθήνας
Δικηγόρος







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια