Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ποιο άρθρο του Ποινικού Κώδικα καταργείται και ενισχύει το αίσθημα τής αυτοδικίας - του Στέλιου Δημητράκη


Διαβάστε κείμενο τού Οργανωτικού Γραμματέα της Ένωσης Ρεθύμνου: Αρκετά είναι τα άρθρα του Ποινικού Κώδικα που τροποποιούνται με τις νέες διατάξεις του, οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ από
01-07-2019. Αξιοσημείωτο είναι η κατάργηση του άρθρου 223 Π.Κ. (Μετακίνηση οροσήμων) το οποίο σύμφωνα με την αιτιολογημένη έκθεση καταργήθηκε  διότι απηχεί απαρχαιωμένη αντίληψη περί της αποδεικτικής δύναμης των υλικών μέσων.
 Το άρθρο 223 ανέφερε:
«1. Όποιος, με σκοπό να βλάψει άλλον, αφαιρεί, καθιστά αγνώριστα, μετατοπίζει ή ψευδώς τοποθετεί ορόσημα ή άλλα σημάδια που χρησιμεύουν για τον καθορισμό ορίων ή του ύψους και της διαίρεσης των υδάτων, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών.
2. Αν η πράξη έγινε χωρίς αυτόν τον σκοπό, με πρόθεση όμως, επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι τριών μηνών ή χρηματική ποινή.»
  Στην αστυνομική καθημερινότητα, αρκετές φορές οι διατάξεις του παραπάνω άρθρου, εφαρμόζονταν. Το αυτεπάγγελτο δε αυτού δημιουργούσε αίσθημα δικαίου, ειδικά σε μικροπαραβάσεις διότι δεν ήταν υποχρεωτική η υποβολή έγκλησης και η πληρωμή παραβόλου.
 Η κατάργηση του πιθανότατα δημιουργεί πρόβλημα  και ενισχύει το αίσθημα της αυτοδικίας, ειδικά σε πολίτες με κακούς γείτονες…


Στ. ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ
Οργ. Γραμματέας Ε.Α.Υ.Ν.Ρ. 






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια