Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αρχές Αυγούστου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι μελέτες για το νέο αστυνομικό μέγαρο Ρεθύμνου


Αρχές Αυγούστου αναμένεται να ολοκληρωθούν και να παραδοθούν αρμοδίως οι μελέτες που βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, ώστε να είναι πλήρης ο φάκελος για το έργο της δημιουργίας του νέου
αστυνομικού μεγάρου στις εγκαταστάσεις της σχολής δοκίμων αστυφυλάκων Ρεθύμνου.
Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε στα «Ρ.Ν.» η πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων του νομού, Κατερίνα Αγόρου, οι υπόλοιπες μελέτες που εκκρεμούν, όπως είναι η στατική και μηχανολογική -δεδομένου ότι η βασική που είναι η αρχιτεκτονική μελέτη είναι ήδη έτοιμη- αναμένεται να παραδοθούν στις αρχές Αυγούστου, ενώ μέχρι τα τέλη του ίδιου μήνα, εκτιμάται ότι θα έχει εκδοθεί και η οικοδομική άδεια για την ανέγερση του κτιρίου.
Κατά συνέπεια, με βάση πάντα τα όσα ισχυρίστηκε η κα Αγόρου, μόλις ο φάκελος του έργου είναι πλήρης, θα αναζητηθεί το χρηματοδοτικό πρόγραμμα, στο οποίο θα πρέπει να ενταχθεί το έργο για την κατασκευή του.
«Τώρα για παράδειγμα κάναμε μια αλλαγή στα κουφώματα και συγκεκριμένα στα τζάμια που είχαν τα κουφώματα, διότι θέλαμε κάποια ιδιαίτερα τζάμια. Για το λόγο αυτό πήγαμε και πάλι πίσω στα χρονοδιαγράμματά μας, διότι καθετί που γίνεται αλλαγή πρέπει να έχει και κάποια έγκριση από την Τεχνική Υπηρεσία του αρχηγείου μας. Άρα, θεωρούμε ότι στα τέλη Αυγούστου θα έχουμε εκδώσει την οικοδομική άδεια, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ», σημείωσε μεταξύ άλλων η κα Αγόρου.
Ωστόσο, τα επόμενα βήματα από πλευράς της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων του νομού σχετικά με την ανέγερση του νέου αστυνομικού μεγάρου, είναι οι συναντήσεις που σχεδιάζει να κάνει το διοικητικό συμβούλιο τόσο με το νέο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όσο κα με τη νέα φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., η οποία μάλιστα γνωρίζει από «πρώτο χέρι» το πρόβλημα που υπάρχει στο Ρέθυμνο.
Άλλωστε, πέρα από τον ίδιο τον αρχηγό της ελληνικής αστυνομίας, Μιχάλη Καραμαλάκη, τόσο ο υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Ανδρέας Δασκαλάκης, όσο και ο επιτελάρχης στο αρχηγείο του σώματος, Κώστας Λαγουδάκης, είναι γνώστες των προβλημάτων που αντιμετωπίζει χρόνια τώρα το προσωπικό -πολιτικό και μη- της αστυνομικής διεύθυνσης Ρεθύμνου, εξαιτίας της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το υφιστάμενο κτίριο της αστυνομίας.
Χαρακτηριστικά στο σημείο αυτό η Κατερίνα Αγόρου, τόνισε μεταξύ άλλων και τα παρακάτω: «Μόλις πάρουμε στα χέρια μας τις μελέτες, θα συναντηθούμε με την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, διότι είναι αυτονόητο πως η έκδοση της οικοδομικής άδειας που απαιτείται, εξαρτάται άμεσα από την φυσική μας ηγεσία. Άλλωστε, με το θέμα αυτό ασχολείται από την πρώτη στιγμή η τεχνική υπηρεσία του αρχηγείου μας. Επίσης, πέρα από την φυσική μας ηγεσία, θα επιδιώξουμε συνάντηση και με την πολιτική μας ηγεσία, προκειμένου να συζητήσουμε εκ νέου το όλο θέμα. Κατά συνέπεια προσδοκούμε πολλά και πιστεύω ότι έφτασε η ώρα να «ξεφύγουμε» πια από αυτό το κτίριο».

Καθοριστική η εξέλιξη του περασμένου Απριλίου
Εν τω μεταξύ, μόλις στις αρχές του περασμένου Απριλίου, «άνοιξε» κυριολεκτικά ο δρόμος για την υλοποίηση της δέσμευσης του αρμόδιου υπουργείου για την ανέγερση του νέου αστυνομικού μεγάρου στις εγκαταστάσεις της σχολής, καθώς τότε δημοσιεύθηκε σε Φ.Ε.Κ. η τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης, που αφορά στο θέμα αυτό.
Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πλέον εμπόδια για την έκδοση της οικοδομικής άδειας και κατά συνέπεια το έργο θα μπορεί να ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, όπως άλλωστε προανέφερε και η κα Αγόρου.
Σημειώνεται ότι η βασική φιλοσοφία της μελέτης είναι να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι υπάρχοντες χώροι της σχολής δοκίμων αστυφυλάκων, ώστε να συνυπάρχουν αρμονικά τόσο το νέο αστυνομικό μέγαρο, όσο και το τμήμα δοκίμων αστυφυλάκων.

Η μελέτη
Η μελέτη, που έγινε με βάση το κτιριολογικό πρόγραμμα που δόθηκε στον αρχιτέκτονα, Μάνο Τσάκωνα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αφορά σε ένα σύγχρονο και ασφαλές κτίριο, με βάση τα δεδομένα που απαιτεί η σημερινή εποχή και σύμφωνα με αυτά που σχετίζονται με ένα άνετο εργασιακό περιβάλλον. Πρόκειται λοιπόν, για κτίριο τεσσάρων επιπέδων: ισόγειο και τρεις όροφοι συν το υπόγειο (έχει αφαιρεθεί το ένα εκ των δυο υπογείων).
Σύμφωνα με τελικά αρχιτεκτονικά σχέδια η μελέτη του έργου προβλέπει τα παρακάτω:
Εμβαδόν νέου οικοπέδου: 2.891,77 τ.μ.
(Ο σημερινός Ναός Αγίας Ειρήνης στη συμβολή των οδών Ασκούτση και Δαφέρμου και είσοδο από τον αύλειο χώρο της σχολής Χωροφυλακής, θα αποτελεί νέο ανεξάρτητο οικόπεδο με είσοδο από την οδό Δαφέρμου).
Όροφοι: 4.
Σύνολο Δόμησης: 2.317,89 τ.μ. (συμπεριλαμβάνονται τα τ.μ. και των 2 κλιμακοστασίων).
Χώροι Γραφείων: 90 (σύμφωνα με το κτιριολογικό πρόγραμμα είχαν ζητηθεί 70).
Αμφιθέατρο 70 θέσεων (σύμφωνα με το κτιριολογικό πρόγραμμα δεν είχε ζητηθεί).
Κυλικείο με αίθουσα 50 καθισμάτων.
Αίθουσα συσκέψεων 25 ατόμων (σύμφωνα με το κτιριολογικό πρόγραμμα δεν είχε ζητηθεί).
Υπόγειοι χώροι: 1.590,85 τ.μ.
(περιλαμβάνουν χώρους στάθμευσης, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, αποδυτήρια και τις αποθηκευτικούς χώρους όλων των υπηρεσιών).
Χώροι στάθμευσης εντός του οικοπέδου: 44 Ι.Χ., 2 λεωφορεία, 22 μηχανές.
(σύμφωνα με το κτιριολογικό πρόγραμμα είχαν ζητηθεί θέσεις για 40 Ι.Χ., 2 λεωφορεία και 15 μηχανές).
Κύρια είσοδος (είσοδος κοινού)
Από οδό Ζυμβρακάκη (στο σημερινό επίπεδο του δρόμου).
Δεύτερη είσοδος (υπηρεσιακή)
Από οδό Δαφέρμου (νότια του οικοπέδου).
Στεγαζόμενες Υπηρεσίες:
1) Διεύθυνση Αστυνομίας
2) Αστυνομικό τμήμα
3) Υποδιεύθυνση ασφαλείας
4) Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών
5) Τμήμα Τροχαίας
6) Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας
7) Τμήμα Αστυνομικών Επιχειρήσεων.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια