Γαστρεντερίτιδα του καλοκαιριού: Πού οφείλεται και πώς θα περάσει πιο γρήγορα;Οι γαστρεντερίτιδες του καλοκαιριού είναι ένας πολύ συχνός, αλλά και πολύ δυσάρεστος «επισκέπτης» των  διακοπών μας.

Οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν τον πολλαπλασιασμό διαφόρων μικροοργανισμών, με συνέπεια οι γαστρεντερίτιδες να εκδηλώνονται είτε σε μεμονωμένα άτομα, είτε με τη μορφή μικρής επιδημίας.

Οι επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι  τα συμπτώματά της διαρκούν λίγες ημέρες και δεν απαιτούν ειδική θεραπεία εκτός από την επαρκή πρόσληψη υγρών.

Ένοχες αιτίες

Οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες προκαλούνται από ποικιλία ιών, με πιο συχνούς τους νοροϊούς. Η λοίμωξη από νοροϊούς χαρακτηρίζεται κυρίως από εμέτους. Πιο σπάνια μπορεί να προκαλέσει διάρροια, ναυτία, κοιλιακό άλγος, μυαλγία, πυρετό και κεφαλαλγία.

Οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες μεταδίδονται γρήγορα:
 • Από άτομο σε άτομο (μέσω ιών που μεταφέρονται με τα χέρια)
 • Μέσω μολυσμένων επιφανειών, αντικειμένων, τροφίμων ή νερού που μολύνεται από τα χέρια ασθενών
 • Αερογενώς, όταν ένας ασθενής κάνει εμετό και τα σωματίδια του ιού διασκορπιστούν στον αέρα (σαν ομίχλη). Σε τέτοια περίπτωση μπορεί να μολυνθούν άλλα άτομα που βρίσκονται στον ίδιο χώρο.

Όταν οφείλονται σε βακτήριο

Οι βακτηριακές γαστρεντερίτιδες δεν μεταδίδονται τόσο εύκολα όσο οι ιογενείς από άτομο σε άτομο. Μπορεί, όμως, να επηρεάσουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων, εάν η εστία τους είναι μολυσμένο τρόφιμο ή νερό.

Τα συμπτώματα της βακτηριακής γαστρεντερίτιδας κατά κανόνα περιλαμβάνουν πυρετό, κεφαλαλγία, κοιλιακά άλγη, διάρροια, ναυτία και εμέτους. Εμφανίζονται 2-5 ημέρες έπειτα από την κατανάλωση του μολυσμένου τροφίμου ή νερού και μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες.

Συνήθως, αρκεί η επαρκής πρόσληψη υγρών, ενώ η χρήση αντιβιοτικών περιορίζεται σε παιδιά και ενήλικες με μειωμένη ανοσία.

Οι βακτηριακές γαστρεντερίτιδες μεταδίδονται με κατανάλωση:
 • Μολυσμένου νερού
 • Ωμού ή ατελώς ψημένου μολυσμένου τροφίμου
 • Τροφίμου που μολύνεται από ασθενή ή φορέα χειριστή τροφίμων
 • Τροφίμου κακώς συντηρημένου, με συνέπεια τον πολλαπλασιασμό μικροοργανισμών

Συμβουλές προστασίας

Για να μειώσετε τις πιθανότητές σας να νοσήσετε από γαστρεντερίτιδα το καλοκαίρι, φροντίστε:
 1. Να τηρείτε τους κανόνες υγιεινής.
 2. Να καταναλώνετε ασφαλή τρόφιμα και νερό.
 3. Σε περίπτωση ταξιδιού σε χώρες υψηλού κινδύνου, πρέπει να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα (κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού, αποφυγή κατανάλωσης ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων τροφίμων κ.ά.).

Αν εμφανίσετε συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και για την αποφυγή μετάδοσης του νοσήματος, συνιστάται να απέχετε από:
 1. Το χειρισμό τροφίμων
 2. Χώρους με πολλά άτομα
 3. Χώρους όπου φιλοξενούνται ευπαθή άτομα (π.χ. οίκους ευγηρίας, βρεφονηπιακούς σταθμούς)

Η αποχή πρέπει να διαρκέσει έως ότου υποχωρήσουν πλήρως τα συμπτώματα και για τουλάχιστον δύο επιπλέον ημέρες.


Πηγή: healthreport.gr