Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η εγκληματικότητα και η Αστυνομία - του Κων/νου Τζέκη


Δεν  ξέρω αν η εγκληματικότητα αυξήθηκε στα χρόνια της προηγούμενης Κυβέρνησης ή αν την περίοδο εκείνη διογκώθηκε η δημοσιότητα ορισμένων εγκλημάτων στις μεγάλες πόλεις ίδια στην
Αθήνα, που έδινε την εντύπωση μιας αναρχούμενης πόλης, από τα εγκλήματα εκείνα που συγκινούσαν την κοινή γνώμη.
Πράγματι ορισμένες δράσεις των εγκληματιών, όπως οι επιθέσεις  του Ρουβίκωνα, οι ανατινάξεις των ΑΤΜ, οι σκληρότητα των ληστών που βασάνιζαν ανήμπορους και άρρωστους γέρους,  υπερκάλυπταν την πράγματι σπουδαία  αποτελεσματικότητα για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος αλλά την εξιχνίαση  των ανθρωποκτόνων.
Η επαναφορά του κ. ΧρυσοχοΪδη  και του κ. Οικονόμου, τους οποίους τιμώ και σέβομαι βαθύτατα, αποτελεί πράγματι σοβαρή εγγύηση για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μέτρων περιορισμού της εγκληματικότητας, αλλά οι βιαστικοί θα πρέπει να περιμένουν.
Να περιμένουν να επαναπροσδιορισθεί η εγκληματικότητα, να σχεδιασθούν μέτρα άμεσα για την δημιουργία πνεύματος ασφάλειας στους πολίτες, αλλά και έμμεσα για την στερέωση της ασφάλειας στη χώρα μας.
Μπορεί να απαιτηθούν στελέχη που πιθανόν να μην υπάρχουν στην Αστυνομία ή τα υπάρχοντα να διακατέχονται από πνεύμα ηττοπάθειας και μοιρολατρίας. Σαν κάτι τέτοιο να υπήρχε, αφού οι δράστες ανατίναζαν κάθε βράδυ τα ΑΤΜ και η Αστυνομία δεν επέλεξε μερικές δεκάδες ΑΤΜ στα οποία να έστηνε "λούφες" ώστε να συλλάβει τους εγκληματίες.
Δεν μπορεί κάθε βράδυ ο Ρουβίκωνας να εισέβαλε σε Πρεσβείες κλπ, γνωστοί στην Αστυνομία, από τις κατά καιρούς προσαγωγές και μην μπορούσε να προλάβει μια έστω μια επίθεση.
Ο εγκληματίας θα πρέπει να  αισθανθεί την επιθετικότητα και το πνεύμα υπεροχής της Αστυνομίας, γιατί τότε θα κάνει λάθη και θα πέσει στα χέρια της.
Απαιτείται σοβαρός σχεδιασμός με προτεραιότητες, αφού ιεραρχηθούν τα προβλήματα  και βέβαια ανάλογη ανοχή του κοινού, το οποίο θα πρέπει να δίδει τις πληροφορίες πριν το έγκλημα και όχι ύστερα απ' αυτό.
Από την άλλη, θα πρέπει να επανασχεδιασθεί ολόκληρη η Αστυνομία.
Μπροστά στην κινητικότητα της πληροφορίας και στην τεράστια μετακίνηση των μαζών για πρόσκαιρους λόγους πχ διακοπές, ποδόσφαιρο, η Αστυνομία έχει να αντιπαρατάξει μια διασπαρμένη και κατακερματισμένη οργάνωση, από τον καιρό της σύστασής της που εκτός των άλλων είναι στατική. Παντού Αστυνομικά Τμήματα. με ελάχιστους διαθέσιμους για το έγκλημα Αστυνομικούς.  Λείπουν τα Αστυνομικά Κέντρα εξυπηρέτησης,(ΚΕΠ), οι επιχειρησιακές μονάδες με υποδομές σκοπευτηρίων και άθλησης των υπηρετούντων, τα νηπιοτροφεία και νηπιαγωγεία  για τις μεγάλες μονάδες. Λείπει μια μονάδα ταχυκίνητη να καλύπτει όλα τα μέτρα της Αττικής, χωρίς να απασχολείται κάθε μέρα με πορείες και ποδόσφαιρα ο Αστυνομικός, που θα πάρει το ρεπό του την καθημερινή σε βάρος της Αστυνόμευσης.
Από την άλλη οι μεγάλες μονάδες που είναι αντίθετες με το σωστό μάνατζμεντ θα πρέπει να διαχωριστούν.  Αίφνης η ΓΑΔΑ μπορεί να διαχωριστεί σε μια ΓΑΔΑ Ασφάλειας και μια ΓΑΔΑ Αστυνομίας με έναν Αντιστράτηγο επικεφαλής. Αυτός ο διαχωρισμός θα είναι προς το συμφέρον της εύκολης και γρήγορης μεταφοράς της εντολής αλλά και ευκολότερα διοικούμενος.
Οι σχολές της Αστυνομίας θα πρέπει να διδάσκουν πληροφορική και ξένες γλώσσες. σε Πανεπιστημιακό επίπεδο, ώστε οι απόφοιτοι να είναι κομπιουτεράδες.  Θα πρέπει να εγκαταλειφθεί το ημί-στρατιωτικό μοντέλο εκπαίδευσης και να αντικατασταθεί με ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό μοντέλο.
Τέλος το Τροχαίο Ατύχημα θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ως πρόβλημα αγωγής υγείας για τη χώρα μας και να υποστηριχθούν σύλλογοι ευαισθητοποιημένοι ώστε να υπάρχει η συμμετοχή του πολίτη στην κατανόηση του κινδύνου από την τροχαία παραβατικότητα.
Με όλα αυτά που πρόχειρα ανασύρθηκαν από τις εμπειρίες μου στο Αστυνομικό Σώμα δεν σημαίνει ότι θα αντιμετωπισθεί και θα πληγεί το έγκλημα, αφού οι παράμετροι εγγίζουν και άλλες δομές του κράτους. Η δυσκολία εξεύρεσης εργασίας για τους αποφυλακισθέντες, το πρόβλημα των ουσιών, οι κοινωνικές δομές, οι υποδομές στις πόλεις, η Δημοτική Αστυνομία, η Δικαστική ατιμωρησία και κωλυσιεργία, είναι σοβαροί παράμετροι για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Πάνω απ' όλα όμως θα πρέπει να αλλάξει το πνεύμα των  Αστυνομικών. Με ηττοπάθεια και ρουτίνα δεν γίνεται τίποτα. Αυτό θεωρώ ότι θα είναι το πρώτο μέλημα του Υπουργού.

Ας τους βοηθήσουμε και ας αφήσουμε στην άκρη τις κομματικές παρωπίδες. Ο ίδιος μας έδειξε το δρόμο. Ας τον ακολουθήσουμε.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια