Πώς θα αντιμετωπίσετε άμεσα την υπόταση;Η χαμηλή αρτηριακή πίεση, ή αλλιώς υπόταση, είναι μία κατάσταση που εκδηλώνεται με ενοχλητικά συμπτώματα και σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή.

Υπόταση θεωρείται η πίεση που δεν ξεπερνά τα 90 mm Hg για τη συστολική («μεγάλη») και τα 60 mm Hg για τη διαστολική («μικρή»). Συχνά προκαλείται από παρατεταμένη παραμονή στο κρεβάτι, αφυδάτωση, λοιμώξεις, άγχος και στρες, εγκυμοσύνη ή λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων. Στα συμπτώματα της υπότασης περιλαμβάνονται η ζάλη, η λιποθυμία, η αδυναμία συγκέντρωσης, η ναυτία, η αδυναμία, η κόπωση, η βραδυκαρδία και η αναπνευστική δυσκολία.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η αντιμετώπιση της υπότασης απαιτεί ιατρική παρέμβαση. Δείτε, ωστόσο, τι μπορείτε να κάνετε μόνοι σας για να αυξήσετε την αρτηριακή πίεση:
  1. Φάτε κάτι αλμυρό: Χρειαζόμαστε καθημερινά περίπου 2.300mg νατρίου (ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι). Εάν γυμνάζεστε ή έχετε γενικά χαμηλή αρτηριακή πίεση αυξήστε την πρόσληψη αλατιού.
  2. Μικρά και συχνά γεύματα: Άνθρωποι που τρώνε μεγάλα και πλούσια σε υδατάνθρακες γεύματα, συχνά βιώνουν ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης αμέσως μετά το φαγητό, μια κατάσταση γνωστή ως μεταγευματική υπόταση, μια μορφή ορθοστατικής υπότασης. Η αντιμετώπιση της κατάστασης προβλέπει μικρά και με λίγους υδατάνθρακες γεύματα και υγιεινά σνακ.
  3. Αργή αλλαγή θέσης: Εάν ζαλίζεστε και έχετε δυσκολία στην όραση όταν σηκώνεστε απότομα, είναι ένδειξη ορθοστατικής υπότασης. Για να αποφύγετε τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να κάνετε αργές κινήσεις και να αλλάζετε διαδοχικά στάση, πρώτα καθιστή και μετά όρθια, αφήνοντας να μεσολαβήσουν 1-2 λεπτά ώστε να μπορέσει το σώμα να προσαρμοστεί.
  4. Μαξιλάρι: Η χρήση επιπλέον μαξιλαριού στον ύπνο βοηθά στην αντιμετώπιση της υπότασης. Ο ύπνος με το κεφάλι υπερυψωμένο πάνω από το επίπεδο της καρδιάς, μπορεί να καταπολεμήσει τις επιπτώσεις της βαρύτητας.
  5. Κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης: Η πίεση που ασκούν οι συγκεκριμένες κάλτσες στα πόδια, βοηθά στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος σε όλο το σώμα και προλαμβάνει το σχηματισμό θρόμβων.
  6. Πολλά υγρά: Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού προλαμβάνει την υπόταση. Εκτός από νερό, είναι σημαντικό να πίνετε υγρά με ηλεκτρολύτες, όπως νερό καρύδας.
  7. Εάν είστε όρθιοι και αισθανθείτε ότι έχετε χαμηλή πίεση, σταυρώστε τους μηρούς σας και πιέστε όσο πιο πολύ μπορείτε. Εναλλακτικά, ξαπλώστε και σηκώστε τα πόδια ψηλότερα από το ύψος της καρδιάς.
  8. Βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου: Μελέτη έδειξε ότι πάσχοντες από διαβήτη που λάμβαναν συμπληρώματα μαγειρεμένης ντομάτας επί 30 ημέρες, εμφάνισαν μείωση στη λιπιδική υπεροξείδωση, μια διαδικασία που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, επειδή ο διαβήτης διπλασιάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και εμφράγματος.


Πηγές: rd.com, onmed.gr