Πότε το ποπ κορν μπορεί να γίνει επικίνδυνο για την υγεία μας;Το ποπ κόρν είναι ένα τρόφιμο με πολλά οφέλη λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες, αλλά και του μικρού αριθμού θερμίδων που περιέχει.

Αυτό το γεγονός δικαιολογεί εν μέρει το χαρακτηρισμό «υγιεινό σνακ» και την… άνευ ορίων κατανάλωσή του στον κινηματογράφο ή άλλες περιστάσεις.

Πριν αρχίσετε, όμως, να καταναλώνετε ποπ κόρν με τις χούφτες, πρέπει να είστε προσεκτικοί, καθώς δεν είναι όλα φτιαγμένα με τον ίδιο τρόπο. Όταν το ποπ κόρν φτιάχνεται με τη χρήση θερμού αέρα και είναι ελαφρώς αλατισμένο, τότε αποτελεί όντως υγιεινό σνακ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι καταναλώνεται ολόκληρο με τη φλούδα και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, χαρακτηριστικά που έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, κάποιων μορφών καρκίνου και άλλων προβλημάτων υγείας.

Σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών, τα μισά δημητριακά που καταναλώνουμε, πρέπει να είναι ολικής αλέσεως. Κάθε μερίδα ποπ κόρν περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες από το ψωμί ολικής αλέσεως.

Το ποπ κόρν είναι φθηνό, νόστιμο και όταν προετοιμάζεται σωστά, αποτελεί υγιεινή εναλλακτική για όσους δεν τρώνε αρκετά φρούτα και λαχανικά ή δημητριακά ολικής αλέσεως.

Το ποπ κόρν που θα βρείτε, όμως, στον κινηματογράφο διαφέρει πολύ από αυτό που φτιάχνεται στο σπίτι. Μία μερίδα ποπ κόρν κινηματογράφου μπορεί να δίνει έως και 1.090 θερμίδες και 2.650mg νατρίου. Το νάτριο, δηλαδή το αλάτι, αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου υπέρτασης και εγκεφαλικού και πρέπει να αποφεύγεται για την πρόληψη των καρδιαγγειακών. Κάποια ποπ κόρν παρασκευάζονται επίσης με κραμβέλαιο, ενώ άλλα είναι επικαλυμμένα με ζάχαρη.


Τα συσκευασμένα ποπ κόρν που προορίζονται για φούρνο μικροκυμάτων, είναι επίσης πολύ επιβλαβή για την υγεία και έρευνες έχουν δείξει ότι συνδέονται με προβλήματα στη λειτουργία των πνευμόνων. Ο λόγος είναι ότι περιέχουν διακετύλιο, έναν αρωματικό παράγοντα, που αρχικά ερευνήθηκε από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (CDC) ως ένοχο για τον «πνεύμονα ποπ κόρν», ένα είδος βρογχίτιδας που προσβάλλει τους εργαζομένους σε εργοστάσια που φτιάχνουν ποπ κόρν για φούρνο μικροκυμάτων και σε εγκαταστάσεις που καβουρδίζουν καφέ.

Αν και το διακετύλιο είναι ασφαλές για κατανάλωση, η εισπνοή του «με τη μορφή και την ποσότητα, που ενδέχεται να εκτεθούν οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία τροφίμων και χημικών ουσιών», μπορεί να προκαλέσει πνευμονική νόσο, σύμφωνα με το «CDC». Οι παθήσεις περιλαμβάνουν αποφρακτική βρογχιολίτιδα, στην οποία οι μικροί αεραγωγοί των πνευμόνων καταστρέφονται από ουλώδη ιστό και φλεγμονή.

Εκτός από φυτικές ίνες, το ποπ κόρν είναι επίσης πλούσιο σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ενώσεις που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και την υγεία του πεπτικού, ενώ συμβάλλουν στη μείωση κάποιων μορφών καρκίνου.

Ένα άλλο πλεονέκτημα, τέλος, είναι ότι προκαλεί κορεσμό που σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες και το χαμηλό αριθμό θερμίδων βοηθούν στην προσπάθεια απώλειας βάρους.


Πηγή: onmed.gr