Καλύτερη μνήμη έχουν οι ηλικιωμένες που εργάζοντανΧαμηλότερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης έχουν οι ηλικιωμένες γυναίκες που δεν δούλεψαν ποτέ κατά τη διάρκεια της ζωής τους συγκριτικά με εκείνες που εργάζονταν.

Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης, την οποία επικαλείται η Telegraph. Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε πως οι νέες ενήλικες γυναίκες που είχαν αμειβόμενη εργασία, παρουσιάζουν πιο αργή έκπτωση μνήμης στη μετέπειτα ζωής τους. Ωστόσο, πρόσφατα ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ξυπνούν τη μνήμη με ηλεκτρομαγνητική διέγερση.

Μνήμη και εργασία

Η Ελίζαμπεθ Μέιντα, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, υποστήριξε πως ο χρόνος που περνάει μια γυναίκα στην εργασία συνδέεται με τη διατήρηση των γνωστικών της ικανοτήτων. Η ίδια μάλιστα δήλωσε πως η συμμετοχή των γυναικών στο αμειβόμενο εργατικό δυναμικό προλαμβάνει την έκπτωση μνήμης στη μετέπειτα ζωή και εξηγεί ότι αυτό πιθανώς συμβαίνει λόγω της πνευματικής διέγερσης και του οικονομικού και κοινωνικού οφέλους που προσφέρει η εργασία.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 6.300 γυναικών από τις ΗΠΑ που είχαν γεννηθεί μεταξύ του 1935 και του 1956 και ήταν, στην αρχή της μελέτης, περίπου 50 ετών. Οι επιδόσεις μνήμης εκτιμούνταν κάθε δύο χρόνια με τη χρήση συγκεκριμένων τεστ.

Στις γυναίκες 60 έως 70 ετών βρέθηκε ότι η έκπτωση της μνήμης ήταν ταχύτερη κατά 61% στις μητέρες που δεν δούλευαν συγκριτικά με εκείνες που δούλευαν. Τα αποτελέσματα ήταν αντίστοιχα για τις γυναίκες που δεν ήταν μητέρες, ενώ καλό στη μνήμη κάνει και η σωματική άσκηση.

Η Γιάνα Βόιγκ, επικεφαλής έρευνας του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Alzheimer’s Research UK», σχολιάζοντας την έρευνα δήλωσε πως «αν και τα δεδομένα δεν μας δίνουν πληροφορίες για τη σχέση της εργασίας με το Αλτσχάιμερ, συμβάλλουν στο να κατανοήσουμε καλύτερα την υγεία του εγκεφάλου μας και πώς να τη διατηρήσουμε». Η ίδια επίσης προσθέτει πως «τα πρώιμα αυτά ευρήματα μπορούν να αποτελέσουν ένα μέσο στήριξης της προσπάθειας αύξησης του αριθμού των γυναικών στο εργατικό δυναμικό».


Πηγές: telegraph.co.uk, ΑΠΕ – ΜΠΕ, iefimerida.gr