Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Επιμένουν στην καταγγελία ότι το ΛΣ παρέδωσε μετανάστες στους Τούρκους και επανέρχονται με νέο βίντεο


Αναδημοσιεύουμε από το Indymedia: Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της Τετάρτης, 17 Ιουλίου 2019, λίγο μετά τις 4:30 τα ξημερώματα ελληνικό σκάφος του Λιμενικού εγκατέλειψε 34 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και 14 παιδιά, σε θαλάσσιο χώρο ανοιχτά του Αγαθονησίου, αφήνοντας να τους συλλάβει η τουρκική ακτοφυλακή η οποία βρισκόταν μερικές δεκάδες μέτρα πιο πέρα. Και το δεύτερο αυτό βίντεο διάρκειας δύο λεπτών (εδώ το πρώτο βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=1k2THtF9h6M το οποίο και αναρτήθηκε στο Athens Indymedia στο https://athens.indymedia.org/post/1599244/), τραβηγμένο μέσα από τη βάρκα από τους ίδιους τους πρόσφυγες, ξεκαθαρίζει τα πράγματα, παρά τον ισχυρισμό του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος σε χθεσινή συνέντευξή του (ΑNT1, εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί») έκανε λόγο για ασαφές δημοσίευμα από την εφσυν και άλλα ΜΜΕ»: «Δεν το ξέρω, αυτό το βίντεο δεν είναι σαφές, δεν φαίνεται αν είναι σε ελληνικά ή τουρκικά χωρικά ύδατα».
«Ολα πρέπει να γίνονται βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Το να απωθούν μια βάρκα είναι, όπως ξέρετε, παράνομο. Παράνομη οδηγία εμείς δεν θα δώσουμε. Αυστηρότητα στην επιτήρηση των συνόρων ναι», δήλωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, παραδεχόμενος ότι οι επαναπροωθήσεις είναι παράνομες.
«Δεν είναι η πρώτη επαναπροώθηση, όμως αυτή τη φορά υπάρχει βίντεο. Σε προηγούμενα βίντεο είδαμε άνδρες με μάσκες και όπλα, χωρίς διακριτικά, μέσα στα ελληνικά ύδατα να σπρώχνουν βάρκες προς την Τουρκία. Ποιος άλλος ένστολος μέσα σε στρατιωτικές φουσκωτές βάρκες μπορεί να κρατάει όπλα εντός του ελληνικού θαλάσσιου χώρου εκτός από στελέχη του Λιμενικού αναφέρει η οργάνωση Aegean Boat Report η οποία δημοσίευσε αρχικά το βίντεο.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αρνείται ότι αυτό συμβαίνει. Από τα δύο βίντεο σχετικά με το πρόσφατο περιστατικό, φαίνεται καθαρά πως το ελληνικό σκάφος σπρώχνει τη βάρκα των προσφύγων στα τουρκικά ύδατα, γιατί είναι γνωστό πως το Ελληνικό Λιμενικό δεν θα έμπαινε ποτέ στον τουρκικό χώρο».
Στο πρώτο βίντεο-ντοκουμέντο διακρίνεται σκάφος του Λιμενικού να βρίσκεται πολύ κοντά στη φουσκωτή βάρκα με τους πρόσφυγες και να πραγματοποιεί μανούβρες προσπαθώντας να σπρώξει την πλαστική βάρκα να αλλάξει κατεύθυνση. Σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται να υπάρχει οποιαδήποτε προσπάθεια να διασωθούν οι επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και 14 παιδιά.
Την ίδια ώρα ακούγονται οι πρόσφυγες να φωνάζουν συνεχώς προς το σκάφος στα αγγλικά «Οχι Τουρκία, όχι Τουρκία, όχι!», με τα παιδιά να κλαίνε· το ελληνικό σκάφος αποχωρεί και στη συνέχεια, όπως φαίνεται στο βίντεο, σε πολύ κοντινό σημείο βρίσκεται σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής (Sahik Guvelnik 21), που φέρεται να περιμένει τη βάρκα και να προβαίνει σε συλλήψεις. Από την εικόνα στο βίντεο είναι εμφανές πως το ελληνικό και το τουρκικό σκάφος βρίσκονται πολύ κοντά το ένα με το άλλο.
Το περιστατικό συνέβη λίγα λεπτά μετά τις 4.30 τα ξημερώματα της Τετάρτης 17 Ιουλίου και την ίδια μέρα εκδίδεται ανακοίνωση των τουρκικών αρχών για τη σύλληψη «34 παράνομων μεταναστών (14 άνδρες, 6 γυναίκες, 14 παιδιά), 27 από τη Συρία, 6 από το Ιράκ και ένας Παλαιστίνιος, στα ανοιχτά των ακτών του Μεντερέζ σε λαστιχένια βάρκα».
Εξάλλου, το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος σε διάφορα δημοσιεύματα σε καθεστωτικά ΜΜΕ όπως Βήμα και In.gr προχωρά σε διάψευση της καταγγελίας περί επαναπροώθησης μεταναστών που επέβαιναν σε λέμβο προς την Τουρκία.
Όμως στο δεύτερο βίντεο που αναρτήθηκε, βλέπουμε από άλλη γωνία το ελληνικό σκάφος να πλευρίζει τη βάρκα, να πετάει τα φώτα πάνω στους πρόσφυγες, οι οποίοι φωνάζουν μπερδεμένοι «Οχι Τουρκία!», να κάνει επικίνδυνο ελιγμό σπρώχνοντας με τα κύματα τη βάρκα προς τα τουρκικά ύδατα, ενώ δύο λιμενικοί απλά παρακολουθούν τους πρόσφυγες και στη συνέχεια να αποχωρεί. Με την αποχώρηση οι πρόσφυγες πανηγυρίζουν αρχικά και σηκώνουν ψηλά τα χέρια τους νομίζοντας ότι ναι μεν δεν τους διέσωσαν, αλλά τουλάχιστον τους επιτρέπουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους, όμως μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα βλέπουν έντρομοι το τουρκικό σκάφος να πλησιάζει, με στόχο να τους συλλάβει, το οποίο και γίνεται.
Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό βίντεο έγινε γνωστό μετά την ανάρτηση του στο Athens Indymedia, όπως άλλωστε μεταδόθηκε από τα εμπορικά ΜΜΕ, με την κλασσική ατάκα “σε γνωστή σελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου δημοσιεύθηκε βίντεο που κλπ, κλπ.”.






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια