Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Βαλεριάνα: Χρησιμοποιήστε την σωστά για να αποφύγετε τις παρενέργειες



Τα τελευταία χρόνια, η βαλεριάνα (ρίζα) έχει διαδοθεί ως μια «σπιτική» λύση σε προβλήματα ύπνου (αϋπνία).

Επιπλέον, υπάρχουν και στην αγορά πλέον κάποια προϊόντα με βαλεριάνα, που ενδεχομένως να περιέχουν επικίνδυνες ξένες ουσίες/πρόσθετα. Πρέπει να θυμάστε πάντα να ενημερώνεστε από το γιατρό και το φαρμακοποιό σας για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το προϊόν που θέλετε να χρησιμοποιήσετε.

Πώς γίνεται η σωστή της χρήση;

Λαμβάνεται από το στόμα, συνήθως 30 λεπτά έως 2 ώρες πριν τον ύπνο, ή σύμφωνα με άλλες οδηγίες. Ακολουθήστε όλες τις οδηγίες στη συσκευασία του προϊόντος. Αν δεν είστε βέβαιοι για οποιαδήποτε από τις πληροφορίες, συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας. Ο γενικός κανόνας είναι πως η βαλεριάνα, ως φυτικό συμπλήρωμα, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για περισσότερο από 4 εβδομάδες. Για να μειωθεί η πιθανότητα ενδεχομένων παρενεργειών από την απότομη διακοπή της χρήσης βαλεριάνας, συνιστάται να μειώνετε σταδιακά τη δοσολογία και τη συχνότητα που τη λαμβάνετε, για διάστημα 1-2 εβδομάδων, προτού σταματήσετε εντελώς. Συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας για περισσότερες λεπτομέρειες. Αν η κατάστασή σας επιμένει ή χειροτερεύει ή αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε ένα σοβαρό ιατρικό πρόβλημα, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Προσοχή στις πιθανές παρενέργειες

Οι πιο κοινές παρενέργειες που μπορεί να οφείλονται στην λήψη βαλεριάνας είναι:
  1. Πονοκέφαλος
  2. Ανησυχία
  3. Στομαχικές διαταραχές
  4. Υπνηλία/κόπωση μετά το ξύπνημα

Εάν οποιαδήποτε από αυτές τις επιπτώσεις εμμένουν ή επιδεινώνονται, επικοινωνήστε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας άμεσα. Ενημερώστε το γιατρό σας αμέσως εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες σπάνιες, αλλά πολύ σοβαρές παρενέργειες:
  1. Επίμονη ναυτία/εμετός
  2. Στομαχικός/κοιλιακός πόνος
  3. Κιτρίνισμα στα μάτια/δέρμα
  4. Σκούρα ούρα
  5. Ακραία κόπωση

Η σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε αυτό το προϊόν είναι πολύ σπάνια. Ωστόσο, αναζητήστε άμεση ιατρική περίθαλψη, αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα μιας σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης στη βαλεριάνα:
  1. Εξάνθημα
  2. Κνησμός/πρήξιμο (ιδιαίτερα σε πρόσωπο/γλώσσα/λαιμό)
  3. Σοβαρή ζαλάδα
  4. Δυσκολία στην αναπνοή

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτή δεν είναι μια πλήρης λίστα των πιθανών παρενεργειών από τη λήψη βαλεριάνας. Εάν παρατηρήσετε άλλες παρενέργειες που δεν αναφέρονται παραπάνω, επικοινωνήστε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας άμεσα!


Βαλεριάνα: Πώς να πάρετε τις κατάλληλες προφυλάξεις

Πριν πάρετε βαλεριάνα, ενημερώστε το γιατρό σας για πιθανές αλλεργικές επιδράσεις ή αν έχετε οποιεσδήποτε άλλες αλλεργίες. Αυτό το προϊόν μπορεί να περιέχει αδρανή συστατικά, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή άλλα προβλήματα. Μιλήστε με το φαρμακοποιό σας για περισσότερες λεπτομέρειες. Σε κάθε περίπτωση, προτού πάρετε βαλεριάνα πρέπει να ξέρετε τα εξής:
  • Προβλήματα με το συκώτι: Οι υγρές μορφές αυτού του συμπληρώματος μπορεί να περιέχουν ζάχαρη ή/και αλκοόλ. Συνιστάται προσοχή εάν έχετε διαβήτη, ηπατική νόσο ή αν έχετε πρόβλημα αλκοολισμού.
  • Η βαλεριάνα προκαλεί υπνηλία. Μην οδηγείτε, μη χειρίζεστε μηχανήματα ή να κάνετε οποιαδήποτε δραστηριότητα που απαιτεί εγρήγορση, έως ότου είστε βέβαιοι ότι μπορείτε να εκτελέσετε αυτές τις δραστηριότητες με ασφάλεια.
  • Η βαλεριάνα δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά, αφού είναι άγνωστο μέχρι στιγμής αν αυτό το προϊόν περνά στο μητρικό γάλα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όλα τα παραπάνω αφορούν τη λήψη βαλεριάνας με χάπια από το στόμα, ως συμπλήρωμα. Δεν αφορούν τη λήψη της με άλλους τρόπους (π.χ. τσάι από αποξηραμένη βαλεριάνα).


Πηγή: iatropedia.gr




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια