Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ο Κωνσταντίνος Τζέκης γράφει για τα τροχαία ατυχήματα


Κείμενο τού Κωνσταντίνου Τζέκη: Κάθε φορά, που συμβαίνει στη χώρα μας ένα τροχαίο, με θύμα επώνυμο μέλος της κοινωνίας μας, θυμούνται όλα τα ΜΜΕ, τα τροχαία, τις επιπτώσεις τους
στην Ελληνική κοινωνία και όλες τις δυσμενείς παραμέτρους. Μόνο τότε.
Όμως πάνω από χίλια πεντακόσια παιδιά, νέοι άνθρωποι, έφηβοι, είναι θύματα θανατηφόρων ατυχημάτων ετησίως και περίπου 20.000 άνθρωποι, τραυματίες ή ανάπηροι και δυστυχώς πολλοί απ' αυτούς με μόνιμη αναπηρία.
Παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις του τροχαίου, κανένα πολιτικό κόμμα, κανένας φορέας κοινωνικού προσανατολισμού δεν το συμπεριλαμβάνει στις δραστηριότητές του, προεκλογικά, εκτός από ελάχιστες φωνές που μοιάζουν να αλυχτούν σαν πληγωμένοι και εγκαταλειμμένοι εξωγήινοι.
Κατά καιρούς, εμφανίζονται "σπουδαίοι ειδικοί" επί γενικών θεμάτων, παράγοντες, Υπουργοί κλπ και εξαγγέλλουν μέτρα μείωσης των τροχαίων απειλώντας τους αλαφιασμένους οδηγούς με εξοντωτικές ποινές, αφαιρέσεις διπλωμάτων και αδειών κυκλοφορίας, τεράστια πρόστιμα και περιμένουν μάταια να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα.
Έναντι όλων αυτών των μέτρων και πριν από όλα αυτά θα έπρεπε να πρυτανεύσει η λογική και η αποφασιστική στάση της αρμόδιας Αρχής. Όμως ποιά είναι αυτή;
Κανένα Υπουργείο δεν υιοθετεί το τροχαίο ατύχημα σαν αρμοδιότητά του και κανένας Υπουργός δεν σκέφτεται ή δεν  θέλει να το εναγκαλισθεί. Εξαίρεση αποτέλεσε η προσπάθεια, πράγματι σοβαρή   του τότε Υπουργού Δημόσιας Τάξης, αλλά και νυν, του κ. Χρυσοχοϊδη με το πρόγραμμα "καθ' οδόν".  Έκτοτε και μέχρι σήμερα σιωπή. Μόνο το κλάμα της μάνας στο κοιμητήριο, μας θυμίζει ένα χρέος. το αυτονόητο.
Κανένας ΚΟΚ στη χώρα μας, δεν υιοθετεί τους ψυχολογικούς παράγοντες ως σοβαρή αιτία της τροχαίας παραβατικότητας. Δεν αναρωτιέται,   ο ειδικός, γιατί το παιδί πατάει το γκάζι ερωτικά και με πάθος, γιατί κάνει σούζες και κόντρες, γιατί οδηγεί αψηφώντας τους κινδύνους, που κοίτα ειρωνεία τους γνωρίζει. Όμως θα έπρεπε οι ψυχολογικοί παράγοντες να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη κατά την αντιατυχηματική πολιτική.
Κανένας ΚΟΚ στη χώρα μας δεν προβλέπει την παρακολούθηση διδασκαλίας από καταρτισμένους ειδικούς της Τροχαίας ή άλλων φορέων, των παραβατικών οδηγών, ώστε να κατανοήσουν την επικινδυνότητα των παραβάσεων του ΚΟΚ. Αντί αυτών προβλέπονται αφαιρέσεις με επακόλουθο να γεμίζουν τα γραφεία των Βουλευτών από αιτήματα ακύρωσης των ποινών.
Κανένας ΚΟΚ δεν προβλέπει τον έλεγχο και των άλλων ουσιών, πλην του οινοπνεύματος. Όμως είναι δυνατός ο έλεγχος επί τόπου των ουσιών, φυσικά με κανόνες προφύλαξης της προσωπικότητας του ελεγχόμενου. Όλοι γνωρίζουμε ότι μεγάλος αριθμός οδηγών παίρνουν ηρεμιστικά, χασίς, οποιοειδή κλπ. Όμως περνούν από έλεγχο αλκοτέστ πεντακάθαροι και....μαστουρωμένοι. 
Κανένας ΚΟΚ δεν προβλέπει την ίδρυση συλλόγων ή την υποστήριξη των υπαρχόντων, ώστε ο πολίτης να συμμετάσχει στην προσπάθεια για μείωση ατυχημάτων, μέσα από την κατανόηση των κινδύνων τροχαίων παραβάσεων.
Κανένας ΚΟΚ δεν προβλέπει την ίδρυση επιτροπών μελέτης των  σημείων των οδών που υπάρχει έξαρση ατυχημάτων για άμεση τεχνική παρέμβαση, εάν και όταν υπάρχει ελαττωματική τεχνική κατασκευή.
Κανένας ΚΟΚ δεν προβλέπει την υπαγωγή του τροχαίου ατυχήματος σε θέμα αγωγής υγείας. Δεν προβλέπει τον βομβαρδισμό της κοινωνίας με μηνύματα, συνθήματα, ταινίες διδακτικού περιεχομένου. Σιωπή. Παντού σιωπή.
Από την άλλη ισχύουν άκαρδοι νόμοι που απειλούν με βαρύτατα πρόστιμα, ενώ κανένας τροχονόμος δεν επιβάλλει με ήρεμη συνείδηση αυτά πρόστιμα. Αίφνις όταν μια παράβαση απειλεί 600,700,1000 ευρώ δύσκολα ο τροχονόμος, που ο μισθός του είναι τόσος, δεν θα επιβάλει αυτό το πρόστιμο, προτιμώντας να αλλάξει την παράβαση και να επιβάλει μικρότερη ποινή. Καλύτερα πολλοί έλεγχοι με μικρά πρόστιμα, παρά ελάχιστοι με μεγάλα.
Όλα όσα ανέφερα δεν έχουν το ελάχιστο κόστος για την πολιτεία. Απλά η πρόταση βλέπει την τροχαία παραβατικότητα ως σύμπτωμα της οδικής οργής και της ανασφάλειας των Ελλήνων, λόγω των κοινωνικών προβλημάτων, αλλά και της ιδιοσυγκρασίας των συμπολιτών μας, να θεωρούν το εαυτό τους έξυπνους, μάγκες, ανώτερους από τους άλλους και φυσικά με μπάρμπα στην Κορώνη για να τους σώζει αν παραβατούν.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια