Κύκλωμα διακίνησης πορνογραφικού υλικού «εξάρθρωσε» το «Χαμόγελο του Παιδιού»


Σημαντική αποκάλυψη έκανε στο ραδιόφωνο του «Ν» στους 99 στα fm, ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος που βρίσκεται στη Μυτιλήνη για τη χτεσινή εκδήλωση για
την ασφάλεια των παιδιών το καλοκαίρι, στο Επιμελητήριο. Το περιστατικό που αφορά κύκλωμα διακίνησης πορνογραφικού υλικού –προσοχή- δεν είναι πρόσφατο, για λόγους διαφύλαξης προσωπικών δεδομένων της 16χρονης, αλλά ακριβώς επειδή έχει περάσει σημαντικό χρονικό διάστημα, όπως είπε ο κ. Γιαννόπουλος, το μοιράστηκε μαζί μας, στο πλαίσιο παράθεσης των παρεμβάσεων που έχει κάνει ο γνωστός οργανισμός στη Λέσβο και της χρησιμότητάς του.
Μια 16χρονη από χωριό της Λέσβου τηλεφώνησε στη γραμμή SOS του «Χαμόγελου του Παιδιού», 10-56, σε έντρομη κατάσταση. Άγνωστος την είχε καλέσει στο τηλέφωνο, έγινε «φίλος» μαζί της στα social media, και στη συνέχεια την εκβίαζε να βγάζει γυμνές φωτογραφίες, «διαφορετικά» θα την εξέθετε παντού.
«Μια 16χρονη μας πήρε τηλέφωνο σε κατάσταση φρίκης. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ζούσε μια κατάσταση εκβιασμού γιατί μέσα από το διαδίκτυο, και από το τηλέφωνο, όπου απάντησε σε κάποιον που δεν ήταν γνωστός της, την εκβίαζε στα social media» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννόπουλος.
Μάλιστα με τις ίδιες απειλές, την ανάγκασε να παραχωρήσει και τα νούμερα τηλεφώνων των φίλων της: «Ο άνθρωπος αυτός την εκβίαζε να κάνει διάφορα πράγματα μπροστά στην κάμερα, με την απειλή ότι αν δεν τα έκανε θα τη διέσυρε στους γονείς της, στο διαδίκτυο και αλλού. Και έβαλε στο παιχνίδι και τις φίλες της. Αναγκάστηκε μάλιστα να δώσει τα τηλέφωνα των φιλενάδων της.»
Τι έκανε το «Χαμόγελο»
«Εμείς λοιπόν με τους ανθρώπους που έχουμε, που δεν είναι απλώς ειδικοί, της δώσαμε να καταλάβει ότι πρέπει να επικοινωνήσουμε με την υπηρεσία ηλεκτρονικού εγκλήματος. Της μίλησαν με πάσα ειλικρίνεια.» εξηγεί. Χρειάστηκε μάλιστα να περάσουν κάποιες μέρες για να πειστεί η ίδια ότι θα πρέπει να ενημερωθεί η Υπηρεσία Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
«Ειδοποιήσαμε λοιπόν την Υπηρεσία Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και χάρη στη δική της αρχική επικοινωνία και την παρέμβαση των Αρχών εξαρθρώθηκε ένα ολόκληρο κύκλωμα εκβιαστών» πρόσθεσε. Οι διακινητές δεν είχαν έδρα στη Λέσβο, αλλά δρούσαν σε όλη την Ελλάδα. Η υπόθεση έγινε γνωστή πανελλαδικά, χωρίς να έχει γίνει γνωστό ότι το αρχικό τηλεφώνημα είχε γίνει από τη Λέσβο, ώστε να προστατευτεί η ανήλικη.
«Μπορείτε να καταλάβετε τι ζούσε αυτό το παιδί. Ούτε όρεξη για μαθήματα είχε, ούτε όρεξη για ζωή» εξήγησε. «Είναι άδικο για οποιοδήποτε παιδί να το οδηγείς σε τέτοια τοξικότητα και να μην μπορεί να ηρεμήσει» πρόσθεσε και υπογράμμισε τη σημασία ενημέρωσης των γονέων σε σχέση με τον ψηφιακό κόσμο.
Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056
Η αναγνωρισμένη ως Εθνική, Γραμμή SOS 1056 λειτουργεί από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και είναι στη διάθεση κάθε παιδιού και ενήλικα για την παροχή υποστήριξης σε θέματα που τους απασχολούν.
Η Γραμμή 1056 διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση φαινομένων Βίας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά (Σωματική, Σεξουαλική & Ψυχολογική Κακοποίηση, Παραμέληση, Bullying, Παράνομη διακίνηση & εμπορία).
Η Γραμμή 1056 είναι στελεχωμένη αποκλειστικά από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους και διαθέσιμη πανελλαδικά, 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο.
Οι κλήσεις προς την Γραμμή 1056 είναι δωρεάν από σταθερό και κινητό τηλέφωνο, για κλήση από καρτοτηλέφωνο ΔΕΝ απαιτείται τηλεκάρτα, ενώ η κλήση από καρτοκινητά δεν απαιτεί διαθέσιμες μονάδες.
Μέσω της Γραμμής SOS 1056 παρέχονται οι εξής υπηρεσίες:
λήψη ανώνυμων και επώνυμων καταγγελιών για παιδιά σε κίνδυνο (κακοποίηση, trafficking, ασυνόδευτα παιδιά)
ενεργοποίηση διαδικασιών για την άμεση παροχή προστασίας παιδιών σε κίνδυνο (επιτόπια παρέμβαση)
ενεργοποίηση διαδικασιών για τη φροντίδα παιδιών που έχουν κακοποιηθεί και βρίσκονται στα νοσοκομεία (μεταβατικό στάδιο)
διαχείριση αιτημάτων φιλοξενίας κακοποιημένων παιδιών στα 14 Σπίτια του Οργανισμού
παροχή κατευθύνσεων για κάθε θέμα και τη διασύνδεση με άλλες υπηρεσίες
κινητοποίηση εθελοντών δοτών αίματος και αιμοπεταλίων
Για την υλοποίηση των παραπάνω στη διάθεσή της Γραμμής όλο το 24ωρο βρίσκονται τα οχήματα άμεσης Επέμβασης και οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και νεογνά και παιδιά, που διαθέτει ο Οργανισμός.
Δίνοντας έμφαση στην επικοινωνία με τα παιδιά και τους εφήβους, πέρα από την επικοινωνία μέσω τηλεφώνου, δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά, να «μιλήσουν» μαζί μας μέσω: Email, Chat και Social Media.
Επιπρόσθετα η Γραμμή 1056 είναι διασυνδεδεμένη με τον 112, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης και υπάγεται στο Διεθνές Δίκτυο Τηλεφωνικών Γραμμών (Child Helpline International).
Σε υλικοτεχνικό επίπεδο η Γραμμή 1056 είναι εξοπλισμένη με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα και λογισμικό και λειτουργεί σε 4 διασυνδεδεμένα τηλεφωνικά κέντρα σαν 1! Αυτό εξασφαλίζει μέγιστο χρόνο αναμονής κάθε κλήσης τα 12sec!
https://www.stonisi.gr