Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Παράνομα καταφύγια, παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς και φιλόζωοι… νεοναζιστές


«Τρελά» πράγματα συμβαίνουν στην Πάτρα (μολονότι «τρελά νερά» υπάρχουν μόνο στη Χαλκίδα). Την περασμένη Τρίτη (2.7.2019), ο οικείος αντιπεριφερειάρχης Γρηγόρης Αλεξόπουλος αποφάσισε (ως είχε υποχρέωση εκ του νόμου) το κλείσιμο ενός παράνομου καταφύγιου ζώων συντροφιάς στο Γιαννισκάρι του Δήμου Δυτικής Αχαΐας.  Πριν από τέσσερις μέρες, όμως, την Παρασκευή 28 Ιούνη, ο πρόεδρος Πρωτοδικών Γεώργιος Αντωνιάδης χορήγησε προσωρινή διαταγή, την οποία ζήτησαν οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές αυτού του παράνομου καταφύγιου ζώων συντροφιάς, απαγορεύοντας την πρόσβαση εκείνων που ανακάλυψαν και κατήγγειλαν την ύπαρξή του!
 
Δεν υπάρχει το τεκμήριο της άγνοιας των πραγματικών περιστατικών. Ο πρόεδρος Πρωτοδικών είχε ενημερωθεί από την εφημερίδα μας (από τον υπογράφοντα αυτή την έρευνα) για την ύπαρξη αυτού του παράνομου καταφύγιου και για την αναμενόμενη προσυπογραφή από τον αντιπεριφερειάρχη της εισήγησης των αρμόδιων υπηρεσιών για κλείσιμο του παράνομου καταφύγιου.
 
Επειδή τα παραπάνω ενδεχομένως να σας φαίνονται γριφώδη, θα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, ώστε να σας βάλουμε στο κλίμα της έρευνας που διεξάγουμε εδώ και καιρό, η οποία έχει όχι μόνο κοινωνικό αλλά και πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς εμπλέκονται και οι νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής.
 

Χρυσοφόρο εμπόριο με το μανδύα της «ζωοφιλίας»
 
Το Φλεβάρη του 2016, όλες σχεδόν οι  ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο κατέληξαν σε ένα κοινό ψήφισμα «σχετικά με τη θέσπιση συμβατών συστημάτων για την καταγραφή των ζώων συντροφιάς στα κράτη μέλη». Στο ψήφισμα αυτό σημειώνεται ότι «το παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς, συμπεριλαμβανομένων των αγρίων και εξωτικών ζώων, συνδέεται με το σοβαρό και οργανωμένο έγκλημα, σύμφωνα με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τις αρμόδιες αρχές». Οτι «τα στοιχεία από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, τις αρμόδιες αρχές και τους κτηνιάτρους καταδεικνύουν με σαφή τρόπο την αυξανόμενη κατάχρηση του συστήματος μετακίνησης των ζώων συντροφιάς, το οποίο αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης για εμπορικούς σκοπούς». 
 
Το Ευρωκοινοβούλιο «προς μεγάλη του ανησυχία διαπιστώνει ότι αυξάνεται το εμπόριο, τόσο νόμιμο όσο και παράνομο, των άγριων ζώων που διατηρούνται ως ζώα συντροφιάς». Πήρε επίσης υπόψη του το γεγονός ότι «το 70% των νέων ασθενειών που έχουν εμφανισθεί σε ανθρώπους κατά τις πρόσφατες δεκαετίες είναι ζωικής προέλευσης, και ότι τα ζώα τα οποία συχνά χρησιμοποιούνται ως ζώα συντροφιάς είναι φορείς ζωονόσων, συμπεριλαμβανομένης της λύσσας».
 
Οταν ένα θέμα φτάνει στο Ευρωκοινοβούλιο και αυτό καταλήγει σε ένα σχεδόν ομόφωνο ψήφισμα, σημαίνει ότι τα πράγματα είναι κάτι παραπάνω από σοβαρά, ότι έχουν φτάσει «στο μη παρέκει». Σε ευρωενωσίτικα κείμενα μπορεί να βρει κανείς στοιχεία όπως ότι κάθε μήνα 46.000 σκύλοι ανταλλάσονται μεταξύ μελών της ΕΕ και απ' αυτούς τους σκύλους λιγότεροι από τους μισούς καταγράφονται στο σύστημα διακίνησης. Οτι ο ετήσιος τζίρος για τη συντήρηση, εκτροφή και εμπορική εκμετάλλευση γάτων και σκύλων στην ΕΕ φτάνει τα 13 δισ. ευρώ! Οτι υπάρχει τεράστια παρανομία σ' αυτό το εμπόριο, που γίνεται σε μεγάλη έκταση αδιαφανώς.
 
Εχουμε, λοιπόν, ένα μεγάλο κύκλωμα παράνομης εκτροφής και εμπορίας ζώων συντροφιάς, το οποίο σε σημαντικό βαθμό καλύπτεται πίσω από ζωοφιλικές βιτρίνες. Καθόλου παράξενο. Και οι οργανώσεις της μαφίας στήνουν κοινωφελή ιδρύματα παρέα με την Εκκλησία!
 
Εδώ και καιρό, έχοντας στη διάθεσή μας κάποιες πληροφορίες, την εγκυρότητα των οποίων διαπιστώσαμε, μελετήσαμε την ισχύουσα νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς, την πολιτική που ασκείται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όλων των κυβερνήσεων, το ρόλο που παίζουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που έχουν επιφορτιστεί με τον έλεγχο όσον αφορά τα ζώα συντροφιάς, το ρόλο των αστυνομικών και δικαστικών μηχανισμών και ξεκινήσαμε την έρευνά μας, τα πρώτα στοιχεία της οποίας παρουσιάζουμε μ’ αυτό το ρεπορτάζ.
 

Νεοναζιστική… ζωοφιλία
 
Ο Χίτλερ εμφανιζόταν συχνά παρέα με το αγαπημένο του λυκόσκυλο. Δε νομίζουμε ότι αυτό κατέστησε ζωόφιλους τους πολιτικούς του επιγόνους. Ειδικά στην Ελλάδα, αυτοί ασχολούνται με πιο… πεζά πράγματα. Κι έχουν αποδείξει πως το χρώμα και η μυρωδιά του χρήματος κάθε άλλο παρά ασυγκίνητους τους αφήνει (δείτε και το ξεκατίνιασμα με τις καταγγελίες των πρώην ευρωβουλευτών).
 
Εν πάση περιπτώσει, ερευνώντας το ζήτημα των παράνομων καταφυγίων ζώων συντροφιάς, «σκοντάψαμε» αναγκαστικά στις Ερωτήσεις που έχει καταθέσει στη Βουλή η σύζυγος του φίρερ των νεοναζιστών, Ελένη Ζαρούλια, η οποία επαίρεται για τη ζωοφιλία της. Πέραν αυτών, διαπιστώσαμε ότι η ιστοσελίδα του νεοναζιστικού μορφώματος παρουσίασε με μεγάλο καμάρι την εξόρμηση που η βουλευτής και κυρία του φίρερ είχε κάνει στην Ανατολική Αττική στις 3 Σεπτέμβρη του 2017, διαμορφώνοντας ένα χώρο για τη δημιουργία παράνομου καταφυγίου ζώων συντροφιάς.
 
Εγραφε η νεοναζιστική ιστοσελίδα:
 
«Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε μια ιδιαίτερη δράση σε συνεργασία της Τ.Ο. Ανατολικής Αττικής και του Οικολογικού Τομέα του Κινήματος “Πράσινη Πτέρυγα“ (sic!). Συγκεκριμένα, κλιμάκια Συναγωνιστών, παρουσία της Συναγωνίστριας και Βουλευτή Ελένης Ζαρούλια, του Μέλους της Κεντρικής Επιτροπής Παπαγεωργίου Γεώργιου, του γραμματέα της Τ.Ο. Ανατολικής Αττικής Θεοδωρίδη Παναγιώτη (…) μαζί με μια ομάδα φιλόζωωνπου έχουν επιμεριστεί την φροντίδα σκύλων, προχώρησαν σε πολύωρη εργασία για την διαμόρφωση ειδικού χώρου σε περιοχή της Ανατολικής Αττικής με σκοπό να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό αδέσποτων ζώων (…).
 
Το Λαϊκό Εθνικιστικό Κίνημα έδειξε για ακόμα μια φορά ότι απέναντι στην οκνηρία του κρατικού μηχανισμού και της δημοτικής αρχής (…). Οι Εθνικιστές πραγματοποίησαν αποψίλωση στον χώρο του καταφυγίου και προσέφεραν μεγάλη ποσότητα τροφής για τους μικρούς μας φίλους , κερδίζοντας την αγάπη που μόνο δίνουν» (οι εμφάσεις δικές μας).
 
Την περασμένη Δευτέρα, επικοινωνήσαμε με την ΤΟ Ανατολικής Αττικής, που έχει έδρα την Αρτέμιδα (Λούτσα), καλώντας στο κινητό 6947285818 που αναγράφεται στην ιστοσελίδα των χρυσαυγιτών για όποιον θέλει πληροφορίες. Ζητήσαμε απ' αυτόν που απάντησε το τηλέφωνο του γραμματέα της ΤΟ Π. Θεοδωρίδη, που είχε συμμετάσχει στην κατασκευή του παράνομου καταφύγιου σκύλων. Αρνήθηκε να μας το δώσει και ζήτησε περισσότερα στοιχεία. Δεν κρύψαμε τίποτα. Του είπαμε όνομα και ιδιότητα, ενημερώνοντάς τον ότι κάνουμε και το ρεπορτάζ στη δίκη της ΧΑ για λογαριασμό της Κόντρας.
 
Μας ενημέρωσε ότι λέγεται Γ. Παπαγεωργίου και ότι πράγματι η ΧΑ βοήθησε στην κατασκευή ενός καταφύγιου σκύλων στην περιοχή του δήμου Σπάτων-Αρτέμιδας (αρνήθηκε σθεναρά να μας πει σε ποιο ακριβώς σημείο), μετά από πρωτοβουλία που πήρε ιδιωτικός φορέας, λόγω της αδιαφορίας του Δήμου. Του επισημάναμε, φυσικά, ότι παγίως η ΧΑ εμφανίζεται να σπεύδει σε βοήθεια τρίτων και πως, εν πάση περιπτώσει, η Ζαρούλια, που όπως και ο ίδιος πήρε ενεργά μέρος στην κατασκευή του καταφυγίου σκύλων, οφείλει να γνωρίζει ότι αυτό απαγορεύεται. Και απαγορεύεται γιατί μέσω τέτοιων ιδιωτικών καταφυγίων γίνεται το παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς σε χώρες της ΕΕ. Εκείνοι που πωλούν παρανόμως ζώα πρέπει πρώτα να τα συγκεντρώσουν σε κάποιο χώρο.
 
Για τη σχετική δράση και το κίνητρο της Ζαρούλια έχουμε συγκεντρώσει πλούσιο υλικό. Προς το παρόν μένουμε μόνο σε όσα αφορούν το παράνομο καταφύγιο στην περιοχή του δήμου Σπάτων-Αρτέμιδας.
 
Σε ό,τι αφορά τον Γεώργιο Παπαγεωργίου, που απαντά στο κινητό της ΤΟ Ανατολικής Αττικής των νεοναζιστών, να πούμε ότι κατέθεσε στη δίκη της ΧΑ στις 13 Μάρτη του 2019 ως μάρτυρας υπεράσπισης του Καιάδα (Γερμενή). Οταν η πρόεδρος τον ρώτησε με τι ασχολείται, απάντησε: «Τώρα άνεργος, πριν ήμουν στο ΑΙΓΙΣ, στο Ιδρυμα Γεωπολιτικών και Ιστορικών Σπουδών της ΧΑ». Μήπως διαχειρίζεται και το παράνομο καταφύγιο σκύλων στην Αρτέμιδα για λογαριασμό της Ζαρούλια; Απλώς ρωτάμε.
 
Εμείς, όπως οφείλαμε, επικοινωνήσαμε την περασμένη Τρίτη με τον προϊστάμενο της αρμόδιας Διεύθυνσης (Διεύθυνση Προγραμματισμού) του δήμου Σπάτων-Αρτέμιδας κ. Αρβανιτίδη, καταγγείλαμε ότι στο Δήμο του η ΧΑ κατασκεύασε παράνομο καταφύγιο ζώων συντροφιάς και απαιτήσαμε να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία κλεισίματός του. Επειδή δεν τον είδαμε πολύ «ζεστό», θα επανέλθουμε, προκειμένου ο προϊστάμενος να υποχρεωθεί να εφαρμόσει τη νομιμότητα.
 

Τα αίσχη της Πάτρας
 
Οταν ξεκινήσαμε την έρευνά μας, είχαμε την πληροφορία ότι στην Πάτρα λειτουργούν παράνομα καταφύγια σκύλων και ότι μέσω της γραμμής Πάτρα-Ανκόνα γίνεται παράνομη διακίνηση ζώων συντροφιάς. Μια πραγματικά ζωόφιλη Πατρινιά, η Ελισάβετ Σίνη, κάνει αγώνα για να κλείσουν αυτά τα παράνομα καταφύγια και στις 20 Μάρτη του 2019 είχε καταγγείλει την ύπαρξη παράνομου καταφυγίου ζώων συντροφιάς στο Γιαννισκάρι της Δυτικής Αχαΐας.
 
Αυτό το παράνομο καταφύγιο το κατασκεύασε, σύμφωνα με δήλωσή του, την άνοιξη του 2018 κάποιος Γεώργιος  Παπαγεωργίου (δεν ξέρουμε αν έχει κάποια σχέση με τον συνονόματό του χρυσαυγίτη της Αρτέμιδας ή αν πρόκειται για τυχαία συνωνυμία επί ενός πολύ διαδεδομένου ελληνικού επώνυμου). Ισχυρίζεται ότι δήθεν δε γνώριζε ότι απαιτείται άδεια λειτουργίας του. Ψεύδεται και ιδού γιατί. Από τις 4 Οκτώβρη του 2016, είναι μέλος του συλλόγου «Φιλόζωοι Εθελοντές Πάτρας» και μάλιστα γραμματέας στην προσωρινή διοίκησή του. Ως στέλεχος αυτού του συλλόγου γνώριζε τους νόμους 4039/2012 και 604/1977, σύμφωνα με τους οποίους καταφύγια ζώων συντροφιάς επιτρέπεται να κατασκευάζουν μόνο οι δήμοι.
 
Μέλος του ίδιου συλλόγου (παράλληλα και νομική του σύμβουλος) είναι και η δικηγόρος Ελένη Αρβανίτη, κόρη του πρώην βουλευτή Αχαΐας της ΧΑ Μ. Αρβανίτη και συνήγορος υπεράσπισής του στη δίκη της ΧΑ. Οταν είσαι στον ίδιο σύλλογο με μια δικηγόρο, δεν υπάρχει περίπτωση να μη ξέρεις ένα κομβικό ζήτημα της ισχύουσας νομοθεσίας, όπως είναι η απαγόρευση ανέγερσης και διαχείρισης καταφυγίων ζώων συντροφιάς από ιδιώτες.
 
Σημαντικό και άκρως ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην παράγραφο 2 του άρθρου 2 του Καταστατικού του εν λόγω συλλόγου προβλέπεται παράνομος σκοπός! Αναφέρει: «Η φροντίδα των αδέσποτων ζώων, με την δημιουργία προγραμμάτων και δράσεων σίτισης, στειρώσεων, υιοθεσιών, περίθαλψης, προώθησης φιλοξενιών και προστασίας από την κακοποίηση, με την ίδρυση και διαχείριση καταφυγίων για αδέσποτα ζώα συντροφιάς».
 
Οι σκοποί που περιγράφονται σ' αυτή την παράγραφο επιτρέπεται να υλοποιηθούν μόνο από δήμους και όχι από φιλοζωικές οργανώσεις. Αυτό το γνωρίζουν καλά οι φιλοζωικές οργανώσεις, όπως και ο Παπαγεωργίου, αλλά επιμένουν να τις γράφουν εκεί που δεν πιάνει μελάνι. Το γνωρίζουν καλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι υπηρεσιακοί παράγοντες, φυσικά. Επομένως, ο Παπαγεωργίου γνώριζε ότι με την κατασκευή του καταφύγιου ζώων συντροφιάς την άνοιξη του 2018 παρανομούσε!
 
Στις 20 του περασμένου Μάρτη, λοιπόν, η Ελισάβετ Σίνη, πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου «Τετράποδος Σαμάνος», κατήγγειλε ότι στην περιοχή Γιαννισκάρι του Δήμου Δυτικής Αχαΐας αντιλήφθηκε καταφύγιο ζώων συντροφιάς. Το καταφύγιο ήλεγξε ο κτηνίατρος Γ. Κανελλόπουλος, του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Κάτω Αχαΐας. Εκτός των άλλων, διαπίστωσε ότι είναι παράνομο.
 
Στις 16 Ιούνη, δημοσιογραφική αποστολή της «Κόντρας» αποτελούμενη από τους Γεράσιμο Λιόντο και Πέτρο Περάκη, μαζί με τις κυρίες Μαρία Μανωλοπούλου και Ελισάβετ Σίνη, επισκεφτήκαμε το παράνομο καταφύγιο στο Γιαννισκάρι. Από το αυτοκίνητο βγήκε μόνο ο Γεράσιμος Λιόντος και με κάμερα απαθανάτισε το παράνομο καταφύγιο (που πλέον είχε 64 σκύλους έναντι 54 που είχε μετρήσει τον Μάρτη η Ε. Σίνη). Μετά την επίσκεψη, μελετώντας τις φωτογραφίες και τα βίντεο, διαπιστώσαμε ότι ο Παπαγεωργίου είχε απομακρύνει σκύλους από τους 54 του Μάρτη και είχε προσθέσει καινούργιους.
 
Με αίτησή μας στις 19 Ιούνη ζητήσαμε από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της περιφερειακής ενότητας Αχαΐας, εκτός των άλλων, αντίγραφο της έκθεσης του κτηνίατρου Γ. Κανελλόπουλου, για να δούμε αν, εκτός των άλλων, είχε εισηγηθεί το κλείσιμο του καταφυγίου. Ακόμα δεν πήραμε τίποτα απ’ αυτά που ζητήσαμε!
 
Στην επικοινωνία που είχαμε με τον προϊστάμενο της ΔΑΟΚ, μας γνωστοποίησε ότι δεν προχώρησε -ως όφειλε, σύμφωνα με το άρθρο 12 του νόμου 604/1977- στη σύνταξη απόφασης για κλείσιμο του παράνομου καταφυγίου. Του επισημάναμε ότι αυτή η διαρκής αναβλητικότητα συνιστά παράβαση καθήκοντος. Μετά από συνεχείς «οχλήσεις» μας, ο προϊστάμενος αποφάσισε να δώσει εντολή στην αρμόδια τμηματάρχη να προχωρήσει στη σύνταξη εισήγησης προς τον αντιπεριφερειάρχη Γρ. Αλεξόπουλο για το κλείσιμο του παράνομου καταφύγιου στο Γιαννισκάρι.
 
Ενώ ήταν καθαρό και στον αντιπεριφερειάρχη, ότι το καταφύγιο είναι παράνομο, αυτός καθυστερούσε την υπογραφή της εισήγησης-απόφασης κλεισίματος. Υποχρεωθήκαμε να επικοινωνήσουμε πολλές φορές μαζί του και να του τονίσουμε ότι πρέπει να σεβαστεί τη νομιμότητα. Του θυμίσαμε ότι με αυτή την αναβλητικότητά του διαπράττει το ποινικό αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Τον ενημερώσαμε, επίσης, ότι η μητέρα του Παπαγεωργίου και η δικηγόρος και μέλος του συλλόγου «Φιλόζωοι Εθελοντές Πάτρας» Ε. Αρβανίτη εκμεταλλεύονται την αναβλητικότητά του και κάνουν αγωγές σε βάρος δύο πραγματικά φιλόζωων γυναικών.
 
Ετσι, μετά τις επανειλημμένες «οχλήσεις» μας, ο αντιπεριφερειάρχης Αλεξόπουλος αποφάσισε και υπέγραψε την Τρίτη 2 Ιούλη την απόφαση της ΔΑΟΚ για κλείσιμο του παράνομου αυτού καταφυγίου (ολόκληρη η απόφαση εδώ).
 
Η μητέρα του Παπαγεωργίου, λοιπόν, με την ιδιότητα της ιδιοκτήτριας του οικοπέδου στο οποίο είχε κατασκευαστεί το παράνομο καταφύγιο σκύλων και με δικηγόρο την Ε. Αρβανίτη, κατέθεσε «Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων προστασίας της προσωπικότητας, παύσης συκοφαντικής δυσφήμησης και απαγόρευσης προσέγγισης» κατά της Μαρίας Μανωλοπούλου και της Ελισάβετ Σίνη, ζητώντας και την έκδοση προσωρινής διαταγής. Η υπόθεση εκδικάστηκε την Παρασκευή 28 Ιούνηαπό τον πρόεδρο Πρωτοδικών Γ. Αντωνιάδη, ο οποίος αγνόησε τα σημαντικότερα δεδομένα της υπόθεσης, που του εξέθεσε ο συνήγορος των Μανωλοπούλου και Σίνη. Οτι η Παπαγεωργίου και η συνήγορός τους στρέφονται μόνο κατά των δύο πραγματικά φιλόζωων γυναικών και όχι και κατά του δημοσιογράφου της «Κόντρας», ο οποίος πήγε επίσης στο παράνομο καταφύγιο. Οτι στο δημόσιο δρόμο δεν υπήρχε σήμανση απαγόρευσης προσέγγισης στο καταφύγιο, το οποίο μάλιστα είναι παράνομο. Αγνόησε και τη δική μας επισήμανση ότι η ΔΑΟΚ έχει χαρακτηρίσει παράνομο το καταφύγιο και έχει εισηγηθεί το κλείσιμό του, ενώ αναμένεται η υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον αντιπεριφερειάρχη. Εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύει στις δύο γυναίκες να προσεγγίζουν το καταφύγιο του Παπαγεωργίου στα 100 μέτρα (όχι στα 500 που ζητούσε η Παπαγεωργίου). Τα ασφαλιστικά μέτρα θα συζητηθούν στις 22 Αυγούστου του 2019.
 
Γιατί βιάστηκε ο πρόεδρος Πρωτοδικών να βγάλει Προσωρινή Διαταγή, ενώ ενημερώθηκε ότι ήδη υπήρχε από τη ΔΑΟΚ σχέδιο απόφασης για κλείσιμο του καταφυγίου στο Γιαννισκάρι; Τώρα που ο Αντιπεριφερειάρχης υπέγραψε την απόφαση της ΔΑΟΚ, και οι 64 σκύλοι θα απομακρυνθούν και το παράνομο καταφύγιο θα σφραγιστεί, πώς μπορεί να ισχύει αυτή η προσωρινή διαταγή;
 

«Με τη γίδα στην πλάτη»
 
Εως τώρα γνωρίσαμε δύο μέλη του συλλόγου «Φιλόζωοι Εθελοντές Πάτρας», τον ιδιοκτήτη του παράνομου (και με τη βούλα πλέον) καταφύγιου Γ. Παπαγεωργίου και τη δικηγόρο Ε. Αρβανίτη. Καιρός να γνωρίσουμε και το πλέον εξέχον μέλος του, την πρόεδρο (από την ίδρυση του συλλόγου) Μαρία Θεοφανοπούλου.
 
Η εν λόγω κυρία έχει πλούσια δράση στον τομέα της εξαγωγής ζώων συντροφιάς στη Γερμανία εδώ και πολλά χρόνια (όπως είπαμε, για να μπορεί κάποιος να κάνει εξαγωγή ζώων συντροφιάς, πρέπει να υπάρχουν και καταφύγια όπου θα στοιβάζονται τα ζώα μέχρι την εξαγωγή τους).
 
Οπως γνωρίζουν οι αναγνώστες μας, εμείς δε στηριζόμαστε σε διηγήσεις, αλλά μόνο σε ντοκουμέντα. Πάμε, λοιπόν, κατευθείαν στα ντοκουμέντα.
 
Τον Δεκέμβρη του 2009, συλλαμβάνεται στην Ανκόνα η Μαρία Θεοφανοπούλου μαζί με τον Γερμανό Ρόμπερτ Ρούντολφ να μεταφέρουν παράνομα στην Ιταλία 34 σκύλους, από τους οποίους οι οκτώ απεβίωσαν κατά τη διάρκεια του θαλάσσιου ταξιδιού Πάτρα-Ανκόνα, εξαιτίας των άθλιων συνθηκών μεταφοράς. Οι ιταλικές δικαστικές αρχές κίνησαν την Ποινική διαδικασία αρ. 5655/09, από τα έγγραφα της οποίας παραθέτουμε μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα:
 
«Κατά την αποβίβαση του φορτηγού από το πλοίο, το όχημα ακινητοποιήθηκε, και με τη συνεχή υποστήριξη του προσωπικού της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, επιβεβαιώθηκε η εγκυρότητα της πληροφορίας και αποδείχθηκε η παρουσία ζώων σε αυτό, του οποίου οδηγός ήταν ο κ. Ρόμπερτ Ρούντολφ, Γερμανός πολίτης, που συνταξίδευε με την κα Θεοφανοπούλου Μαρία, Ελληνίδα πολίτη».
 
«Προκύπτει μια δήλωση των χρηστών του φορτηγού, Ρόμπερτ Ρούντολφ, Θεοφανοπούλου Μαρία και Σιαπερά Αριστείδη, που παραδόθηκε από το προσωπικό του πλοίου στον Κυβερνήτη, στην οποια οι προαναφερθέντες λαμβάνοντας την ευθύνη όσων συνέβησαν ισχυρίζονταν ότι:
 
Α) Δεν είχαν δηλώσει την παρουσία ζώων ούτε στην φορτωτική κατά την επιβίβασή τους στο πλοίο ούτε στους υπευθύνους του πλοίου (γεγονός αυτό που προκάλεσε την τοποθέτηση του φορτηγού σε ένα κλειστό κατάστρωμα –κύτος- αντί ενός ανοιχτού καταστρώματος, όπως είναι κατάλληλο από άποψη υγιεινής σε περίπτωση μεταφοράς ζωντανών ζώων).
 
…πραγματοποιήθηκαν ειδικές ιατροδικαστικές εξετάσεις… αυτές οι εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι οι μη κατάλληλες συνθήκες μεταφοράς αποτέλεσαν την αιτία θανάτου».
 
«Οι καταζητούμενοι που μετέφεραν αυτά τα ζώα είχαν στην κατοχή τους τα πιστοποιητικά αυτών καθώς και τις δηλώσεις των υποτιθέμενων Ελλήνων ιδιοκτητών των ζώων…
 
…προσπάθεια αποφυγής των διατάξεων των Ελληνικών Αρχών σχετικά με την κατοχή κατοικιδίων και/ή η ανάθεση αυτών στο εξωτερικό.
 
…Τα δικαιολογητικά που συνόδευαν τα ζώα χρειάζονταν λοιπόν μόνο για να αποπροσανατολίσουν πιθανούς “ελέγχους“, λόγος για τον οποίο φροντίστηκε η ποινική δίωξη των μεταφορέων και για το επί πλέον αδίκημα όπως προκύπτει στο άρθρο 489 του Ποινικού Κώδικα (χρήση ψευδών στοιχείων)».
 
Πέραν της παρανομίας ή μάλλον για να κρυφτεί η παρανομία, οι «φιλόζωοι» έβαλαν τα σκυλιά σ' ένα κλειστό φορτηγό και το φορτηγό σ' ένα κλειστό αμπάρι του πλοίου, με αποτέλεσμα οχτώ ζώα να μην αντέξουν την ασφυξία και να πεθάνουν.
 
Η Μαρία Θεοφανοπούλου (πρόεδρος του συλλόγου «Φιλόζωοι Εθελοντές Πάτρας», να μην ξεχνιόμαστε) εξάγει σκύλους με τα «κόλπα» αποφυγής των ελέγχων, που περιγράφουν οι ιταλικές ποινικές αρχές. Υπάρχουν και περιπτώσεις άλλων μελών αυτού του συλλόγου που επιχείρησαν να εξάγουν ζώα συντροφιάς. Υπάρχει υλικό διαφημιστικού τύπου, στο οποίο συνεργάτες της προέδρου των «Φιλόζωων Εθελοντών Πάτρας» αναφέρονται στην πρακτική της να εξάγει η ίδια ζώα συντροφιάς στην Γερμανία. «Εκτός από αυτά, η Μαρία επιμένει να συνοδεύει προσωπικά την πλειοψηφία των σκύλων της στο ταξίδι προς την Γερμανία».
 
Κλείνοντας αυτό το πρώτο μέρος της έρευνάς μας, σημειώνουμε ότι υπάρχει πολύ υλικό που δείχνει τη στενή συνεργασία της δικηγόρου Ε. Αρβανίτη με τη Ζαρούλια και τη μεγάλη βοήθεια που πρόσφερε η Ζαρούλια, ως βουλευτής, στο καταφύγιο ζώων συντροφιάς «Μέριμνα», που το έκλεισαν οι αρχές το 2015, μετά από καταγγελίες, και γενικά στο σύλλογο «Φιλόζωοι Εθελοντές Πάτρας», μέλη του οποίου έχουν φτιάξει και άλλα καταφύγια ζώων συντροφιάς στην Πάτρα (εκτός από το καταφύγιο στο Γιαννισκάρι, για το οποίο βγήκε, απόφαση σφραγίσματος).
 
Υπάρχει ακόμα πλούσιο υλικό από τη φάμπρικα των μηνύσεων που υποβάλλουν μέλη αυτού του συλλόγου σε βάρος της μαρίας Μανωλοπούλου, προκειμένου να την τρομοκρατήσουν για να σταματήσει να αποκαλύπτει την παράνομη δράση τους σε βάρος των ζώων συντροφιάς.
 
Ως προοίμιο για το δεύτερο μέρος της έρευνάς μας, θα παραθέσουμε απόσπασμα από επιστολή που απέστειλε φιλοζωϊκή οργάνωση της ΕΕ σε υψηλόβαθμο υπηρεσιακό παράγοντα του ελληνικού υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Ενημερωθήκαμε επίσης ότι μόνο από την Κρήτη στέλνονται 8.000 κατοικίδια σε λοιπές ευρωπαϊκές χώρες καθώς και ότι πολλά από αυτά εξαφανίζονται χωρίς ίχνη… Η πιθανότητα και μόνο ότι ζώα από την Ελλάδα καταλήγουν αλλού, εκτός από οικογένειες που τα αγαπούν και τα φροντίζουν για την ευζωία τους, μας έχει προβληματίσει βαθύτατα».


Γεράσιμος Λιόντος
 
Τετάρτη 03 Ιουλίου 2019






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια