Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Νευρική αντίδραση Άγκυρας στο προσφυγικό, «κενές» οι απειλές απαντά η ΕΕ


Στον απόηχο της επισημοποίησης των ευρωπαϊκών κυρώσεων προς την Τουρκία, εξαιτίας της παράνομης δραστηριότητας στην κυπριακή ΑΟΖ, η αντίδραση της Άγκυρας είναι σπασμωδική και
πραγματοποιείται στις πλάτες των εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών.
Σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε την αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής των μεταναστών που έχει συνάψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η συμφωνία επανεισδοχής και η άρση της βίζας θα τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα. Αναστείλαμε την συμφωνία επανεισδοχής», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι TGRT, ενώ είχε προηγηθεί η δήλωση του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, που κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι έχει αθετήσει τις υποσχέσεις της στο θέμα της μετανάστευσης.
«Αν η Τουρκία δεν αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα ( παράτυπους μετανάστες) με αποφασιστικότητα, καμιά κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν θα μπορεί να αντέξει το κύμα μεταναστών για πάνω από έξι μήνες», είπε ο Σοϊλού. Ο Τούρκος υπουργός τόνισε ακόμη ότι αυτοί που θέλουν να μετατρέψουν την Τουρκία σε ένα κέντρο για παράτυπους μετανάστες θα πληρώσουν τελικά το αντίτιμο γι’ αυτή την αδιαφορία.
«Κενές απειλές», λέει η Κομισιόν
Η απάντηση από τις Βρυξέλλες δεν άργησε να έρθει, με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό, να κάνει, ουσιαστικά, λόγο για κενές απειλές.
«Η συγκεκριμένη συμφωνία (σ.σ. για τη βίζα) δεν έχει τεθεί σε ισχύ και για να τεθεί θα πρέπει να ικανοποιηθούν κάποιες προϋποθέσεις. Προφανώς συνδέεται με την συμφωνία επανεισδοχής, αλλά θα πρέπει να ικανοποιηθούν κάποιες προϋποθέσεις για την βίζα, αλλά κάποια χρηματοδότηση που απορρέει από τη συμφωνία» ανέφερε η κ. Μπερτό.
Σημειώνεται ότι η συμφωνία έχει 76 προϋποθέσεις εκ των οποίων οι πέντε δεν έχουν ικανοποιηθεί και κρίνονται αρκετά σοβαρές. 
Τέλος τα δάνεια από την ΕΤΕπ για το 2019
Οι κινήσεις αυτές δεν μπορούν να ερμηνευτούν ανεξάρτητα από τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ/EIB), η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα χορηγήσει νέα δάνεια στην Τουρκία που να σχετίζονται με έργα του δημόσιου τομέα, τουλάχιστον έως τα τέλη του 2019.
Η κίνηση αυτή έρχεται σε εφαρμογή της απόφασης της Ε.Ε. να επιβάλει κυρώσεις προς την Τουρκία. 
«Ως τράπεζα της ΕΕ, η EIB θα ακολουθήσει τις συστάσεις του Συμβουλίου και, συγκεκριμένα, θα λάβει μια περιοριστική προσέγγιση όσον αφορά την υποβολή νέων χρηματοδοτήσεων προς έγκριση στο Συμβούλιό της για το υπόλοιπο της χρονιάς», δήλωσε εκπρόσωπος της EIB στο Reuters.
Σημειώνεται ότι η ΕΙΒ είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος δανειστής της Τουρκίας και δαπανά μεταξύ 0,4 δισ. ευρώ έως και 2,2 δισ. ευρώ τον χρόνο στην Τουρκία τα τελευταία τρία χρόνια.
Το πάγωμα των δανείων δεν αναμένεται να επηρεάσει τα έργα του ιδιωτικού τομέα και η τράπεζα θα μπορεί να υπογράψει και πάλι συμφωνίες αξίας έως και 350 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, εφόσον λάβει το πράσινο φως από τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε..
«Η αξιολόγηση της στρατηγικού προσανατολισμού της Τράπεζας για τις χρηματοδοτικές της δραστηριότητες στην Τουρκία έχει προγραμματιστεί για αργότερα φέτος», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.
Ερντογάν: Μπορούμε να εξολοθρεύσουμε κάθε απειλή
Ξεχωριστή σημασία έχει και το μήνυμα που έστειλε ο Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή τη συμπλήρωση 96 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης.
Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά «καμία άμεση ή έμμεση απειλή δεν θα κάνει την Τουρκία να εγκαταλείψει την δίκαιη υπόθεσή της. Προστατεύουμε τα δίκαια του έθνους μας και των Τουρκοκυπρίων. Η Τουρκία έχει και τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να εξολοθρεύσει κάθε απειλή έναντι της ανεξαρτησίας, της συνέχειας, της γαλήνης και των δικαιωμάτων της».
Ήξεις αφήξεις από το Βερολίνο για επαφές με την Άγκυρα
Μέσα σε αυτό το κλίμα η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο για να αποκλιμακωθεί η ένταση.
Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χάικο Μάας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του, όμως δεν ανακοινώθηκε επισήμως κάποια διαμεσολαβητική πρωτοβουλία.
Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου  «αν μια χώρα όπως η Γερμανία αναλάβει πρωτοβουλία, θα την στηρίξουμε, αρκεί να μην παίρνετε θέση με την αντίληψη της "αλληλεγγύης των μελών της ΕΕ"».
Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ επιβεβαίωσε την συνομιλία, δήλωσε ότι η διένεξη για το ζήτημα των υδρογονανθράκων συζητήθηκε, αλλά διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση έχει ως αρχή να μην αποκαλύπτει το περιεχόμενο εμπιστευτικών συνομιλιών των μελών της. «Και δεν μπορώ για σήμερα να ανακοινώσω κάποια πρωτοβουλία διαμεσολάβησης», πρόσθεσε ο κ. Μπούργκερ, ο οποίος επανέλαβε την τοποθέτηση της γερμανικής κυβέρνησης από την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία εκφράζεται, όπως διευκρίνισε, στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Απευθύνουμε έκκληση προς την Τουρκία να αποφύγει κλιμάκωση και να απέχει από τέτοιες παράνομες γεωτρήσεις. Καλούμε σε λύση των διενέξεων μέσω διαλόγου και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Με αυτό συνδέεται για μας βεβαίως και η ελπίδα ότι πρόοδος στις προσπάθειες για και λύση του Κυπριακού θα είχε θετική επίδραση στην διαφιλονικούμενο ζήτημα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων. Αυτή είναι η θέση μας και αυτήν την θέση θα συνεχίσουμε να καθιστούμε σαφή και έναντι της Τουρκίας», επανέλαβε ο γερμανός εκπρόσωπος.
Κουμουτσάκος: Δεν αφορούν την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016
Απαντώντας σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, που έχει επιφορτιστεί με το χαρτοφυλάκιο της Μεταναστευτικής Πολιτικής, διευκρίνισε πως «οι δηλώσεις αυτές του Τούρκου ΥΠΕΞ δεν αφορούν στην εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016».
Ο κ. Κουμουτσάκος, με ανακοίνωσή του, διευκρινίζει ότι «οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών κ. Cavusoglu περί μονομερούς μη εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας του 2014 καθ’ όσον χρόνο δεν υπάρχει από την ΕΕ απελευθέρωση των θεωρήσεων (visa) για τους Τούρκους πολίτες, επαναλαμβάνουν γνωστές ήδη από το 2017, τουρκικές θέσεις και αποφάσεις».
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να τονίζει την σημασία της πλήρους εφαρμογής αυτής της Κοινής Δήλωσης και λαμβάνει σχετικές πρωτοβουλίες», υπογράμμισε ο αρμόδιος υπουργός, παραπέμποντας στην άτυπη συνάντηση για το μεταναστευτικό, στο Παρίσι. Εκεί, υπογράμμισε την ανάγκη επαγρύπνησης απέναντι στις τουρκικές απειλές και παράλληλα τη σοβαρότητα της σημαντικής αύξησης των μεταναστευτικών ροών στην Ανατολική Μεσόγειο».
Το θέμα της επιστροφής των μεταναστών βρίσκεται πάντως ψηλά στην ατζέντα της νέας ηγεσίας του υπ. Προστασίας του Πολίτη, όπως φάνηκε στις προγραμματικές δηλώσεις όπου ο κ. Κουμουτσάκος προανήγγειλε επιστροφές μεταναστών και νέα αυστηρότερη πολιτική ασύλου με ταχύτερες διαδικασίες.
Πογκρόμ κατά μεταναστών στην Κωνσταντινούπολης
Στη σκιά της ανακοίνωσης για αναστολή της συμφωνίας με την Ε.Ε. για επανεισδοχή οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν συλλάβει περισσότερους από 6.000 μετανάστες και πρόσφυγες, ανάμεσά τους και Σύρους, στο πλαίσιο της νέας αντιμεταναστευτικής πολιτικής που εφαρμόζουν. 





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια