Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Είτε ανασταλεί είτε όχι ο νέος Ποινικός Κώδικας επηρεάζει όλες τις μεγάλες δίκες της χώρας


Αντίκτυπο σε πολύκροτες υποθέσεις που απασχολούν την κοινή γνώμη έχει η εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα, εφόσον ίσχυσε  έστω και για μια ημέρα. Ουσιαστικά δηλαδή είναι νομικά
αδιάφορο αν ανασταλεί ή όχι η εφαρμογή του , όπως προσανατολίζεται η κυβέρνηση , μιας και ήδη έχει παράξει αποτέλεσμα και επηρεάσει όλες αυτές τις υποθέσεις, που αφορούν κυρίως «διασπάθιση» δημοσίου χρήματος.
Όπως ήδη είναι γνωστό (έχει γραφτεί η σχετική εισαγγελική πρόταση) η δίκη της Siemens είναι μία εξ αυτών. Με τις αλλαγές στον Π.Κ. πολλές από τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται υπάλληλοι του ΟΤΕ δεν αξιολογούνται πλέον ποινικά, καθώς δεν θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι. Το ίδιο ισχύει και για στελέχη της ελληνικής και γερμανικής Siemens τα οποία κατηγορούνται στην ίδια υπόθεση. Και γι’ αυτούς οι αξιόποινες πράξεις έχουν παραγραφεί, εκτός από εκείνα τα πρόσωπα που συνδέονται με καταβολή χρημάτων στον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη. Η δωροδοκία πολιτικών προσώπων και δικαστών παραμένει κακούργημα.
Επίσης στην υπόθεση της εταιρείας ορθοπεδικών Depuy Ελλάς οι δωροδοκίες προς ορθοπεδικούς θεωρούνται πλέον πλημμέλημα, γιατί όσοι ενέχονται δεν είναι υπουργοί ή δικαστές.
Αλλαγές πάντως διαπιστώνονται με τον νέο Π.Κ. και σε υποθέσεις των εξοπλιστικών. Με τον νέο Κώδικα όποιος δωροδοκεί ενεργητικά διώκεται με ελαφρύτερες ποινές. Το σκεπτικό πίσω από αυτή τη νομοθετική προσέγγιση είναι ότι τα στελέχη ιδιωτικών εταιρειών δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και ευθύνες όπως τα πρόσωπα σε θέσεις δημοσίου συμφέροντος. Αντίστοιχα, ελαφρύτερες ποινές έχουν να αντιμετωπίσουν όσοι δωροδοκούνται για να υπογράψουν συμβάσεις που ούτως ή άλλως θα υπέγραφαν, δηλαδή δωροδοκούνται για να κάνουν μια ενέργεια που θεωρείται νόμιμη.
Μεγάλη τραπεζική υπόθεση που επηρεάζεται από τις νέες διατάξεις είναι αυτή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Ακόμη για τα δάνεια των κομμάτων οι εμπλεκόμενοι τραπεζικοί δεν θεωρούνται πλέον «δημόσιοι υπάλληλοι» και οι πράξεις τους δεν επισύρουν τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια