Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Συνέντευξη με τον Θάνο Πλεύρη: Ο Αστυνομικός να ξέρει ότι είμαι δίπλα του και ως πολιτικός και ως δικηγόρος


Κύριε Πλεύρη πολιτεύεστε στην Α Αθηνών και συχνά  αναφέρεστε στο θέμα της ασφάλειας και της έλλειψης αστυνόμευσης. Θεωρείτε ότι υπάρχει πρόβλημα στην Αθήνα;

Η Αθήνα αντιμετωπίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει συνολικά η χώρα αναφορικώς με την οικονομική κρίση, αλλά αντιμετωπίζει και έντονο πρόβλημα ασφάλειας αφενός λόγω της εγκληματικότητας αφετέρου λόγω της ανομίας που επικρατεί σε διάφορα σημεία της πόλης. Το πρόβλημα της εγκληματικότητας συνδυάζεται άμεσα και με την υπερσυγκέντρωση παρανόμων μεταναστών σε κεντρικά σημεία και γειτονιές της πόλης, αλλά και λόγω της έλλειψης  αστυνόμευσης εξαιτίας μιας ιδεοληπτικής προσέγγισης που επικράτησε και δαιμονοποίησε τον Έλληνα Αστυνομικό.

Θεωρείτε ότι υπάρχει κάποια βούληση της πολιτικής ή φυσικής ηγεσίας για  λιγότερη αστυνόμευση;

Δεν κρίνω προθέσεις αλλά συγκεκριμένες κυβερνητικές ενέργειες. Από την μία πλευρά λόγω ιδεολογικής εμμονής καταργήθηκε η ομάδα ΔΕΛΤΑ που επιχειρησιακά  έμπαινε σε δύσκολα σημεία και είχε πολλαπλές επιτυχίες, κατηγορήθηκαν οι άνθρωποι που συμμετείχαν σε αυτές τις ομάδες και από την άλλη ψηφίστηκαν ευεργετικές διατάξεις για αποσυμφόρηση των φυλακών, μείωση ποινών στην κατασκευή μολότοφ και τις τρομοκρατικές οργανώσεις, οριζόντια μείωση ποινών σε όλα τα αδικήματα, προνομιακό καθεστώς αδειών σε τρομοκράτες και δολοφόνους. Κανείς δεν λέει  ότι δίνεται εντολή  σε αστυνομικούς για μη αστυνόμευση γιατί τέτοια εντολή δεν θα εκτελούσαν οι Έλληνες αστυνομικοί. Αυτό που λέμε είναι ότι η κυβέρνηση έκλεισε το μάτι σε ομάδες που καταστρέφουν την Αθήνα και έφτιαξε προνομιακό πλαίσιο ποινών για τους ποινικούς.

Ως δικηγόρος έχετε αναλάβει και πολλές υποθέσεις αστυνομικών και συχνά μιλάτε για στοχοποίηση τους;

Με χαρά αναλαμβάνω υποθέσεις αστυνομικών και μάλιστα αφιλοκερδώς, όταν διώκονται για πράξεις που έκαναν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του και κατά την άποψη μου η δίωξη είναι αβάσιμη. Καθημερινά  βλέπουμε αστυνομικούς να ασκούν τα καθήκοντα τους και να δέχονται αβάσιμες μηνύσεις από αυτούς που έχουν συλλάβει. Στη συνέχεια αυτοί οι αστυνομικοί αθωώνονται, αλλά μέχρι να γίνει αυτό δεν  υπάρχει καμία βοήθεια από την πολιτεία. Υποχρεώνονται να πληρώνουν δικηγόρους και πλην των συνδικαλιστικών τους οργάνων η πολιτεία τους αφήνει στην τύχη τους. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργηθεί ευθυνοφοβία στο σώμα, ότι εάν κάνω τη δουλειά μου κινδυνεύω να βρεθώ μπλεγμένος. Ο αστυνομικός θέλει στήριξη για να υπηρετεί τον πολίτη. Με κυβέρνηση 
Νέας Δημοκρατίας ο αστυνομικός θα ξέρει ότι εάν κάνει σωστά τη δουλειά του θα έχει εύσημα και όχι διώξεις από την πολιτική και φυσική ηγεσία.


Μήπως όμως είναι υπερβολικό να λέτε ότι και η φυσική ηγεσία στοχοποιεί τον αστυνομικό;

Μου αρέσει να μιλάω ξεκάθαρα. Μέχρι σήμερα στη διαδικασία των πειθαρχικών  διώξεων συνέβαινε το εξής; Συνήθως η πειθαρχική δίωξη παρακολουθούσε τι συμβαίνει στην ποινική δίωξη και επειδή δεν υπήρχε κίνδυνος  παραγραφής ψύχραιμα καλούνταν τα πειθαρχικά να κρίνουν όταν υπήρχε επαρκή εξέλιξη στην ποινική δίκη. Η συγκεκριμένη ηγεσία και ο συγκεκριμένος Αρχηγός, τον οποίο λόγω της συμπεριφοράς του να μετέχει σε πολιτικές εκδηλώσεις με πολιτική ενδυμασία τον κρίνω και ως πολιτικό πρόσωπο, υπάρχουν περιπτώσεις που αδιαφορούν πλήρως για την ποινική εξέλιξη και βιάζονται να δικασθούν πειθαρχικά αστυνομικοί. Αυτό εμένα με προβληματίζει ως δικηγόρο και υπερασπιστή αστυνομικών. Ο αστυνομικός είναι πολίτης και έχει τα ίδια δικαιώματα με όλους τους πολίτες και πλέον θα τα ασκεί, όταν πράξεις και παραλήψεις της φυσικής του ηγεσίας τον προσβάλλουν.

Αναφέρεστε κάπου συγκεκριμένα;

Αναφέρομαι και στην υπόθεση της απόπειρας ληστείας (κατά το κατηγορητήριο που έχει διαμορφωθεί) στο κατάστημα της Ομόνοιας που κατέληξε στο θάνατο του ατυχούς συνανθρώπου μας, γνωστή ως υπόθεση Ζακ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν συμβεί τα έξης περίεργα στην πειθαρχική δίωξη. Ενώ η ποινική δίωξη αναφέρεται σε τυχόν εμπλοκή τεσσάρων από τους οκτώ αστυνομικούς και με ιδιαίτερη προσοχή στις αναφορές, καθώς η ποινική διαδικασία κινείται προσεκτικά και δικονομικά άρτια, η πειθαρχική δίωξη επεκτείνεται και στους εννέα αστυνομικούς, κάνοντας χωρίς να έχει δικαίωμα κρίσεις αναφορικώς με τυχόν ποινικά αδικήματα. Επεκτείνεται δηλαδή ακόμη και στους αστυνομικούς που δεν ελέγχονται από τη δικαιοσύνη. Και όχι μόνο αυτό, αλλά το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας δεν κατάφερε να διασφαλίσει την μυστικότητα της διαδικασίας με αποτέλεσμα να διαρρεύσει το πόρισμα σε εφημερίδες και ηλεκτρονικές σελίδες. Έμαθαν δηλαδή το πόρισμα οι αστυνομικοί από τον τύπο. Αυτό είναι ντροπή για την ηγεσία της αστυνομίας. Επιπλέον και ενώ η ποινική έρευνα είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο και δεν έχει εκδοθεί ούτε βούλευμα βιάζονται τα πειθαρχικά να εκδικάσουν την υπόθεση ορίζοντας την εντός της προεκλογικής περιόδου. Τέτοια σπουδή στα πειθαρχικά, ενώ η δικαιοσύνη λειτουργεί με ιδιαίτερη προσοχή μας ανησυχεί και εύλογα λέμε ότι παραβιάζονται δικαιώματα των αστυνομικών κατοχυρωμένα από την ΕΣΔΑ.

Στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας τι προβλέπεται για την αστυνομία;

Ήδη ο Πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για προσλήψεις στην Αστυνομία ώστε να καλυφθούν τα κενά και ενίσχυση της υλικοτεχενικής  υποδομής για να κάνει καλύτερα τη δουλειά του ο αστυνομικός. Παράλληλα θα ανασυσταθούν επιχειρησιακές ομάδες κατά του εγκλήματος που επέδειξαν μεγάλες επιτυχίες (πχ τύπου ΔΕΛΤΑ) και θα υπάρξει ένα ασφαλές πλαίσιο για την δράση του αστυνομικού. Δυστυχώς η αστυνομία έχει θρηνήσει πολλά θύματα που τα ξεχνά η πολιτεία. Έχει φθάσει ο αστυνομικός εάν δεν δράσει γρήγορα να κινδυνεύει με την ζωή του και εάν δράσει γρήγορα να κινδυνεύει με δίωξη. Πρέπει το πλαίσιο να προστατεύει τη δράση του αστυνομικού όταν γίνεται σύμφωνα με το νόμο.

Ένα μήνυμα για τον Αστυνομικό;

Να συνεχίσει να κάνει σωστά την δουλειά του. Να προστατεύει την κοινωνία και τους πολίτες. Δουλεύει κάτω από αντίξοες συνθήκες. Προσωπικά να ξέρει ότι είμαι δίπλα του και ως πολιτικός και ως δικηγόρος. Όσο και να ταλαιπωρείται να έχει εμπιστοσύνη και στη δικαιοσύνη και στην κοινωνία. Ελπίζω κάποια στιγμή να μπορεί να ξαναέχει εμπιστοσύνη και στην πολιτική του και φυσική του ηγεσία.  





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια