Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τα νέα επιστημονικά στοιχεία για τον καρκίνο του στομάχου



Ένα στρώμα κυττάρων που μοιάζουν με φυσιολογική επένδυση στο στομάχι πάνω από τις θέσεις του καρκίνου του στομάχου μπορεί να μην εντοπιστεί μετά από λοίμωξη που προέρχεται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Σε πρόσφατη μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Hiroshima έχουν αποκαλύψει την προέλευση αυτού του στρώματος κυττάρων: παράγεται από τον ίδιο τον ιστό του καρκίνου.

Το Helicobacter pylori (H. pylori) είναι ένας τύπος βακτηρίων που ζει στο στομάχι των ανθρώπων. Για να επιβιώσουν από το σκληρό περιβάλλον αυτά τα βακτήρια μπορούν να εξουδετερώσουν το οξύ του στομάχου. Το H. pylori είναι η κύρια αιτία του καρκίνου του στομάχου, ενός από τους συνηθέστερους τύπους καρκίνου που μπορεί να έχει χαμηλό ποσοστό επιβίωσης. Τα βακτήρια προκαλούν φλεγμονή με έγχυση μιας τοξικής ουσίας στα κύτταρα του βλεννογόνου, τα οποία ευθυγραμμίζουν το στομάχι. Αυτή η καταστροφή και αναγέννηση αυτών των κυττάρων μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνου του στομάχου.

Σε αυτήν τη μελέτη, ο καθηγητής Kazuaki Chayama από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Χιροσίμα και η ομάδα του βρήκαν την προέλευση ενός περίεργου στρώματος κυττάρων που ήταν παρόν στις περιοχές του καρκίνου του στομάχου μετά από τη θεραπεία του H. pylori. Αυτό το στρώμα, που ονομάζεται ELA (επιθήλιο με χαμηλή άτυπη μορφή), μοιάζει με φυσιολογικά βλεννογονικά κύτταρα που ευθυγραμμίζουν το στομάχι και λειτουργούν σα μάσκα για να κρύψουν τον καρκίνο του στομάχου. Μέχρι τώρα, οι ερευνητές δεν ήταν σίγουροι από πού προήλθε αυτό το στρώμα. «Ήταν πολύ ενδιαφέρον επιστημονικά να διαπιστώσουμε ότι ο καρκίνος επαναλαμβάνεται ακόμα και μετά την εξάλειψη των αιτιωδών βακτηριδίων», λέει ο Chayama.

Η μόλυνση από το Η. Pylori θεραπεύεται μετά από μια πορεία αντιβιοτικών, αλλά η μόλυνση αφήνει την ευαισθησία στο στομάχι.

Η εκρίζωση του H. pylori επηρεάζει την αναγέννηση του γαστρικού βλεννογόνου. Μετά την εκρίζωση υπάρχουν πολλές κοκκινωπές «τρύπες» στο στομάχι, οι περισσότερες από τις οποίες δεν είναι καρκίνοι. Δύσκολο είναι να εντοπιστεί ο βλεννογόνος ELA μεταξύ των τακτικών βλεννογόνων» εξηγεί ο Chayama.

Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε μια προκαταρκτική μελέτη σε 10 ασθενείς μετά από γαστρικές επεμβάσεις και έψαξε αυτό το στρώμα κυττάρων. Το DNA των κυττάρων ELA μελετήθηκε εντατικά και βρέθηκε ότι είναι ταυτόσημο με τα καρκινικά κύτταρα του στομάχου. Το ELA ολοκληρώθηκε να προέρχεται από τον ιστό του καρκίνου του στομάχου.

Αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι ακόμα και μετά την εξάλειψη του H. pylori υπάρχει ακόμα κίνδυνος καρκίνου του στομάχου για ορισμένους ασθενείς. Ο καρκίνος του στομάχου μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί λόγω της θέσης του και του γεγονότος ότι η ασθένεια μπορεί να προχωρήσει αργά. Αυτό δεν βοηθήθηκε από την ELA που καλύπτει τον καρκίνο μετά την αφαίρεση του αιτιώδους παράγοντα.

Ο Chayama τονίζει ότι οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν αυτό το στρώμα, ώστε να μη χάσουν πιθανές περιοχές καρκίνου του στομάχου και ότι είναι σημαντικό για τους ασθενείς να συνεχίσουν να κάνουν εξετάσεις ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας με H. pylori.


Πηγή: healthweb.gr




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια