Τελικά ο καφές αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου;Η καθημερινή κατανάλωση καφέ, όπως υποστηρίζουν Αυστραλοί ερευνητές, ούτε αυξάνει, ούτε μειώνει τον κίνδυνο να εκδηλώσει κανείς καρκίνο ή και να πεθάνει εξαιτίας του.

Αυτό  αποφαίνεται νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο «International Journal of Epidemiology».

Οι ειδικοί του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας QIMR Berghofer της Αυστραλίας μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 300.000 άτομα και διαπίστωσαν ότι η καθημερινή κατανάλωση καφέ ούτε αύξανε, ούτε μείωνε τον κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο.

«Ο καφές είναι ένα από τα δημοφιλέστερα ροφήματα παγκοσμίως και συνεχώς βλέπουμε να δημοσιεύονται ανάμεικτα στοιχεία για το ρόλο του στη νοσηρότητα. Είναι επίσης γνωστό ότι η προτίμηση στον καφέ είναι κληρονομική», εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής Stuart MacGregor, επικεφαλής της Ομάδας Στατιστικής Γενετικής του αυστραλιανού ινστιτούτου.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία από τη βρετανική βάση δεδομένων UK Biobank και εστίασαν σε 46.000 άτομα που είχαν διαγνωστεί με τους πιο διηθητικούς τύπους καρκίνου, περιλαμβανομένων και 7.000 που είχαν πεθάνει από τη νόσο. Τα γενετικά δεδομένα και στοιχεία τις προτιμήσεις τους αναφορικά με τον καφέ συγκρίθηκαν με εκείνα από άλλους 270.000 ανθρώπους που δεν είχαν διαγνωστεί ποτέ με καρκίνο. Τελικά δεν υπήρχε πραγματική σχέση μεταξύ της ποσότητας του καφέ που έπινε κάποιος καθημερινά και αν είχε εκδηλώσει κάποιον καρκίνο. Το ίδιο ίσχυε και στην περίπτωση του θανάτου από καρκίνο.

Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης και τη συχνότητα ορισμένων συχνών μορφών καρκίνου, όπως του μαστού, των ωοθηκών, των πνευμόνων και του προστάτη και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση καφέ δεν αύξανε ή μείωνε τη συχνότητά τους.

Ο καφές εμπεριέχει πολλά βιοενεργά συστατικά, όπως η καφεΐνη και η καχεόλη, τα οποία έχει τεκμηριωθεί ότι έχουν ογκο-κατασταλτικές ιδιότητες σε ζωικά μοντέλα. Βέβαια, η αντικαρκινική δράση τους δεν έχει αποδειχθεί στον άνθρωπο και γι’ αυτό μέχρι σήμερα επικρατεί διχογνωμία ως προς τα οφέλη και τις ανεπιθύμητες ενέργειες του καφέ στην υγεία.


Πηγή: ygeiamou.gr