Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ο Χρυσοχοΐδης της Κατεχάκη ή των οίκων των Καρολιδών, Βαλουά και Βουρβόνων; Η σύντομη ιστορία των Χρυσοχοΐδη Α', Β', Γ', Δ' και το ξεκίνημα με "παράνομο" Π.Δ


Η ιστορία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τον οίκο της Κατεχάκη, δεν έχει απλά ... ιστορικό προηγούμενο. Από το 1999, αμέσως μετά το φιάσκο Οτσαλάν, εξαιτίας του
οποίου απομακρύνθηκε ο κ. Πετσάλνικος, η εικόνα του στον έβδομο όροφο του μεγάρου που ιδιοκτησιακά ανήκει στην ΚΥΠ, τείνει να καταστεί αυτονόητη.

Έτσι λοιπόν, άνετα ο ιστορικός του μέλλοντος μπορεί να κάνει μνημειακή σημειολογική αναφορά με τον οίκο των Καρολιδών, των Καπέτων, των Βαλουά και των Βουρβόνων! Μόνο που για την περίπτωση του κ. Χρυσοχοΐδη οίκος και πρόσωπο είναι ένα και το αυτό. Η λουδοβίκεια σειρά στη διαδοχή των θρόνων ξεκίνησε το 814 με τον Ευσεβή κι έφτασε μέσα από αιμομιξίες, επιμειξίες και μοργανατικούς γάμους που αλλοίωσαν το γαλαζοαίματο του πράγματος μέχρι τον αποκεφαλισμό του ΙΣΤ' το 1793 κι ενώ είχε εγκαθιδρυθεί η γαλλική αστική επανάσταση του 1789. Ο κ. Χρυσοχοΐδης βρίσκεται ήδη στη σειρά του Δ'.

Ο Χρυσοχοΐδης Α' είχε τα στοιχεία του ευγενούς, όπως και ο Λουδοβίκος Α'. Ανασύνθεσε αστυνομία και πυροσβεστική, απεκατέστησε το κύρος τους και κυρίως βασίστηκε στην αξιοκρατία. 

Ο Λουβοδίκος Β' είχε τον χαρακτηρισμό ο τραυλός. Κάπως έτσι σε ότι αφορά στην έπαρση- αλαζονεία γράφτηκε η περίοδος του Χρυσοχοΐδη του Β'. Αυλή, φατριασμός, βυζαντινισμοί και ακραίος λαϊκισμός, μέχρι λίγο πριν από το τέλος. Θυμηθείτε τις μαζικές καρατομήσεις αξιωματικών, τoν διασυρμό των εκδιδόμενων γυναικών φορέων του aids κοκ. 

Ο Λουδοβίκος Γ' συμπτωματικά δεν άφησε πίσω του κανένα προσωνύμιο. Έτσι και ο Χρυσοχοΐδης Γ'. Ήταν ένα τρίμηνο υπουργός δημόσιας τάξης - προστασίας του πολίτη, στο έκβας της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου. Τρίτος κι αυτός στη σειρά των πρωθυπουργών Παπανδρέου, αλλά ως διαγορευικό πρόσωπο. Εκείνη η μίνι περίοδος Χρυσοχοΐδη, θύμισε κάτι από τον Χρυσοχοΐδη Α', αλλά δεν υπήρχε ο χρόνος για να επαναβεβαιωθεί. 

Ο Λουδοβίκος ο Δ' είχε το χαρακτήρα του Υπερπόντιου. Ο Χρυσοχοΐδης ο Δ' δεν έχει γράψει προσδιοριστικό συνώνυμο στο κεφάλαιο της θητείας του αυτό. Βρίσκεται στην αρχή ακόμη.

Όμως ξεκινά με ένα οξύμωρο σχήμα. Για την επιλογή του νέου αρχηγού και τη διενέργεια κρίσεων πριν από τις προγραμματικές δηλώσεις και την ψήφο εμπιστοσύνης, αναμένεται να πατήσει για τη νομική τεκμηρίωση πάνω σε ένα Π.Δ. από τόσο οι συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ, όσο στελέχη της Ν.Δ. αλλά και ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός το είχαν χαρακτηρίσει ως παράνομο και πραξικοπηματικό. Ήταν το Π.Δ. με το οποίο έγιναν οι έκτακτες κρίσεις του Νοέμβρη.

Στην πολιτική ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Υπήρξε το θεώρημα του Νικολό Μακιαβέλι για την ένωση της Ιταλίας. Ευχόμαστε ιστορία και συγκυρία να συμπορευτούν όχι ως φάρσα αλλά στην αποτίμηση της ως μια εξίσωση που θα προσθέσει στον Χρυσοχοΐδη Δ' τον χαρακτηρισμό όχι αυτόν του Υπερπόντιου (Πόντιος γαρ στην καταγωγή) αλλά του επιτυχημένου υπερυπουργού.



του Γιώργου Καραϊβάζ    






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια