Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Εξέταση ούρων μπορεί να διαγνώσει τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη



Τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη μπορεί να διαγνώσει μια πειραματική εξέταση ούρων.

Το πειραματικό τεστ με την ονομασία PUR (Prostate Urine Test) ανέπτυξαν Βρετανοί επιστήμονες. Η νέα εξέταση μπορεί να προβλέψει, μέχρι και πέντε χρόνια νωρίτερα, ποιοι ασθενείς θα χρειασθούν αντικαρκινική θεραπεία. Παράλληλα αναμένεται να συμβάλει στην αποφυγή μη απαραίτητων βιοψιών, αφού εντοπίζει τους άνδρες, που είναι έως οκτώ φορές λιγότερο πιθανό να χρειασθούν θεραπεία μέσα στην επόμενη πενταετία από τη διάγνωση του καρκίνου.

Όπως είναι γνωστό, ο καρκίνος του προστάτη είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στους άνδρες. Συνήθως εξελίσσεται αργά και στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι άνδρες δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια θεραπεία. Όμως οι γιατροί δυσκολεύονται να προβλέψουν ποιοι όγκοι θα γίνουν επιθετικοί, με συνέπεια σε πολλούς άνδρες να είναι επίσης δύσκολη η απόφαση για το αν θα πρέπει να κάνουν δραστική θεραπεία (π.χ. προστατεκτομή).

Μέχρι σήμερα η διάγνωση γίνεται με PSA, δακτυλική εξέταση, μαγνητική τομογραφία και βιοψία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής το Σι Κόνελ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας στο Νόργουιτς, ανέπτυξαν τη νέα εξέταση χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη. Αναλύοντας την έκφραση 167 γονιδίων στα ούρα, βρήκαν έναν αλγόριθμο, που μπορεί να υπολογίσει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη και το πόσο επιθετικός μπορεί να γίνει.


Πηγή: healthmag.gr





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια