Μικρόβια: Ποια θερμοκρασία πρέπει να έχει το νερό για να τα εξουδετερώσει;Αν πλύνουμε τα χέρια μας με ζεστό νερό, εξολοθρεύονται αποτελεσματικά τα μικρόβια.

Αυτό πιστεύουν πολλοί άνθρωποι, αλλά είναι αληθές; Όπως εξηγεί η γιατρός Donnica Moore, «παρότι είναι αλήθεια πως η ζέστη σκοτώνει τα μικρόβια, το νερό θα πρέπει να έχει θερμοκρασία 100 βαθμούς Κελσίου, στο σημείο βρασμού δηλαδή, προκειμένου να συμβεί αυτό».

Συνήθως, όταν χρησιμοποιούμε ζεστό νερό για να πλύνουμε τα χέρια μας ή τα πιάτα, η θερμοκρασία του δεν ξεπερνά τους 40-50 βαθμούς Κελσίου.

«Σε μελέτη που έγινε αποδείχτηκε πως η απομάκρυνση βακτηρίων και μικροβίων έχει να κάνει με το χρόνο (τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα) και τον τρόπο που πλένουμε τα χέρια και όχι τόσο με τη θερμοκρασία του νερού», επισημαίνει η δρ Moore.

Πώς πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας

«Εφόσον τρίψουμε καλά τα χέρια, ανάμεσα στα δάχτυλα και στη ράχη της παλάμης και μετά τα στεγνώσουμε προσεκτικά με χάρτινη πετσέτα μιας χρήσης, τα χέρια θα είναι κατά πάσα πιθανότητα απαλλαγμένα από μικρόβια, ακόμη κι αν τα έχουμε πλύνει με παγωμένο νερό».

Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να πλένουμε και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες πλύσης στο πλυντήριο των ρούχων και των πιάτων, αφού θα έχουμε εξίσου καθαρό αποτέλεσμα χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον.


Πηγή: omned.gr