Τα σημαντικά οφέλη της ντομάτας για την υγεία μας – Πόσες θερμίδες έχουν;Αποτελεί μία αγαπημένη καλοκαιρινή τροφή, αναπόσπαστο συστατικό της μεσογειακής διατροφής με λίγες θερμίδες και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, δρουν προστατευτικά κατά του καρκίνου, ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου, βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και ενισχύουν τη σκελετική υγεία. Μια μεσαία ντομάτα δίνει μόλις 22 θερμίδες και περίπου 5 γραμμάρια υδατανθράκων.

Η τακτική κατανάλωση ντομάτας έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Δείτε αναλυτικά ποια είναι αυτά:
  1. Πλούσια σε βιταμίνες: Μία ντομάτα καλύπτει το 40% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C. Περιέχει επίσης βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για το ανοσοποιητικό, την όραση και την υγεία του δέρματος, βιταμίνη Κ, απαραίτητη για τα οστά και κάλιο, βασικό συστατικό για τη λειτουργία της καρδιάς, τους μυς, τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την ισορροπία των υγρών.
  2. Προστατεύει την καρδιά: Το λυκοπένιο, το ισχυρό αντιοξειδωτικό που δίνει στην ντομάτα το κόκκινο χρώμα, έχει σημαντικά καρδιοπροστατευτικά οφέλη. Τα υψηλά επίπεδα λυκοπενίου στο αίμα συνδέονται με χαμηλότερο ποσοστό θανάτων από μεταβολικό σύνδρομο, ένα σύνολο παραγόντων κινδύνου για καρδιακή νόσο, διαβήτη και εγκεφαλικό.
  3. Προστατεύει την επιδερμίδα: Μελέτη του 2011 έδειξε ότι ο συνδυασμός πάστας ντομάτας και ελαιόλαδου προστατεύει από τις βλάβες που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία και ενισχύει την παραγωγή προ-κολλαγόνου, μορίου που ευθύνεται για τη δομή, τη σταθερότητα και τη νεανική όψη της επιδερμίδας.
  4. Ωφελεί το πεπτικό: Τα υγρά και οι φυτικές ίνες της ντομάτας συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
  5. Βελτιώνει την όραση: Το λυκοπένιο ωφελεί την όραση. Η ντομάτα περιέχει επίσης λουτεΐνη και β-καροτένιο, συστατικά που υποστηρίζουν την όραση και προστατεύουν από παθήσεις, όπως ο καταρράκτης και η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
  6. Προστατεύει από τον καρκίνο: Μελέτες παρατήρησης έχουν ανακαλύψει σύνδεση του λυκοπενίου και μειωμένων περιστατικών καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του πνεύμονα και του στομάχου.


Πηγές: health.com, onmed.gr