Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αλήθειες και ψέματα για τις φυλακές Κορυδαλλού


Η... αναδρομική ευαισθητοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο διαχρονικό αίτημα των φορέων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά δεν φαίνεται να στηρίζεται σε μελέτη για την απορρόφηση των
κρατουμένων σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα και έγινε περισσότερο προς άγραν ψήφων σε μια περιοχή όπου η Ν.Δ. βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με βάση τα αποτελέσματα των πρόσφατων εθνικών εκλογών.
Με ευθύνη των κυβερνήσεων της Ν.Δ., το 2005 ακυρώθηκε το σχέδιο που είχε συμφωνηθεί τρία χρόνια νωρίτερα και προέβλεπε την κατασκευή 15 νέων σωφρονιστικών καταστημάτων στην Αττική και στην περιφέρεια, με συνολικές υποδομές που θα επαρκούσαν για 3.000 φυλακισμένους.
Η ολοκλήρωση του κατασκευαστικού προγράμματος, που υλοποιήθηκε μόνο κατά ένα μέρος, θα επέτρεπε τη σταδιακή κατάργηση των φυλακών Κορυδαλλού και την απόδοση της έκτασης των 260 στρεμμάτων στους δημότες.
Υπενθυμίζεται ότι πολύ κοντά στους ψηλούς τοίχους με τα συρματοπλέγματα, σε απόσταση αναπνοής, λειτουργούν έντεκα σχολικές μονάδες, πέντε παιδικοί σταθμοί και αθλητικές εγκαταστάσεις!
Η... αναδρομική ευαισθητοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο διαχρονικό αίτημα των φορέων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά δεν φαίνεται να στηρίζεται σε μελέτη για την απορρόφηση των κρατουμένων σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα και έγινε περισσότερο προς άγραν ψήφων σε μια περιοχή όπου η Ν.Δ. βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με βάση τα αποτελέσματα των πρόσφατων εθνικών εκλογών.
«Οι φυλακές Κορυδαλλού μεταφέρονται εκτός αστικού ιστού και φεύγουν από τη Δυτική Αθήνα. Οι παλαιές εγκαταστάσεις κατεδαφίζονται και στη θέση των φυλακών θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο με χώρους άθλησης και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ο Κορυδαλλός και οι γύρω γειτονιές, επιτέλους, θα ανασάνουν. Δυτική Αθήνα είναι και ο Πειραιάς», ανέφερε κατά λέξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας το περασμένο Σάββατο από το βήμα της Βουλής τις προγραμματικές θέσεις της νέας κυβέρνησης.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, το κτιριακό συγκρότημα των φυλακών βρισκόταν στην άκρη του Δήμου Κορυδαλλού.
Η κατασκευή του είχε ξεκινήσει το 1961 και ακολούθησαν διαδοχικές επεκτάσεις, αλλά σχεδόν από την έναρξη λειτουργίας του ήταν πια κοντά στον οικιστικό ιστό, ο οποίος εξασφάλιζε φθηνή στέγη σε εσωτερικούς μετανάστες που αναζητούσαν μεροκάματο στις βιομηχανίες της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.
Το Ρυθμιστικό Σχέδιο
Το καθολικό αίτημα των κατοίκων του Κορυδαλλού για απομάκρυνση των φυλακών προβάλλεται συνεχώς από το 1974, αλλά χρειάστηκε να περάσουν 40 χρόνια για να θεσμοθετηθεί, το 2014, μέσα από το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής.
Τρία χρόνια πριν, είχε εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο Σωφρονιστικών Καταστημάτων, που αποτελεί προϋπόθεση για τη μεταφορά των κρατουμένων σε άλλες περιοχές, αλλά ώς σήμερα δεν έχει ψηφιστεί, προφανώς λόγω των αντιδράσεων στις περιοχές υποδοχής των νέων φυλακών.
Για τους ίδιους λόγους δεν υλοποιήθηκαν οι δύο συμφωνίες που είχαν υπογραφεί την περίοδο 2000-2001 από τους συναρμόδιους υπουργούς Δικαιοσύνης και ΠΕΧΩΔΕ, που περιλάμβαναν χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή νέων φυλακών.
Το 1996, πάντως, ελευθερώθηκαν τα πρώτα 26 στρέμματα που καταλάμβαναν οι φυλακές Ανηλίκων, οι οποίες μεταφέρθηκαν στον Αυλώνα. Το δεύτερο βήμα έγινε το 2016, όταν ξεκίνησε η κατεδάφιση της πτέρυγας των Γυναικείων Φυλακών και στα περίπου 10 στρέμματα της έκτασης ξεκίνησε η δημιουργία χώρου πρασίνου και αναψυχής.
«Η εξαγγελία γίνεται στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης από το βήμα της Βουλής και αυτό της δίνει χαρακτήρα δέσμευσης, την οποία βεβαίως και χαιρετίζουμε», αναφέρει σε δήλωσή του ο απερχόμενος δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης.
Σημειώνει, ωστόσο, ότι προϋπόθεση για την υλοποίηση του μέτρου αποτελεί η ψήφιση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου Σωφρονιστικών Καταστημάτων.
Να σημειωθεί ότι έως τώρα δεν έχει υπάρξει κάποια δημόσια τοποθέτηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης και δεν έχει γίνει κάποια κίνηση από το μέγαρο Μαξίμου, όπως συνέβη με το Τατόι και το Αρχαιολογικό Μουσείο.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια