Όχι στις εισαγωγές χοιρινού κρέατος από τη Βουλγαρία λέει η ΕλλάδαΗ Ελλάδα σταματά τις εισαγωγές χοίρων και χοιρινού κρέατος από τη Βουλγαρία μετά τα κρούσματα Αφρικανικής πανώλης των χοίρων (γνωστής και ως γρίπη των χοίρων) σε ζώα της γειτονικής χώρας.

Αυτό ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες η Υπουργός Γεωργίας της Βουλγαρίας Deslava Taneva.

Στη γειτονική χώρα έχουν διαπιστωθεί πάνω από 20 κρούσματα γρίπης των χοίρων σε χοιροστάσια και αγροτικές κατοικίες στο βόρειο τμήμα της χώρας, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα. Τα ευρήματα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να θανατωθούν πάνω από 50.000 χοίροι τον Ιούλιο.

Η κ. Τένεβα απαντώντας σε βουλευτές στο βουλγαρικό κοινοβούλιο ανέφερε ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, καθώς θα ελέγχονται και οι αποσκευές ταξιδιωτών για την πιθανή μεταφορά απαγορευμένου κρέατος.

Ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν συνολικά τρεις περιοχές της Βουλγαρίας (Πλέβεν, Ράζγκραντ και Ρούσε) μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε εκμεταλλεύσεις εμπορικής αξίας. Την ίδια ώρα, η νόσος εκδηλώθηκε με μεγάλη ταχύτητα και στη Ρουμανία, όπου έχουν ήδη ανιχνευθεί 416 εστίες κρουσμάτων σχεδόν σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Στη Βουλγαρία, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ισχύει μέχρι τις 31 Ιουλίου και στις τρεις περιφέρειες και σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο θα παραταθεί. Στην περιφέρεια του Ρούσε εντοπίστηκε μία νέα εστία της νόσου. Πρόκειται για εκμετάλλευση εμπορικής αξίας με περισσότερους από 40.000 χοίρους.


Πηγή: news247.gr