Ετοιμάζουν Αμυγδαλέζες παντού


Επιχειρήσεις αναχαίτισης και αποτροπής προσφύγων και μεταναστών στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, κλειστά κέντρα κράτησης για τους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο μέχρι να ολοκληρωθεί η
εξέταση του αιτήματός τους, επιτάχυνση, συρρίκνωση στην πραγματικότητα της διαδικασίας ασύλου σε όλους τους βαθμούς μέσα σε μόλις έξι εβδομάδες, στόχος που μοιάζει τελείως ανεφάρμοστος με τον σημερινό αριθμό αιτημάτων ασύλου και που εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για αποφάσεις φασόν, ευτελισμό της διαδικασίας και κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων όσων ζητούν άσυλο.
Οι φάκελοι με τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου που παρέδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους υπουργούς μετά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου δεν περιείχαν για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό τίποτα το καινούργιο σε σχέση με τη ζοφερή προεκλογική ρητορική της Ν.Δ., τίποτα το πρωτότυπο σε σχέση με την πιο σκληρή αντιπροσφυγική και αντιμεταναστευτική ατζέντα ευρωπαϊκών κρατών όπως η Ιταλία και οι χώρες του Βίζεγκραντ και καμία γείωση στην πραγματικότητα του προσφυγικού και μεταναστευτικού.
Είναι φανερό ότι η Ν.Δ. δεν εκμεταλλεύτηκε την προεκλογική περίοδο για να ενημερωθεί ουσιαστικά για όλες τις διαστάσεις της διαχείρισης του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, ώστε να προτείνει μια δική της πολιτική, συντηρητική έστω, αλλά που πατά σε μια πραγματικότητα που θέτει ανυπέρβλητους περιορισμούς και χρειάζεται επείγουσες λύσεις.
Οι προτεραιότητες του Μαξίμου στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο φανερώνουν ότι η Ν.Δ. δεν εκμεταλλεύτηκε ούτε την ενημέρωση που έκανε την Τρίτη ο πρώην υπουργός Δημήτρης Βίτσας στον υπερυπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργο Κουμουτσάκο για τα προγράμματα που τρέχουν ήδη και που χρειάζεται σκληρή δουλειά για να συνεχίσουν να εφαρμόζονται σε ό,τι αφορά τη μεταφορά των αναγνωρισμένων προσφύγων σε δομές ένταξης, τη μεταφορά ευάλωτων προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα, την εύρεση νέων θέσεων φιλοξενίας, αλλά και τα προγράμματα ηλεκτρονικής διεκπεραίωσης των αιτημάτων για άδειες διαμονής.
Ηδη με επιστολή της στον κύριο Μητσοτάκη, η οργάνωση Human Rights Watch επισημαίνει ότι μόνος τρόπος για την αύξηση και επιτάχυνση των απελάσεων στην Τουρκία είναι μέσω της παραβίασης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Προβληματισμό εκφράζει και η οργάνωση Generation 2.0, που επισημαίνει προβληματισμό για τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις της κυβέρνησης και ευελπιστεί σε μια «πολιτική ένταξης που θα αντιμετωπίζει τους πολίτες τρίτων χωρών όχι ως αντικείμενα καταστολής, αλλά ως ισότιμους πολίτες με κατοχυρωμένα δικαιώματα τα οποία χρήζουν διαφύλαξης και επέκτασης».
Με βάση τον φάκελο του Μαξίμου με τις προτεραιότητες, αλλά και με βάση την αμφιλεγόμενη υπαγωγή του χαρτοφυλακίου της μεταναστευτικής πολιτικής στο υπερυπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μοιάζουν φτηνό, φανταχτερό περιτύλιγμα τα ευαίσθητα λόγια, οι πραγματιστικές αναλύσεις για τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας που την υποχρεώνει να δεχτεί ροή προσφύγων και μεταναστών και οι διακηρύξεις για σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων του κυρίου Χρυσοχοΐδη και του κυρίου Κουμουτσάκου στην τελετή παραλαβής του χαρτοφυλακίου την Τρίτη.
Πάντως χθες, λίγες ώρες αφού παρέδωσε ο κύριος Μητσοτάκης τον φάκελο με τις προτεραιότητες στους υπουργούς του, στην απογευματινή σύσκεψή του με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, διαπιστώθηκε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χάος στις υποδομές και στο πρώην υπουργείο και τέθηκε άμεσος στόχος η καταγραφή των δεδομένων και η αποσυμφόρηση των κέντρων φιλοξενίας.
Σε σχέση με τις μέχρι σήμερα ζοφερές γενικολογίες της κυβέρνησης, ακούγεται εξαιρετική ιδέα, καθόλου αυτονόητη όπως θα περίμενε κανείς, ο στόχος να καταγραφούν αμέσως όλα τα δεδομένα.
Ελπίζει κανείς ότι θα ακολουθήσει και η ιδέα να σχεδιαστούν πολιτικές βάσει αυτών των δεδομένων, αφήνοντας στη λήθη τους μέχρι σήμερα σχεδιασμούς επί χάρτου, που μαρτυρούν επικοινωνιακές και εκλογικές σκοπιμότητες παρά οτιδήποτε άλλο.
Ελπίζει επίσης κανείς ότι σύντομα θα συνειδητοποιήσει το κυβερνητικό επιτελείο ότι, για να γίνει αποσυμφόρηση των κέντρων φιλοξενίας, θα πρέπει να έχουν ήδη βρεθεί λύσεις πραγματικές για τη διαβίωση των ανθρώπων, κάτι που απαιτεί χρόνο, προγραμματισμό και συνεννόηση, επίπονη ίσως, με φορείς, διεθνείς οργανισμούς, οργανώσεις, αυτοδιοίκηση και άλλα κράτη.
Σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί σύσκεψη του κ. Κουμουτσάκου με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου και της αρμόδιας διεύθυνσης Γ4 του υπουργείου Εξωτερικών, ενόψει του άτυπου Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στο Ελσίνκι στις 18 και 19 Ιουλίου, στο οποίο, όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός, θα προσέλθει με συνταγμένες προτάσεις η Ελλάδα.
Προτεραιότητα η καταστολή
Ολική επαναφορά των μηχανισμών καταστολής, ιδίως αυτών που είχαν διακριθεί στο παρελθόν για τυφλά χτυπήματα σε διαδηλωτές, δημοσιογράφους και θαμώνες των Εξαρχείων, ετοιμάζει η κυβέρνηση μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Επιχειρεί έτσι να δώσει την εντύπωση ότι υλοποιεί άμεσα τη λεγόμενη ατζέντα της ασφάλειας, που έρχεται σαν απάντηση στην υποτιθέμενη ανασφάλεια που καλλιεργήθηκε συστηματικά στον δημόσιο λόγο από τη Ν.Δ. και τα φιλικά της μέσα το προηγούμενο διάστημα.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη χθεσινή απογευματινή σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η ΕΛ.ΑΣ. θα είναι πλήρως εξοπλισμένη και έτοιμη να βγει στους δρόμους για να καταπολεμήσει την εγκληματικότητα και να πατάξει τις συμμορίες.
Στον φάκελο με τις προτεραιότητες που έδωσε στους υπουργούς ο πρωθυπουργός εν είδει οδικού χάρτη, που όμως απλώς επαναλαμβάνει τις γενικόλογες προεκλογικές εξαγγελίες της Ν.Δ., προβλέπεται η επανενεργοποίηση της ομάδας ΔΕΛΤΑ, η ενδυνάμωση της ομάδας ΔΙΑΣ και των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, η πρόσληψη 1.500 αστυνομικών που θα τεθούν στη διάθεση των ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ.
Προβλέπεται επίσης ενίσχυση του θεσμού του αστυνομικού της γειτονιάς, αποδέσμευση των σωμάτων ασφαλείας από περιττό διοικητικό έργο, άμεση προμήθεια νέων αλεξίσφαιρων γιλέκων για όλους τους αστυνομικούς και προμήθεια μέσα σε έναν χρόνο καινούργιων περιπολικών και μοτοσικλετών.

Δημήτρης Αγγελίδης