Βατόμουρα: Οι εννιά ευεργετικές ιδιότητές τους στην υγεία μαςΜια υγιεινή και ωφέλιμη προσθήκη στη διατροφή αποτελούν τα βατόμουρα, καθώς πρόκειται για μία τροφή η οποία είναι πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών.

Η συχνή κατανάλωσή τους ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, βοηθά στην αντιμετώπιση της διάρροιας, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και βελτιώνει την υγεία της στοματικής κοιλότητας.

Η φλούδα τους έχει επουλωτική δράση και τα φύλλα του φυτού χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση ποικίλων παθήσεων του πεπτικού.

Δείτε εννιά λόγους για τους οποίους πρέπει σήμερα κιόλας να τα εντάξετε στη διατροφή σας:
  1. Αντικαρκινική δράση: Τα βατόμουρα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, υδατάνθρακες και βιταμίνη C. Η συχνή κατανάλωσή τους προστατεύει τα κύτταρα από τις τοξίνες, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων.
  2. Αντιμετωπίζουν τη διάρροια: Η βερβερίνη μειώνει τον κίνδυνο βακτηριακών λοιμώξεων, όπως αυτές που προκαλούνται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, και τα επεισόδια διάρροιας, καθώς επιβραδύνει τις κενώσεις.
  3. Υψηλή θρεπτική αξία: Ένα τέταρτο φλιτζανιού αποξηραμένα βατόμουρα ζυγίζει 28 γραμμάρια και παρέχει 89 θερμίδες, ένα γραμμάριο πρωτεΐνης, ένα γραμμάριο λίπους, 18 γραμμάρια υδατανθράκων, τρία γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ καλύπτει το 213% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C και το 15% σε σίδηρο.
  4. Αντιμικροβιακή δράση: Τα βατόμουρα είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, μαγγάνιο και χαλκό, μέταλλα τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό και μειώνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων και βακτηριακών μολύνσεων.
  5. Μειώνουν τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου: Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια σύνθετη παθολογική κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ισχαιμικού εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2. Η συχνή κατανάλωση βατόμουρων μειώνει τα συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου βελτιώνοντας την υγεία.
  6. Μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη: Η συχνή κατανάλωση βατόμουρων έχει αποδεχθεί ότι μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προλαμβάνοντας το διαβήτη και συμβάλλοντας στη διαχείριση των συμπτωμάτων του.
  7. Βελτιώνουν την καρδιακή και εγκεφαλική λειτουργία: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ανθοκυανίνες ενισχύουν την υγεία της καρδιάς και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Οι ανθοκυανίνες μειώνουν την πηκτικότητα του αίματος και εμποδίζουν το σχηματισμό θρόμβων.
  8. Βελτιώνουν τη στοματική υγεία: Η συχνή κατανάλωση βατόμουρων μειώνει τον κίνδυνο φλεγμονωδών παθήσεων της στοματικής κοιλότητας, όπως είναι η συσσώρευση πλάκας και η ουλίτιδα. Μελέτες έδειξαν ότι η χρήση οδοντικού τζελ με γεύση βατόμουρου για 21 ημέρες, μείωσε σημαντικά την πλάκα και τον κίνδυνο ουλίτιδας.
  9. Αντιφλεγμονώδη δράση: Τα βατόμουρα είναι πλούσια σε βερβερίνη, μια βιοδραστική ουσία η οποία μειώνει τα επίπεδα σακχάρου και την κακή χοληστερόλη. Η συχνή κατανάλωσή τους βοηθά στην απώλεια βάρους, προστατεύει την υγεία της καρδιάς και μειώνει τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό.


Πηγή: onmed.gr