Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πρακτικές συμβουλές για ασφαλείς και ευχάριστες διακοπές παρέα με το διαβήτη



Ο ιδανικός τρόπος για να ξεκουραστούμε φροντίζοντας το σώμα μας είναι να συνδυάσουμε τις διακοπές μας με άσκηση ή σπορ.

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη μπορούν να συμμετέχουν σε όλα τα επίπεδα άσκησης ή σπορ, όμως καλό είναι να αποφεύγουν τα ακραία και ριψοκίνδυνα σπορ.

Η συστηματική αερόβια άσκηση μειώνει το σπλαχνικό λίπος και τα κιλά, ενώ συμβάλλει στον έλεγχο σακχάρου. Τα σπορ με μέτρο είναι ένας πολύ ευχάριστος και αποδοτικός τρόπος άσκησης και διατήρησης της φυσικής μας κατάστασης, αναφέρει ο κ. Αντώνιος Π. Λέπουρας, παθολόγος-διαβητολόγος.

Η καλή φυσική κατάσταση (fitness) φαίνεται ότι είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη δραστική μείωση σε όλα σχεδόν τα προβλήματα που δημιουργεί ο διαβήτης.

Χρειάζεται πολύ καλή εκπαίδευση για τον τύπο 1 (ινσουλινοεξαρτώμενος)

Ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας είναι υπαρκτός και σοβαρός. Ιδανικές τιμές σακχάρου πριν και κατά τη διάρκεια της άσκησης πρέπει να κυμαίνονται από 100 ως 180mg/dl. Καλό είναι να αποφεύγονται παρατεταμένης διάρκειας σπορ και ασκήσεις αντοχής, ακόμη και μέτριας έντασης, περισσότερο της μίας ώρας.

Για τον τύπο 2 οποιασδήποτε μορφής άσκηση αποτελεί απαραίτητο συστατικό της θεραπείας

Προτιμάμε τακτικές αερόβιες ασκήσεις χαμηλής προς μέτριας έντασης (τζόγκιν, τένις, κολύμπι, ρακέτες, ποδήλατο κλπ).

Τι πρέπει να προσέχω όταν έχω διαβήτη και θέλω να κάνω άσκηση ή σπορ
  1. Προσοχή μεγάλη στις ακραίες θερμοκρασίες (πολύ ζέστη ή κρύο), καλό είναι να αποφεύγουμε την άσκηση.
  2. Καπέλο, γυαλιά ηλίου και φυσικά αντηλιακό απαραίτητα στη θάλασσα και γενικά σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.
  3. Ποτέ με γυμνά πόδια. Προσοχή, όχι ανοικτού τύπου υποδήματα (πχ. σαγιονάρες, σανδάλια, παντόφλες πλαστικές κλπ), ιδίως αν συνυπάρχει περιφερική νευροπάθεια ή αγγειοπάθεια (διαβητικό πόδι), κίνδυνος τραυματισμών από ξένα σώματα.
  4. Προσοχή στην αφυδάτωση! Ένα καλό γενικό πρόγραμμα ενυδάτωσης περιλαμβάνει δύο ποτήρια νερό δύο ώρες πριν την άσκηση, ένα ως δύο ποτήρια νερό 30΄ πριν και ½ ποτήρι νερό κάθε 15΄ περίπου κατά την άσκηση.
  5. Καλό είναι να τρώμε ελαφρά 2-3 ώρες, πριν και μετά, την άσκηση.
  6. Οι χυμοί φρούτων ακόμα και οι φυσικοί χυμοί είναι χρήσιμοι, αλλά προσοχή διότι μπορεί να ανεβάσουν πολύ τις τιμές του σακχάρου, ιδίως στους ινσουλινοθεραπευόμενους.


Επηρεάζεται ο μετρητής ή οι μετρήσεις του σακχάρου στο αίμα μου από την πολύ ζέστη ή το πολύ κρύο;

Η απάντηση είναι ναι, μπορεί να επηρεάζεται. Φροντίστε μετρητής και ταινίες να μην είναι κάτω από τον ήλιο, αλλά ούτε και εκτεθειμένα στο κρύο.

Τι χρειάζεται να έχω επιπλέον στην παραλία μαζί μου;

Αντισηπτικό και γάζες σε περίπτωση τραυματισμού, κορτιζονούχο αλοιφή για τσιμπήματα.

Ηλίαση ποια τα συμπτώματα και τι πρέπει να κάνω;

Καλύτερο είναι να προσέξουμε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο (περισσότερο από 30’ ως 60’), ιδίως τις θερμές ώρες, ώστε να μη μας συμβεί!

Τα συμπτώματα είναι κυρίως:
  • έντονη ζάλη και συχνά κεφαλαλγία,
  • αίσθημα αδυναμίας,
  • ταχύπνοια,
  • ταχυκαρδία,
  • δύσπνοια και αδυναμία,
  • ξηρότητα και ερυθρότητα δέρματος,
  • δυσφορία και
  • μεγάλη καταβολή δυνάμεων

Για τα άτομα με διαβήτη είναι πολύ επικίνδυνη κατάσταση ιδίως για όσους θεραπεύονται με ινσουλίνη. Χρειάζεται επικοινωνία με γιατρό, ενυδάτωση με πολλά υγρά (όχι μόνο νερό, αλλά και χυμούς ή αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη), άμεση ψύξη (π.χ. κρύο ντους ή μπάνιο ή βρεγμένη πετσέτα) και μεταφορά σε μέρος σκιερό και δροσερό.

Διακοπές, σπορ, άσκηση για άτομα με διαβήτη
  • Οι διακοπές, η χαρά των σπορ και η άσκηση που προσφέρουν στο σώμα μας, είναι ουσιαστική φροντίδα για την υγεία μας (ψυχική και σωματική)! Ο διαβήτης δεν θέτει απαγορεύσεις, αρκεί να υπάρχει κατάλληλη εκπαίδευση και γνώση.
  • Ακρογωνιαίος λίθος, για να μην αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα, είναι η σωστή χρήση της αυτό-μέτρησης και οι τακτικές μετρήσεις του σακχάρου αίματος, ιδίως όσων χρησιμοποιούν ινσουλίνη.
  • Σεβασμός στο σώμα μας και τα όρια του σημαίνει αποφυγή υπερβολικής καταπόνησης του σώματός μας, αποφυγή «extreme» σπορ, ανάπαυση όταν νοιώθουμε αδιαθεσία ή έχουμε πυρετό, τακτική επικοινωνία με τον ιατρό μας.
  • Σπορ ή αεροβικές ασκήσεις χαμηλής ως μέτριας εντάσεως, διάρκειας μέχρι μία ώρα, προσφέρουν το μεγαλύτερο όφελος για το διαβήτη τύπου 1.

Οι διακοπές, τα σπορ, οι αθλοπαιδιές, χαρίζουν όχι μόνο σωματικά οφέλη, προσφέρουν χαρά, ικανοποίηση και ευεξία, συμβάλλοντας όχι απλά στον καλό μεταβολικό έλεγχο, αλλά ουσιαστικά στην καλή ποιότητα της ζωής.


Πηγή: healthreport.gr




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια