Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σοφία Νικολάου: Η μικροεγκληματικότητα ως δείκτης ανασφάλειας


Η εκλογική περιφέρεια της Α΄ Αθήνας περιλαμβάνει, ως γνωστόν, όλο τον Δήμο Αθηναίων. Περιλαμβάνει, δηλαδή, περιοχές, όπως η Ομόνοια, τα Σεπόλια, ο Άγιος Παντελεήμονας και τα
Εξάρχεια. Περιοχές που καθημερινά ζουν και βιώνουν την υποβάθμιση, μα κυρίως την ανασφάλεια. Περιοχές που θα συνεχίσουν να εγκαταλείπονται από τους Αθηναίους, όσο τους κυριεύει ο φόβος και η ανησυχία για το αν θα μπορούν να κυκλοφορήσουν στους δρόμους της ίδιας της γειτονιάς τους.
Πριν λίγο καιρό, η ΕΛ.ΑΣ. έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για την εγκληματικότητα στην πατρίδα μας, αναφορικά με το προηγούμενο έτος (2018). Μεταξύ όλων εκείνων των στοιχείων που παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι και η καταγραφή του δεδομένου που όλοι βιώνουμε γύρω μας: Μέσα σε έναν χρόνο, μετά από μία σειρά αυξήσεων τα προηγούμενα χρόνια, οι μικροληστείες του δρόμου αυξήθηκαν. Μπορεί η αύξηση να μην φαντάζει δραματική, αν, όμως, προστεθεί στη σειρά των ετήσιων αυξήσεων, τότε έχουμε να κάνουμε με ένα πρόβλημα που χρόνο με τον χρόνο γιγαντώνεται.
Ακόμα κι αν σε απόλυτους αριθμούς, οι ληστείες σε καταστήματα και τράπεζες μειώθηκαν σε ασήμαντο βαθμό, παρατηρούμε μία αρκετά σοβαρή αύξηση στις ληστείες σε πρατήρια υγρών καυσίμων, σε πρακτορεία Ο.Π.Α.Π., σε ΕΛ.ΤΑ., σε οικίες και, τέλος, σε περίπτερα.
Εκείνο, όμως, που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι η άνω του φυσιολογικού αύξηση στις αποκαλούμενες «μικροληστείες» του δρόμου. Από 1.584 το 2017, τον επόμενο ακριβώς χρόνο έγιναν 1.692!
Τι είδους ληστείες είναι αυτές; Είναι οι ληστείες που συμβαίνουν στις γειτονιές μας, στους δρόμους της πόλης μας, στο κέντρο, ή σε μικρά παράπλευρα δρομάκια. Είναι οι μικροληστείες κατά του φίλου μας, του γείτονα, του διπλανού μας, ακόμα και του εαυτού μας. Είναι και η μικροληστεία που είδαμε να συμβαίνει δίπλα μας στην Ομόνοια, αλλά ο φόβος μας απέτρεψε να εμπλακούμε και είναι λογικό. Είναι και άλλες, όμως, όπως η ληστεία που έγινε εις βάρος μας, είχε «λεία» 50 ευρώ και φοβηθήκαμε να καταγγείλουμε.
Όλες αυτές οι περιπτώσεις, όμως, φτιάχνουν τον αριθμό της μικροεγκληματικότητας, που ανθεί γύρω μας. Εκείνης της μικροεγκληματικότητας που καλλιέργησε το κυβερνητικό χάιδεμα αυτιών στους εγκληματίες, οι νόμοι απελευθερωτές και το γενικότερο αίσθημα ατιμωρησίας.
Είναι αυτά τα τρία φαινόμενα που πρέπει επιτέλους να εκλείψουν, εάν θέλουμε η πόλη μας να ξαναγίνει ασφαλής και οι γειτονιές της υπέροχες. Όπως τους αξίζει.

Γράφει η Σοφία Νικολάου
Υποψήφια Βουλευτής ΝΔ Α΄ Αθήνας
Δικηγόρος





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια